“Düşük Bir Not Ortalamam Var Staja Kabul Edilir Miyim?”

Üniversitede zaman çok çabuk geçebilir. Bir bakmışsınız ki mezuniyet balosunda ne giyeceğinizi düşünmeye başlamışsınız bile. Önünüzde yapacağınız sadece bir stajınız kaldı ve düşük not ortalamanız yüzünden iyi bir yerde staja kabul edilmeyeceğinizi mi düşünüyorsunuz? “Düşük bir not ortalamam var, ne yapmalıyım?” diyorsanız işte sizin için derledik!

Yakın zamanda yapılan bir araştırmaya göre işe alım yetkililerinin %67’si not ortalamasının işe alımda önemli bir etmen olduğunu düşünüyormuş. Özellikle finans, danışmanlık, teknoloji gibi sektörlerde genellikle yüksek bir not ortalaması başvuru şartları arasında zaten belirtilir. Bunu sebebi insan kaynakları yüksek not ortalamasını problem çözme ve sorumluluk alma becerileriyle ilişkilendirmeye oldukça meyillidir.

Eğer sizde çalıştığınız part-time iş veya ders dışı aktiviteleriniz yüzünden not ortalamanızı yüksek tutmayı başaramayanlardansanız, not ortalaması çok yüksek olan rakiplerinizi geride bırakabileceğiniz birkaç tavsiye duymak istersiniz diye düşündük.


1- Not ortalamanızı özgeçmişinize yazmayın

Eğer not ortalamanız oldukça yüksek değilse veya başvurduğunuz yer özellikle not ortalamanızı istememişse not ortalamanızı CV’nize yazmanıza gerek yok. Genellikle iyi bir not ortalaması 3 ve üzeri olarak kabul edilir. Eğer sizin ortalamanız bundan yüksekse özgeçmişinize ekleyin.


2- Düşük ortalamanızı kapatacak başka özelliklerinizi özgeçmişinize ekleyerek göz kamaştırın

Özgeçmişinizde belirtmediğiniz not ortalamasının boşluğu iyi olduğunuz diğer özelliklerinizle kapatın. Analitik düşünme veya etkili iletişim kurma becerilerinizi göstermeye çalışın. Eğer varsa tamamladığınız projeleri CV’nize ekleyin.


3- Tavsiye edilin!

Bu kesinlikle listedeki en önemli madde. Şirketler kendi çalışanlarının tavsiyesine oldukça güvenir. Şirketlere bu yolla başvuran adayların oranı %7 olmasına rağmen toplam işe alımların %40’ı bu şekilde sağlanıyor. Daha öncede söylemiştik networking çok önemli 🙂


4- Size en uygun fırsatlara odaklanın

Eğer bir şirket 3.5 not ortalamasını başvurularında şart koşuyorsa ve sizin not ortalamanız 2.7 ise belki de sizin için daha uygun olan seçeneklere yönelmeniz gereklidir. Kariyerinize başka bir şirkette başlayıp orada göstereceğiniz performansla yine en başta istediğiniz şirkete girmeniz mümkün. Kariyerinizin ilerleyen dönemlerinde not ortalamanız daha az önem arz edecektir.

Günün sonunda eğer not ortalamanızdan memnun değilseniz bunu değiştirmenin sizin elinizde olduğunu unutmayın. İster ilk senenizde olun ister 4. senenizde not ortalamanızı her zaman yükseltebilirsiniz. Ortalamanızı ciddiye alın ama her şeyin ortalama olmadığını bilin.

İlgini Çekebilir: Dijital Pazarlama Nedir? Dijital Pazarlama Uzmanı Ne İş Yapar?

Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma.

Youthall şirketler ile gençleri bir araya getiren profesyonel ağ ve yeni nesil işveren markası platformudur.