İnternet Televizyonculuğu
Kaçımız sevdiğimiz dizileri her hafta televizyondan takip ediyor? Peki ya kaçımız televizyon izleyicileri sayısının her geçen gün git gide düştüğünün farkında? Birkaç sene önce internet dizileriyle hepimiz tanışmıştık. Zamanla, televizyon dizilerinin de yalnızca internet üzerinde yayınlanan dizilere dönüşeceğini ve izleyici kitlesini de yine internet aracılığıyla teker teker hedeflediği insanlardan oluşturacağını tahmin edebiliyoruzdur. Eğer bu alanlara ilgi duyuyorsanız, meslek olarak internet televizyonculuğunu düşünmenizde fayda var.
Akıllı Bina Teknisyeni
Akıllı evler artık revaçta ve günden güne de sayıları artıyor. Hatta, bazılarımız evimizdeki dönüşümü akıllı lambalar, akıllı ocaklar ile başlatmış dahi olabiliriz. İleride, tamamı akıllı evlerden oluşan binalara geçileceği zaman teknisyenlere ihtiyaç duyulacağı kesin. Üstelik artık akıllı olanlar yalnızca evler değil, binaların tamamı olacaktır.
Güneş/Rüzgar Enerjisi Teknisyeni
Dünyamızın kaynakları tükeniyor. İnsan eliyle oluşturulan her şey, yine insan sayesinde tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kalıyor. Böylelikle de kendimizi yine doğa ananın temel kaynaklarına dönerken buluyoruz. Henüz çok yaygın olmasa dahi, birkaç yıl sonra güneş ve rüzgar enerjisi ile çalışan aletlerin sayısı arttıkça, alanında uzman kişilere de ihtiyaç duyulacaktır.
Blockchain Uzmanı
Sanal paraların hayatımıza girişi beklediğimizden hızlı gerçekleşmiş olabilir, çıkışı ise yakın gelecek içinde söz konusu değil. Kendi sanal paralarını üretmek isteyen şirketler ve hatta bireyler,
blockchain uzmanı arayışına girecekler ve önümüzdeki yılların en çok kazanacak olan mesleklerinden biri de blockhain uzmanları olacaktır.
Epidemiyolog
Tüm dünya, gözlerimizin önünde bir virüs kasırgasının içinden geçti ve ne yazık ki; kasırga hala bitmiş değil. Epidemiyolog, hastalıkların sebeplerini araştıran, hastalık tanımlarının belirlenmesini sağlayan meslek grubu içindedir. İnsan alışkanlıklarının değişmediği, nüfusun günden güne arttığı dönemde, epidemiyologlar geleceğin en değerli mesleklerinden birine sahip olacaklardır.
İklim Mühendisi
Gelecekte mühendislik dallarına bir yenisinin de ekleneceğini söyleyebiliriz. İklim mühendisleri, hava olaylarının değişimleri, kuraklık ve küresel ısınmanın sebepleri, dünyadaki enerji kaynaklarının tüketimi ve rezervi gibi konuları araştırarak tüm insanlığa çözüm olması için aranan mesleklerden biri olacak.
E-Spor Koçu
Türkiye’de E-spor artık gittikçe yaygınlaşıyor, onbinlerce kişiden oluşan bir kitleye hitap ediyor. Takımlar arası ufak yarışmalardan tutun da, büyük turnuvalara kadar uzanan bu süreç, geleceğin en eğlenceli mesleklerinden birine kapılarını açacak gibi duruyor. E-Spor koçluğu ve dijital oyun tasarımcılığı, bu alanda lider olan iki meslek haline gelecekler.
Bulut Hesaplama Uzmanlığı
Çoğumuz, eski fotoğraflarımızı ve videolarımızı saklama ihtiyacı hissederiz. Şirketler ve iş adamları da bulut hesaplar sayesinde büyük bir maliyet sağlarken, aynı zamanda geçmişteki eylemlerini güvenilirliği yüksek mecralarda saklayabiliyorlar. Üstelik, buna gelecekteki programları da dahil. Tüm bu işlemler büyük kazanç getirirken, gelecekte
bulut hesaplama uzmanlığı da meslek sahiplerine büyük kazanç getirecek gibi duruyor.
Uzay Turizmi Rehberliği
Kulağa her ne kadar tuhaf gelse de, uzay turizmi gün geçtikçe popülerleşiyor ve hayata geçirilme çabaları da buna bağlı olarak artıyor. Yeryüzünde turist rehberliği yapıyor olmak hayli hatrı sayılır mesleklerden biri olsa dahi, uzay turizmi rehberliği çoğu mesleği tahtından edecek gibi duruyor.
Robotik Doktorluk
Hepimiz araba tamirciliği mesleğine aşinayızdır. Robotik doktorculuk da geleceğin araba tamirciliği olacak, diyebiliriz. Ev işlerini yapmada yardımcı robotlar arızalandığında (hastalandığında), robotik doktorlarımız belki de robot hastanelerinde bizleri bekliyor olacaklar. Siz, robotik doktor olmak ister miydiniz?