Günde Sadece 15 Dakika Meditasyon Yaparak Mutlu Olmanın Sırrı!

Ne kadar meşgul olursanız o kadar kendi zamanınızdan taviz vermiş olursunuz. Eğer dikkatli olmazsanız bir gün yaşamınızın karmaşıklığı ve yoğunluğundan mutlu olmadığınızı fark edeceksiniz. Her günün sonunda çok fazla işe koşturduğunuz için kaçırdığınız o önemli anları düşünürken, kendinizi neden bu kadar yoğun olduğunuzu sorgularken bulabilirsiniz. İşinizin yoğunluğundan bazen değer verdiklerinizi geçelim kendinize bile zaman ayıramadığınız olmuştur.

Meditasyon nedir? Size ne katacak?

Meditasyon, ülkemizde oldukça yanlış yorumlanan bir kavram. Çoğumuz meditasyona karşı bir ön yargı besliyoruz. Meditasyonu sadece sessiz bir ortamda oturup ellerimizi kavuşturup “ommm” diye ses çıkarttığımız bir aktivite olarak görüyoruz. Ancak meditasyon bu demek değil.

Meditasyon, aklımızı yeniden keşfedebilmemiz; içimizde bulunan sessizliğe ve sakinliğe erişebilmemiz demektir. Çevrenizdeki tüm sesleri sessizleştirdiğinizde yaratıcılığınızın ve mutluluğunuzun sınırsız olabileceğini farkına varıyorsunuz. Meditasyon, kendinizi bulmanız, rahatlatmanız ve daha mutlu hissetmeniz için başvurabileceğiniz bir yöntem.

 Farkındalık

İngilizcesi “mindfulness” yani farkındalık, “Yargısız bir şekilde, Şimdiki ana odaklanabilmek amacıyla, Dikkatinizi toplayabilmektir (John Kabat-Zinn).” Aslında dolu bir gününüzün içerisinde kendinize ayırabileceğiniz 15 dakikayı; kafanızı toplayıp yalnızca nefesinizi takip edip rahatlayabileceğiniz kısa bir süreyi temsil ediyor. Bu kısa süreyi gün içinde yaşadığınız tüm stresten uzak, tüm problemlerden koptuğunuz ve yalnızca kendinizle baş başa kaldığınız bir zaman dilimi olarak düşünün. Siz de biliyorsunuz ki en iyi fikirler sakin ve mutlu olduğumuz anlarda geliyor.

Meditasyon yapmak sandığınız kadar zor değil!

Meditasyon yapmanın zor bir şey olduğuna yönelik yanlış bir algı var. Oysa ki meditasyon yapmanın bir yöntemi yok. Meditasyonun belirli bir pozisyonu, süresi, sesi yok. Kendinizi nasıl rahat hissediyorsanız öyle yapabilirsiniz. Yalnızca tek bir direktifi var. Hiçbir şey düşünmemek. Gün içinde beynimiz hiç durmadan çalışıyor. Bir noktada kendinizi yorgun ve mutsuz hissetmeniz çok normal. Kendinize ayırdığınız 15 dakika bile hiçbir şey düşünmediğinizde, etrafınızı, kendi bedeninizi farkına vardığınız zaman kendinizi çok daha mutlu hissedeceksiniz.

Son olarak, meditasyonu bir yöntem olarak görmelisiniz. Stresle başa çıkmanıza, fazla düşünmenizi engellemenize, daha sağlıklı bir uyku düzenine sahip olmanıza, etrafınızı farkına varmanıza ve tabii ki daha mutlu ve huzurlu olmanıza yardımcı olacak bir yöntemdir. Yani, gününüzden yalnızca 15 dakikanızı ayıracağınız ve size mutluluğu garanti edebilecek bir yöntem.

 Denemeye değer değil mi?

Youthall'un minik editörü :) Koç Üniversitesi İşletme & Ekonomi | Business Club