Erken Uyanarak Hayatımıza Katacağımız 7 Avantaj

Erken kalkan yol alır diye boşuna dememişler. Birçok araştırma da bunu kanıtlar nitelikte. Öyle ki annelerimiz bile hep şikâyet etmezler mi “Gece yatmaz, sabah kalkmaz!” diye? Her ne kadar sabahlara kadar ders çalışıp sonrasında sabah kalkmakta zorlansak da erken kalkarak kendimize fiziksel ve psikolojik anlamda iyi hissettirecek çeşitli aktiviteler yapmak için bir kapı aralarız. Bu aktiviteler ise günün sonunda iş ve okul hayatımızda daha başarılı bir insan olabilmemiz için bir basamak oluşturur.

Hem araştırmacıların hem de annelerimizin dediklerinin doğru olduğunu kanıtlar nitelikteki avantajlar işte burada;


1) Sabah egzersizi yapmak

Sabahları vücudumuzun en zinde ve enerji dolu olduğu zaman dilimi. Bu enerjimizi doğru bir aktiviteye yoğunlaşarak kullanmak hem gününüzün daha enerjik geçmesini sağlarız hem de vücudumuzun metabolizma hızını maksimuma çıkarmış oluruz. Sabahları yapacağımız kısa bir yürüyüşün veya yoga matının üzerinde geçireceğiniz bir saatin hayatımıza pozitif bir etki katar.


2) Uyku kalitemizi maksimuma çıkarmak

Günlerimize aynı saate uyanarak başlamak bir süre sonra vücudumuz tarafından alışkanlık haline gelir. Bu da uyku kalitemizin yükseltmesini sağlar. Uyku kalitemiz yükseldikçe daha kısa süre uykuya ihtiyaç duyarız ve böylece gün de bize kalır.


3) Güne başlamadan önce soğuk bir duş almak

Günün yorucu temposuna vücudunuzu en iyi hazırlama yolu soğuk bir duş. Soğuk su kan dolaşımımızı iyileştireceği için metabolizma hızımızı arttırır. Metabolizma hızınızın artması gün içinde daha az ve zor yorulmamızı, daha hızlı düşünebilmemizi ve kendimizi daha canlı hissetmemizi sağlar.


4) Sabah kahvaltısı yapmak

Kahvaltı günün en önemli öğünü, bunu zaten hepimiz biliyoruz. İyi bir kahvaltı vücudumuzun gün içinde daha az yağa ve şekere ihtiyaç duymasını sağlar. Sabahları erken kalkarak kendinize gerçek bir kahvaltı ziyafeti çekmeniz gün içindeki aktivitelerde daha verimli olmanıza yardım edecek en önemli etken. Evde uzun uzun hazırlanarak edilecek sağlıklı bir kahvaltının yerini ofisteki tost nasıl tutabilir ki.


5) Kendimize sessiz bir zaman dilimi ayırmak

Uyandığımızda tüm şehrin hala uyuduğunu fark ettiğimiz andaki sessizlik günün sadece erken saatlerinde yakalayabileceğimiz bir huzur. Her gün biraz kendimize sessiz ve yalnız bir zaman dilimi ayırmamız hayatımızı inanılmaz bir şekilde düzenlememizi sağlar.


6) Günümüzü planlamak

İşe veya okula gitmeden sadece birkaç dakikamızı ayırarak hazırlayacağımız günlük plan işimizde daha verimli çalışmamızı ve okulda ise ortalamamızı yükseltmemizi sağlayan muhteşem bir yöntem. Plan yaparak gün içindeki boş vakitlerimizi daha iyi değerlendirebilir ve böylece kendimize daha fazla verimli zaman yaratabilme şansımız olur.


7) Daha verimli çalışıp zinde kalmak

Vücudumuzun uyanması beynimizin uyanmasından daha hızlı bir süreçtir. Erken kalkıp işe veya okula gitmeden kendimize biraz zaman tanıyarak beynimize de tam anlamıyla uyanması için zaman tanımış oluyoruz. Böylece okulun ilk dersini bile diğer tüm saatlerde olduğu gibi zinde ve algılarımız açık bir şekilde dinleyebilirsiniz. Bu sayede daha verimli çalışmalar ortaya koyabiliriz.

 

Yazar: Deniz Ak

Boğaziçi Üniversitesi/ ESTIEM

Bir yanıt yazın