Gece Çalışmanın Avantajları ve Dezavantajları

Yoğun geçen sınav haftaları, projeler derken gece çalışmak kaçınılmaz oluyor. Gece daha verimli çalıştığını düşünenler kadar zıttını düşünen kesim de kaçınılmaz. Peki gece çalışmanın avantajları ve dezavantajları nelerdir?


Avantajları

1. Daha Fazla Para Kazanabilirsiniz

Çalışmak için geceleri yaşam tarzınız üzerinde önemli bir etkiye sahiptir ve bu nedenle şirketlerin personel çekmesi zor olabilir. Çoğu gece vardiyası için daha fazla para kazandırır.  Bazı şirketlerde maaşınız iki katına çıkarılabilir, bu da para biriktirmek için harika bir fırsat olacağı anlamına gelir.

2. Okula Geri Dönebilirsiniz

Hem okul hem iş hayatına sahipseniz geceleri çalışmak, hayatınızı dengelemek için oldukça faydalı bir yoldur. Gecelerin çalışmanız, gündüzleri derslere katılmanız kolaylaştırır.

3. Daha Az Rekabet Var

Geceleri daha az çalışan insan vardır; Bu da rekabet edebilecek daha az insan olduğu anlamına gelir. Bunu, merdiveni daha hızlı tırmanmak ve kendinizi öne çıkarmanız için bir fırsat olarak kullanabilirsiniz.

4. Gelişiminiz İçin İyidir

Daha az insanın olmasının yanında bir başka yararı da yeni beceriler öğrenmenize izin vererek sorumluluklarınızı ikiye katlamanız gerekmesidir. Çoğu zaman, kendi başınıza da sorunların üstesinden gelmek zorunda kalacaksınız, çünkü size yardımcı olacak başka kimse yok; bu, daha fazla deneyim kazanmanıza yardımcı olur.

5. Elinizde Daha Fazla Zamanınız Olacak

Programınıza aşina olduktan sonra, iş dışında başka şeylere katılmak için zaman yaratabilirsiniz. Örneğin, spor salonuna gitmek veya gün boyunca yeni bir hobi edinmek için daha fazla zamanınız olabilir.


Dezavantajları

1. Sağlık Sorunları Artar

Vücudumuz gece dinlenmek için programlanmış. Bu kalıbı değiştirmek sizi yorgun ve karamsar hissetmenize neden olabilir; uyku düzeninizi ayarlamak ise strese, düzensiz bir kalp atışı ve hatta kalbi zayıf olan insanlar için kardiyovasküler komplikasyonlara neden olabilir. Azalan sosyal etkileşimler zihinsel sağlığınızı da olumsuz yönde etkileyebilir.

2. Sıkıcı Olabilir

Geceleri aktivitenin azalması nedeniyle, çalışma yerinizin içinde ve dışında sessiz bir ortamda çalışabilirsiniz. Bu bazı insanlar için mükemmel olsa da, diğerleri için bir kabustur; yoğun bir günün koşuşturmacasından zevk alırsanız, sessizlik sizi sıkar. Ayrıca sizi uykulu yapabilir.

3. Yiyeceklere Erişim Kısıtlıdır

Geceleri yemeğe ulaşmak kolay değil.Aldığınız atıştırmalıklardan uzak durmalısınız, özellikle de sağlıklı bir diyete sadık kalıyorsanız, seçeneklerinizi sınırlandırırsınız. Gece çalışmak vücudunuzun yemek düzeninizi de bozar.

4. İyi Uyumakta Zorlanacaksınız

Gündüzleri iyi uyuyacağınızın garantisi yoktur. Ek olarak, yaz boyunca, ışık ve sıcaklık sekiz saat boyunca iyi kalitede uyku elde etmeyi zorlaştırabilir.

5. Hafta Sonları Anlamsız Olur

Gece çalışmak, vücudunuzun hafta sonları buna göre ayarlama yeteneğini etkiler. Bu nedenle, zamanlamanızın aksaması (örneğin bütün gün uyanık kalmaya çalışmak ve gece uyumak gibi) ağrılı sonuçlara neden olabilir ve uzun vadede sağlığınızı etkileyebilir.

Gebze Teknik Üniversitesi, Employer Branding Team Member @Youthall , IEEE GTÜ