Dünyanın İlk Artist Robotu Ai-Da İle Tanışın

Modern sanat uzmanı Aidan Meller tarafından geliştirilen Ai-Da, son derece gerçekçi bir robot, dünya üzerinde bulunan ilk ultra gerçekçi insansı robot sanatçısı olarak tanınıyor.

Şiir ve resim yapmak amacıyla geliştirilen Ai-Da, geçenlerde Oxford Üniversitesi’nin ünlü Ashmolean Müzesi’nde sahne alma fırsatı yakaladı. İtalyan şair Dante’nin ölümünün 700. yıldönümünü anmak amaçlı bir araya gelinen etkinlikte Ai-Da, algoritmalarını kullanarak yazdığı şiirini halka açık olarak sergiledi.


Ai-Da’nın Şiiri Yaratıcısı Tarafından Da Takdir Edildi

Ai-Da’nın Dante’nin ölüm yıldönümünü kutlamak için yazdığı şiir, Aidan Meller tarafından “oldukça duygusal” olarak değerlendirildi. Yaptığı röportajda Aidan Meller, robot Ai-Da’nın insan yazısını taklit etme yeteneğinin çok başarılı olduğunu, yazdığı şiirleri okuyan birinin onun bir robot tarafından yazıldığını asla anlayamayacağını söyledi. Ayrıca verdiği demeçte Meller, Ai-Da projesinin insanları ve insan davranışlarını taklit etmek için yapay zekayı daha da geliştirmenin etiği konusundaki tartışmayı ele almak için ortaya konulduğunu açıkladı. 

“Robotik Olan Bizleriz”

Meller ayrıca, Ai-Da’nın insan davranışlarına dayalı olarak insanları nasıl taklit edeceğini öğrendiği için, projenin insanların alışılagelmiş kalıpları ve eylemleri tekrar etme eğiliminde olduğumuzu gösterdiğini de söylüyor. Meller bizlere Ai-Da aracılığıyla kendimiz hakkında eskiden bilmediğimiz çok fazla şey öğrenebileceğimizi belirterek Ai-Da’nın kendi iç dünyamız hakkında öngörü sahibi olmamız önemli bir proje olduğunu vurguluyor.


Yapay Zeka Hakkında Endişeler

Yapay zekanın toplumları manipüle etmek için kullanılabileceği konusunda duyular endişeler hakkında ise Meller teknolojinin kendi başına kötücül bir araç olmadığını, sorgulanması ve endişe duyulması gereken konunun ise onu elinde bulunduranların niyetleri ve etik değerleri olduğunu söylüyor. Meller’e göre yapay zekanın bizi ilerde nereye taşıyacağı konusundaki endişeler söz konusu olduğunda, korkmamız gereken şey yapay zekanın kendisi değil onu baskı altında tutmak için insanların yapabileceği şeyler.

İnsanların yapay zeka denildiğine aklına sadece kötülük geldiği bu dünyada Meller, Ai-Da’nın ürettiği şiir ve eserlerle iyi niyetin öncüsü olabileceğini umduğunu da belirtmeden geçmiyor.


İlgini çekebilir: Dijital Pazarlamada Yapay Zeka Uygulamaları

Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma!

Bir yanıt yazın