Engineering Career Summit 1. Gün – Youthall

Engineering Career Summit’in ile geleceğin mühendislerini iş dünyasının enleri ile buluşulan ve kariyer hayatına dair akla takılan tüm soruların cevaplandığı etkinliğin 1. gününü sizlerin de yoğun ilgisiyle tamamladık. Engineering Career Summit’i, Youthall olarak 6-7-8 Aralık’ta online 9 Aralık’ta ise Kolektif House Maslak’ta gerçekleştireceğiz. aves, Siemens, Doğuş Otomotiv, Garanti BBVA Teknoloji, DeFacto, Prometeon, İnci Holding, Betek Boya ve Aselsan şirketlerinin temsilcileriyle gerçekleşti.

Etkinlik Akışı

aves

Engineering Career Summit’in 1. oturumunda, yurt dışı faaliyetleriyle öne çıkan ve Türkiye’nin önde gelen şirketlerinden aves ana sponsorluğunda gerçekleşen Engineering Career Summit etkinliğinde söz alan Fabrikalar Direktörü Mevlüt Şahin Kuru şirket olarak yaptığı yatırımlardan, tesis faaliyetlerinden ve gelecek planlarından bahsetti. Akabinde Strateji ve İş Geliştirme Müdürü Murat IŞIK söz alarak güneş enerjisi ile ilgili yaptıkları yeniliklerden ve Türkiye’de gerçekleştirmek istedikleri sektörel durumlardan bahsederek “Dünyadaki enerji krizinin hepimiz farkındayız, kendi enerjisini üretmeyen bir sanayi tesisinin yürümesi, büyümesi, ayakta kalması, rekabet etmesi mümkün değil. Daha çevreci enerji kaynaklarıyla hayata devam etmek için güneş enerjisi yatırımlarımız devrede.” dedi.
Son olarak İnsan Kaynakları ve İdari İşler Müdürü Pakize Özel Güler, işe alım süreçlerinden, yeni pozisyon açıklarından, şirket olarak aradıkları nitelik ve becerilerden, yetenek programı modellerinden, yetkinlik kılavuzundan, işe başvuru platformlarından, oryantasyon sürecine kadar olan süreci anlatarak adaylara detaylı bilgiler verdi. Sonrasında ise katılımcıların sorularını tek tek cevaplayarak, işe alım sürecinde bir adayın daha önceden bulunduğu projelerle ve dil becerisiyle ön plana çıkabileceğine dair tavsiyelerde bulundular. Fabrikalar Direktörü Mevlüt Şahin Kuru, “Mühendislik alanında kriter sizsiniz ve Aves olarak her alanda mühendisliğe ihtiyacımız var. Murat Bey makina mühendisi, ben elektrik elektronik mühendisiyim.” dedi. İdari İşler Müdürü Pakize Özel Güler, aves olarak yeni mezunlara kapılarının özellikle açık olduğundan bahsederek “Yaptığınız mülakatta kendinizi iyi tanıtmanız çok önemli, CV ve mezun olduğunuz okul tabii ki önemli fakat kendinizi kısıtlı süre içerisinde ne kadar tanıttığınız da önem arz ediyor. Daha önce katıldığınız projeler, okuldaki faaliyetleriniz de değerlendirmeye alınıyor.” dedi.
Strateji ve İş Geliştirme Müdürü Murat Işık katılımcıların sorularını cevaplarken üniversite seçiminin önemli olup olmadığıyla ilgili yöneltilen soruya ise “Tabii ki üniversitenin önemi var fakat öncelik değildir.” şeklinde yanıt verdi.

Siemens

Engineering Career Summit’in 2. oturumunda, Siemens Service Corner Operasyon Yöneticisi Onurhan Demirbuğan, Türkiye’de Siemens’in yaptığı faaliyetlerden tarihsel bir sırayla bahsederek “Siemens’te elektrik ve elektronik mühendisliği her zaman revaçtadır, her zaman önem görür.” Şirketteki çeşitliliğe Siemens olarak önem verdiklerini belirterek, kadın istihdamının da artacağını ekledi. Siemens AG tarihindeki yeni döneminin detaylarını, iş alanlarını ve paylaştı. Service Corner Operasyon Yöneticisi Onurhan Demirbuğan, “Buraları bazen deneyimsel bazen motivasyonel şekilde doldurmak istiyoruz. Bizi takip ederseniz mutlaka bir yer bulabilirsiniz kendinize” diyerek sözlerine devam etti. Katılımcıların sorularını cevaplarken, genç yetenekleri stajyer olarak almaya önem gösterdiklerini ve Siemens olarak her sene çok fazla stajyeri bünyelerine aldıklarını belirterek adayların bu konudaki merakını giderdi. Zorunlu staj durumlarının ise belgeler sağlandığı takdirde gerçekleşebileceğini söyledi.

Doğuş Otomotiv

Engineering Career Summit’in 3. oturumunda ise, Doğuş Otomotiv Süreç Yönetimi Müdürü Özgecan ÜSTÜN, konuşmasına kendi kariyer yolculuğunu anlatarak başladı. “Okuyorken, üniversitedeyken mutlaka staj yapın, ben kariyerime bu şekilde yön verdim, 2009’dan beri Doğuş Otomotiv’deyim.” Doğuş Otomotiv’de o zamandan bu yana olmasının sebebini “Size yatırım yapan ve iş-yaşam dengesini rahatça kurabileceğiniz bir şirket” olarak açıklayarak sözlerine devam etti. Doğuş Otomotiv’in ithalat faaliyetlerinden bahsetti. İş görüşmesine girmeden önce mutlaka şirketi iyice araştırın diyerek adaylara kariyer yolculuklarına güvenle adım atmaları için tavsiyelerde bulundu. Doğuş Otomotiv’de departmanların neler yaptığını ve görevlerini anlattı.
Doğuş Otomotiv’in çalışma imkanlarından bahsederek konuşmasına devam etti. Yurt dışı bağlantılı işler olduğu için yurtdışı seyahatlerinden, dijital kütüphaneden, verilen eğitimlerden, düzenlenen sosyal aktivitelerden, gelişim programlarından söz etti. İş hayatında kadının yerine vurgu yaparak, Doğuş Otomotiv’de kadın çalışanlara verilen pozitif imkanları anlattı ve kadın istihdamını artırma hedefleri olduğunu belirtti. Gönüllü ve zorunlu olarak ikiye ayrılan staj programlarından bahseden Üstün, katılımcılara bu staj programlarından kolaylıkla faydalanabileceklerini dile getirdi ve kariyer hayatlarına dair tavsiyelerde bulundu.

Garanti BBVA Teknoloji

Engineering Career Summit’in 4. oturumunda, E-Ticaret ve Mobil Birim Müdürü Şaner Ateş,  Garanti BBVA ile yolunun nasıl kesiştiğini anlatarak konuşmasına başladı. Şaner Ateş “Çalışma hayatı aslında okul gibi, okulun devamı niteliğinde.” diyerek sözlerine üniversite hayatında çalışmanın önemini  vurgulayarak devam etti. Temassız ödeme sistemlerinden, QR kodlardan ve gelecekte bu konuyla ilgili neler olabileceğinden bahsetti. Ateş, “Biz stajyerleri stajyer olarak değil, kariyerine atılmış çalışma arkadaşları olarak bakıyoruz ve kurumsal hayatın inceliklerini onlara aktarmaya çalışıyoruz.” dedi.
Garanti BBVA için yazılım sürecinden ve yapılacak yeniliklerden söz ederek, “Güvenliğe çok önem veriyoruz ve cyber security alanına odaklanmış arkadaşlarla çalışmaya özen gösteriyoruz. Sadece yazılım sektöründeki kişilerin yazılıma merak sarmış, kendini geliştirmeye adamış kişilerin önü çok açık.”
E-Ticaret ve Mobil Birim Müdürü Şaner Ateş, yazılımın çok doğru bir alan olduğunu, eğer araştırma ve becerilerinize uyuyorsa bu alanda ilerleyin mutlaka diyerek katılımcılara yazılım alanında ilerlemek isteyen katılımcılara yön verdi. Kripto ve blockchain alanında Garanti BBVA’da yaptıkları inovatif hareketlerden bahsederek bu alanda bir şeyler yapmak isteyenleri davet etti. Soru-cevap bölümünde ise, mülakatlarda bitirme projelerine, işe olan heyecan ve motivasyona oldukça önem verdiklerini belirtti ve kariyer konusunda bunların önemini vurguladı.

DeFacto

Engineering Career Summit’in 5. oturumunda, DeFacto’nun bütün süreçlerini anlatan bir videoyla başlayan IT Business Services Director Onur Yılmaz, “Android pos ile ödeme alan ilk markayız.”
AGI çalışma kültürünü benimsediklerini çünkü insan, enerji ve sinerji odaklı bir çalışma kültürüne önem verdiklerini söyledi. Yılmaz, enerji, iyi bir iletişimin özellikle gençlerden beklenen şeyler olduğunu belirterek “Dünya çok çabuk değişiyor, sektör çok dinamik. Bizim genç yeteneklerden beklentilerimiz bu yönde, dört temel şey: enerji, proaktivite, iletişim, sinerji.” şeklinde devam etti.
Academy – Talent Development Unit Manager Lale Gürbüzceylan “Hayatımız çok hızlı değiştiği için iş dünyasının da dinamikleri çok hızlı değişiyor, buna uyum sağlamak için programlar ve eğitimler geliştiriyoruz.” diyerek yeni mezunlara ve yeteneklere seslendi. Deneyimsel öğrenme, proje gruplarına dahil olarak öğrenmenin ne kadar gerekli olduğunu söyleyerek DeFacto’da 70/20/10 öğrenme modelinden bahsetti. İşe alım süreciyle konuşmasına devam ederek “Mart ve nisan ayında iş ilanlarımız Linkedln ve Kariyer.net üzerinden yoğunlaşıyor, oradan bakabilirsiniz.”

Prometeon

Engineering Career Summit’in 6. oturumunda, Prometeon tarihine atıfta bulunarak söze başlayan Mühendislik Metin Çelik, şirket olarak üretim faaliyetlerinden bahsetti ve “Mühendislik bölümü olarak yatırımlardan sorumluyuz, mevcut makinelerin iyileştirmelerin yapılması ve hayata geçirilmesi, binalarla ilgili olan iyileştirme, yenileştirme hareketleri bizim çalıştığımız alanda yapılıyor.” dedi.
Mühendislik hayatında 18. yılını tamamlayacak biri olarak, bir mühendisin gerçekten başarı için sabırlı olması gerekiyor, sihirli değnek yok, kimse size bir şey vermeyecek, kendiniz elde etmek zorundasınız.” Etkin iletişimin önemine parmak basan Çelik mühendisler olarak bu konuda zayıf olduklarını ekleyerek, “Aynı zamanda bir mühendisin analitik becerilerinin yüksek olması gerek. Mühendisler olarak rakamlarla konuşuyoruz.” dedi. Gözlem becerisinin ve sosyal katılımın da iyi olması gerektiğini savunan Metin Çelik, “Özellikle alanda düzenlenen fuarlara katılmanız mühendislik kariyerinizde çok önemli.” diyerek sözlerine devam etti. Genel olarak etkin bir mühendisin başarısını öğrenme isteğine, tutkuya, analitik beceriye, etkin iletişime ve değişimi iyi gözlemleye bağlayan Çelik, kendini sürekli yenileyen bir mühendisin başarılı olacağını belirtti.
“Her şeyi kendiniz bulmak ve baştan yaratmak zorunda değilsiniz, dışarıdan çözüm bulup bir araya getirmek de bir mühendisliktir.” diyerek mühendisliğe olan bakış açısını dile getirdi.
“Planlama bilgisi sizi 5-0 önde götürür.” diyen Çelik, proje okuma becerisinin önemine de değinerek “Proje okuma becerisi de sizi 10-0 öne götürür.” Mühendislik okulda öğrenilir, tecrübe de işte kazanılır sözüyle ise son noktayı koydu.

İnci Holding

Engineering Career Summit’in 7. oturumunda, İnci Holding İnsan Kaynakları Ortak Hizmet Merkezi Destek Uzmanı Filiz Karabay, şirketin kuruluş sürecinden bahsederek, insan odaklı kurum kültürlerinden ve şirketin sosyal sorumluluk projelerinden bahsetti. Filiz Karabay “Bu yılki sloganımız; parla. Çalışanların kendisi olabildiği bir platformda parlayan fikirlere önem veriyoruz.” dedi.
İnci Akademi Eğitim Program Yönetimi Danışmanı Gülce Pınar Gülhan, Genç İnci Programını anlatırken, “Yeni mezun olan arkadaşlarımızın kariyerlerine sağlam adım atmaları için bu programla destekliyoruz.” Bahardan önce yeni programlarını duyuracaklarını belirtti. Nisan ve mayıs ayında bu programın başvurularının açılacağını ekledi.
Gülhan sözlerine “9. Dönem Genç İnci Gelişim Programın’da genç yeteneklere eğitimler verip daha sonrasında şirketlerde istihdamlarını sağlayıp gelişim yolculuklarına katkıda bulunuyoruz.” diyerek devam etti.
 Daha sonrasında söz alan İNCİ GS YUASA OT-OPEX Birim Müdürü Onuralp Kazım Tümer, “Genç İnci olarak başladığım bu süreçte, problem çözme yeteneğimi geliştirerek şu anki pozisyonuma ulaştım.”
Tümer, “Mühendis olarak neden-sonuç ilişkisi kurma yeteneği oldukça önemli. Aynı zamanda takım çalışması da öyle.” diyerek ekledi.

Betek Boya

Engineering Career Summit’in 8. oturumunda, iki ana kategori olan boya ve yalıtımda hizmet verdiklerinden bahsederek söze başlayan Betek Boya İnsan Kaynakları Direktörü Merve Bayrakçı Baycan, “Müşteri odaklı büyüme ile sürdürülebilir bir gelecek inşa etmek istiyoruz. İnovasyon çok önemli ve insan odaklı olmak misyonumuz.” şeklinde devam etti. Kurumsal sosyal sorumlulukta neler yaptıklarına dair kısaca bilgiler vererek devam etti. Şirketin işe alım ve oryantasyon sürecini anlatmaya devam eden Baycan, staj programlarından da bahsetti.
Betek Boya Planlama ve Lojistik Direktörü Sacit Tekin, kariyerindeki kritik noktalara değinerek kariyer yolculuğunda gelişmek isteyenlere “Sürekli yeni şeyler öğrenmeye çalışıyorum ve konfor alanından çıkmaya çalışıyorum.” diyerek kendi hayatından örnekler verdi. Tedarik zinciri sürecini tablolarla gösteren Tekin, müşteri ilişkilerinin önemli noktalardan olduğunu söyledi.
Tekin sözlerine “Hayatta her zaman önümüze çıkan fırsatlara hazır olmamız lazım. Bu konuda en değer verdiğimiz yetkinlikler; liderlik, proaktiflik, değişime uyum sağlama, yenilikçilik, takımdaşlık, iletişim ve empati.” şeklinde devam etti. Betek Boya İnsan Kaynakları Direktörü Merve Bayrakçı Baycan IT, muhasebe departmanlarında staj imkanları olduğunu belirterek katılımcıları bilgilendirdi.

Aselsan

Engineering Career Summit’in 9. oturumunda Yarkın Sargın, Aselsan’ın üretim faaliyetlerine başlama sürecini anlatarak şirketteki kadın istihdamının yüksekliğinden bahsetti. “Çalışma alanlarımızı idari ve mühendislik olarak ikiye ayırıyoruz. Özellikle savunma, güvenlik ve ulaşım alanında da çözümler üretiyoruz.” dedi. Aselsan’ın çalışanlara  sunduğu imkanlardan bahsederken “Süreç içindeki performanslar değerlendiriliyor, kişiliğe ve yeteneğe uygun çözümler sağlayan bir anlayışımız var. Aselsan Akademi’de doktora ve yüksek lisans okuyan kişiler buradan yararlanabiliyor.” şeklinde ekledi.
Aselsan’ın gençlere sunduğu diğer imkanlar:
  • İş hayatı 101 eğitimi
  • Mart ayında başlayacak staj imkanı
  • Aday mühendislik programı
  • Yetenek programı
  • Next to Turkey programı

Sargın, katılımcıların soruların cevaplarken ise, “Bana çok pahalı olan şeylere size şimdi çok ucuza satacağım. Dünya vatandaşı olun, her basamağın görünmeyen yüzü vardır, bunu görmeye odaklanın. Basamakları atlamayın, baştan başlamak zor oluyor.” şeklinde tavsiyede bulundu.


Bir yanıt yazın