Günde 45 Dakika Ayırarak 1 Ayda Yeni Bir Beceri Edinin

Yazar Josh Kaufman, bir ay boyunca günde sadece 45 dakika koyarak yeni bir beceri öğrenmek için denenmiş ve test edilmiş bir tekniği paylaşıyor.

Hepimiz yeni bir şeyler öğrenmek istiyor, büyük bir motive ile işe koyuluyoruz. Fakat birkaç gün geçtikten sonra motivasyonumuzu, hevesimizi veya cesaretimizi kaybedip pes edebiliyoruz.

 Yazar Josh Kaufman, “Aptal hissetmek iyi hissetmiyor ve yeni bir şey öğrenmenin başlangıcı aptal hissetmek” diyor. Günde yalnızca 45 dakika ayırarak yeni bir alışkanlık kazanmamız için dört adım geliştirdi. Dediği gibi, “20 saat yapılabilir. Bu bir ay boyunca günde yaklaşık 45 dakika, hatta birkaç gün atlamış olsak bile”. 


1. Hedefinizi parçalara ayırın

Yapmanız gereken ilk şey, ne öğrenmek istediğinize karar vermek ve sonra onu daha küçük, gerçekleşebilir parçalara ayırmaktır. Diyelim ki kendi ekmeğinizi pişirmek istiyorsunuz. Hamur yapma, kabarma, dilimleme, ekmek haline getirme ve fırında pişirmeyi içeren çok adımlı bir işlemdir. Her adımın arkasındaki farklı araç ve becerileri tanımlayarak başlayacaksınız. Ya da yeni hobiniz olarak yogayı seçerseniz, evde temel pozları ve nefes alma tekniklerini gösteren bir videoyla başlayın daha sonra bir sınıfa gidin.


2. Hata yapmamak için yeterli bilgiyi edinin

Kaufman, “Öğrenmeye çalıştığınız şey hakkında üç ila beş kaynak edinin” diyor. “Kitaplar olabilir, DVD olabilir, herhangi bir şey olabilirdi, ancak bunları ertelemek için kullanmayın.” Sonuçta, undan çıkmadığınız sürece ekmek pişirmeyi veya yoga yapmayı öğrenmeyeceksiniz ya da yoga matı ve bir şeyler yap. Danışmanlık yaptığınız kaynakların sayısına bir sınır koyun. Konuyla ilgili her kitabı satın almanıza veya her videoyu izlemenize gerek yoktur.


3. Engelleri kaldırın

Yeni bir şey öğrenmeye başlarken bizi en çok zorlayan şeyler dış faktörler. Gelen mesajlar,izlemek istediğimiz videolar. Gerçekten yeni bir beceri edinmek istiyorsak engelleri kaldırmamız, elektronik cihazlardan uzak durmamız gerekebilir. Veya olayı keyifli hale getirip,sevdiğimiz şeylerle birleştirebiliriz. Örneğin yemek pişirirken en sevdiğiniz müzik listesini açabilir ya da bir arkadaşınızla haftalık kahvenizi,birlikte haftalık evde yoga seansına dönüştürebilirsiniz.


4. En az 20 saat çalışın

Kaufman’ın “hayal kırıklığı bariyeri” olarak adlandırdığı şeyin üstesinden gelmek için başlangıçta acı çekmeden ve ne kadar beceriksiz olduğunuzu bildiğiniz o dönemde, en az 20 saat boyunca hedefinize bağlı kalmalısınız. Bu noktada “Ne kadar iyi olduğunuza hayran kalacaksınız” diyor.

Senin de İlgini Çekebilir: Ar-Ge Departmanı Nedir? Ne İş Yapar?

Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma.

Gebze Teknik Üniversitesi, Employer Branding Team Member @Youthall , IEEE GTÜ