Güçlü Bir Network İçin Tanışmanız Gereken 5 İnsan Tipi

Ofisteki bir problemi çözmekten tut kariyer yolunu tamamen değiştiren yeni bir iş bulmana kadar her anında işine yarayacak güçlü bir network’e sahip olmak artık bir sır değil. Baktığımızda “Kendi network’ünü yarat!” tavsiyesi de kişiye özgü olmaktan çıktı. Tam olarak kiminle network kurmalısın? Güçlü bir network kurman gereken doğru kişileri nerede aramalısın?
Network kurman gereken 5 stratejik insan tipini senin için listeledik:

1-Dublör

KİM
İş hayatında seninle aynı konumda olan insanlar, meslektaşların: Seninle aynı departmandaki insanları veya diğer şirketlerde seninle aynı işi yapan insanları düşün.

NASIL YARDIMCI OLABİLİRLER
Tavsiyeye ihtiyacınız olduğunda fikir üretmekte oldukça iyidirler.

İLİŞKİNİZE NASIL KATKI SAĞLARSINIZ
Oldukça şanslısınız! Bu tip insanlar sizin ilgi alanınız olan etkinlikleri takip edecek ve sizinle benzer zorluklarla karşılaşacaklar. Böylece onlara ulaşmakta zorlanmayacaksınız. Sizinle birlikte bir etkinliğe katılması için davet edebilir veya öncesinde bir kahve içmek için buluşabilirsiniz. Eğer aynı şirkette çalışıyorsanız, güzel işler başardıktan sonra bir şeyler içmeyi de önerebilirsiniz.

Bu anı yakala: Beraber üzerine çalıştığınız bir ürünün piyasaya sürüldüğü günün akşamı.

2- İçimizden biri

KİM
Yaptığınız işi teğet geçen kimse: Seninle aynı alanda olan ama senine aynı rolde olmayan ya da aynı rolde olan ama aynı alanda olmayan.

NASIL YARDIMCI OLABİLİRLER
Bakış açınızı genişlettikleri gibi problemlerinizi çözerken size daha taze fikirler sunarlar.Kariyer yolunuzda bir değişiklik yapmayı düşünürken oldukça işinize yarayabilirler.

İLİŞKİNİZE NASIL KATKI SAĞLARSINIZ
Şirkette diğer departmandaki insanları tanımaya başlamanın en kolay yolu: Paintball etkinliklerini kaçırmayın! 🙂 İş yeriniz dışında, arkadaşlarınızla, arkadaşlarınızın arkadaşlarıyla ve hatta sizin işinizle hiçbir ilgisi olmayan ama yaptığı işin büyüleyici olduğunu düşündüğünüz insanlarla vakit geçirmeye başlayın. Sonrasında kolayca ilişkilerinizi geliştirebilirsiniz.

3- İleri gelenler

KİM
Senin çalıştığın veya ilgilendiğin işten bir kaç seviye üstte işe sahip olan kimseler.

NASIL YARDIMCI OLABİLİRLER
Seni işe alacak veya terfi ettirecek güce sahipler. Seni işinde öne geçirecek adımları gösterirler.Kendi bakış açılarını paylaşarak senin için bir mentor olabilirler.Onlardan çok şey öğrenebilirsin!

İLİŞKİNİZE NASIL KATKI SAĞLARSINIZ
Daha önce çalıştığın veya tanıştığın bu kıdemli bireylerle iletişimi sürdürmeye kesinlikle çaba harcamalısın. 3-5 ayda bir düzenli olarak iş hayatındaki gelişmeleri güncelleyecek bilgileri onlarla paylaşmanı tavsiye ederim.Bir kahve teklifi yaparak açığı kapatabilirsin.Bir iş değişikliği yaptığında veya bir terfi aldığında arkadaşça bir maille onları haberdar etmeyi unutmamalısın 😉 Belli aralıklarla kendini hatırlatırsan ihtiyacın olduğu zaman onlardan tavsiye istemek seni daha doğal kılacak!

4- Çaylak

KİM
Fazla tecrübesi olmayan kimse: Stajyerler.

NASIL YARDIMCI OLABİLİRLER
Sizi işe dair motive ettikleri gibi iş dinamiklerine dair çok şey öğretirler.Yönetici konumunda olmasanız dahi liderlik becerilerinizi uygulamak için bir fırsat olarak görebilirsiniz. Bu işte yeni insanların çevrenizde olması onların zihniyetine bir göz atmanızı sağlayacak ve problemlere farklı şekilde bakmanızda yardımcı olacak.

İLİŞKİNİZE NASIL KATKI SAĞLARSINIZ
Sizden daha acemi olan insanlar sizinle muhabbet etmekten kaçınabilirler. Bunu onlar için kolaylaştırmalısın. Yeni stajyerle bir kahve iç ve arada bir işlerin nasıl gittiğini onlardan dinle! İşinizle ilgili birikiminizi onlarla paylaşın ve bundan mutluluk duyduğunuzu takımınızın yeni üyelerine sıklıkla belirtin.

5- Çöpçatan

KİM
Herkesi tanıyor gibi görünen ve insanlara network sağlamaktan mutluluk duyan kimseler.

NASIL YARDIMCI OLABİLİRLER
İster yeni bir iş arıyor olun ister bir konuda uzman bir yardıma ihtiyaç duyuyor olun, bu tip insanlar sizi doğru zamanda doğru kişi ile tanıştırır.

İLİŞKİNİZE NASIL KATKI SAĞLARSINIZ
“Çöpçatan” olarak adlandırdığımız insanların çoğu iletişimde kalmaya oldukça isteklidirler. Günün sonunda bu kadar fazla insan tanıyor olmalarını bu şekilde açıklayabiliriz. 🙂 Siz de iletişiminizi sürdürmek için çaba harcadığınızdan emin olun!

Harika bir fikir : İlginç bir topluluğa onları tanıtın!

Bir başka muhteşem fikir : Etkinliklere davet edin! Yeni insanlarla tanışmak onların en sevdiği şey, emin olabilirsiniz.

İlgini Çekebilir: İyi Bir Mülakat Öncesi Stresinizi Azaltmanın 8 Yolu

Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma.

Youthall şirketler ile gençleri bir araya getiren profesyonel ağ ve yeni nesil işveren markası platformudur.

Bir yanıt yazın