Daha İyi Bir Gece Uykusu İçin 10 İpucu!

Okulların başlamasıyla tatilden kalan geç uyanma alışkanlıkları peşimizi bırakmıyor. Hepimizin güzel bir gece uykusu uyuma hayaliyle yatağa giriyor fakat saatlerce yatakta döndüğümüz oluyor. Haliyle sabah zor uyanıyor,günün geri kalanını uyuşuk ve işe,okula odaklanamayarak geçiriyoruz.  

İşte daha iyi bir gece uykusu için 10 ipucu!


1. Sabah Egzersizi

Egzersizin genel sağlık ve iş verimliliğimizin yanı sıra uykuyu iyileştirdiğinin farkındayız,ancak zamanlama konusunda hata yapabiliyoruz. Egzersiz yaparken, enerji seviyelerinizi ve vücut ısınızı yükseltirsiniz ve vücudunuzun normale dönmesi altı saatten fazla sürer. Bu bir sabah egzersizinin uykunuzun kalitesini daha iyi hale getireceğini açıkça ortaya koyar.

Unutmayın: Vücudunuza soğuma için ne kadar zaman verirseniz, iyi bir gece uykusu için vücudunuz daha iyi ayarlanmış olacaktır.


2. Uyku Saati Düzeni

Her gün aynı saatte yatmak ve uyanmak, iyi uykunun faydalarından yararlanmak için şarttır. Vücudunuz doğal olarak belirli zamanlarda uyumaya alışacak ve bu dönemde gençleşecek ve yenilenecektir. 


3.Gün İçinde Şekerleme Yapmamak

Gündüzleri küçük uyku kaçamakları yapıyorsanız, derhal durmanız gerekir – ‘zararsız’ 40 dakikalık şekerleme uykusuzluğunuzun ana nedeni olabilir! 20 dakikadan uzun bir süre boyunca herhangi bir şeyin uykuda kalması, vücudunuzu derin bir uyku moduna gönderir, bu da uyanmanızın zor olacağı ve yatma vakti geldiğinde uykuya dalmanızın daha da zor olacağı anlamına gelir.


4. Doğal Uyku Tariflerini Kullanın

Uyku düzeninizi olumlu yönde etkileyebilecek bilim temelli doğal uyku ilaçları vardır; ılık süt ve bal veya bitki çayları içmekten melatonin takviyesi almaya kadar, sizin için işe yarayacak bir şey olmak zorunda. Herhangi bir takviye almadan önce, alabileceğiniz diğer herhangi bir ilaç ya da vitaminle karışmamasını sağlamak için doktorunuz veya eczacınızla görüşmelisiniz.


  5. Hafif Gece Atıştırmaları Tercih Edin

Eğer ılık sütün çok eski olduğunu düşünüyorsanız, onun yerine hafif bir yatmadan aperatif tercih edebilirsiniz; Sonuçta, hırıltılı bir göbekle yatmaktan daha kötü bir şey yok. Yumurta, süt ve yer fıstığı gibi protein bakımından zengin besinler mükemmel seçimlerdir. Bunlar, uykuya neden olan triptofan adı verilen bir amino asit içerir ve bunları bir tür karbonhidratlarla birleştirerek, daha fazla triptofanın beyninize girmesine yardımcı olabilirsiniz.


  6. Oda Sıcaklığına Dikkat Edin

Muhtemelen zaten çok soğuk veya çok sıcaksa geceleri uyumakta zorlanacağınızı biliyorsunuzdur. Peki, uyumak için en uygun sıcaklık nedir? Ulusal Uyku Vakfı, rahat bir şekilde uyumak için oda sıcaklığının yaklaşık 65F (18-19C) civarında olmasını önerir. Vücut ısınız gece boyunca doğal olarak soğur ve sabah saat 5’de yükselmeye başlar, bu nedenle çok sıcak veya soğuk olursa, vücudunuzun doğal suyuna engel olur, bu da huzursuz bir geceye neden olur.


  7. Tüm Elektronik Aygıtları Kapatıp Yatağa Girin

Son yıllarda uykumuzu en çok etkileyen şey şüphesiz ki sosyal medyadır. Instagram ya da Facebook’taki sonsuz bir gezintiden suçlu musunuz? Öyleyse, uyku düzeninize tek elle zarar veriyorsunuz. Bu sadece beyninizi tetikte tutmakla kalmaz, ekrandan yayılan mavi ışık uyku döngünüzü kontrol eden melatonin üretimini kısıtlar.


8. Sesleri Ortadan Kaldırın

Bazı insanlar için, en ufak bir ses gece boyunca onları uyanık tutarken, diğerleri ise işlemdeki rahatsız edici arka plan gürültüsünü ortadan kaldıran, rahatlatıcı sesler çalan bir gürültü makinesinden önemli ölçüde faydalanabilir. Öte yandan, hiç ses duymaya dayanamıyorsanız, doğal olarak daha iyi uyumanıza yardımcı olacak bazı kulaklıklara yatırım yapmayı düşünebilirsiniz.


9.Aydınlık Bir Oda Tercih Etmeyin

Telefonunuzdan veya diğer elektronik cihazlardan gelen ışığın uyku kalitenizi etkilemediğini düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. Uyku döngünüz sırasında melatonin üretimini bozmadığınızdan emin olmak için odanızı kararttığınızdan emin olun. Gece boyunca tuvalet molası için uyansanız bile, yolunuzu açmak için ışıkları açarak kendinizi uyandırmak yerine loş bir ışık kullanın.  


10. Hala Uyuyamıyorsanız,Yataktan Çıkın

Evet,yanlış duymadınız. Bir saattir yatakta dönüyor fakat hala uyuyamıyorsanız, yataktan çıkın ve farklı bir ortama geçin. Aklınızı ve bedeniniz gevşetecek ve daha hızlı uykuya dalmanıza yardımcı olacak bir şey yapın, örneğin kitap okuyabilir veya meditasyon yapabilirsiniz. Uykunuzun geldiğini hissettiğinizde, daha iyi bir gece uykusu için yatağa doğru gidebilirsiniz.

Senin de İlgini Çekebilir: Ar-Ge Departmanı Nedir? Ne İş Yapar?

Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma.

Gebze Teknik Üniversitesi, Employer Branding Team Member @Youthall , IEEE GTÜ