CV’nizi Diğerlerinden Öne Çıkaracak 4 Etkili İpucu

İş bulma süreciyle veya CV’nizi nasıl yazmamız gerektiğiyle ilgili etrafımızdan her zaman birçok tavsiye duyarız. Bunlardan en popülerleri:

“İnsan Kaynakları CV’ne ortalama 30 sn ayırıyor, CV’ni ona göre hazırla.”

“CV’n hiçbir zaman 1 sayfadan uzun olmasın.”  gibi artık zamanla kulağa klişe gelmeye başlamış cümlelerdir.

Bu tavsiyelerin aslında yanlış olduğunu söyleyemeyiz. Fakat, artık bunlar o kadar fazla bilinen tavsiyeler oldu ki, bu uyguladığımız taktikler diğer CV’ler arasında öne çıkmamızı tahmin ettiğimiz kadar sağlamıyor.

Peki, CV’mizde ne gibi değişiklikler yaparsak İnsan Kaynakları departmanı çalışanlarının binlerce CV arasından dikkatlerini çekmeyi sağlarız?

Youthall olarak sizin CV’nizi diğer CV’lerden öne çıkartacak 4 ipucunu derledik:


1) Biraz renk katın!

Kendi CV tasarımınızı çok aşırıya kaçmamak sürece renklendirmeniz diğer bütün siyah-beyaz CV’lerin arasında göze çarpmanızı sağlayacaktır. Bunun dışında CV’nizin belli bölümlerini belli bir düzen içinde renklendirmeniz, CV’nizi inceleyen kişinin onu daha rahat okumasını sağlayacaktır.

Renklendirmek demişken aşırı renklere veya tasarımlara ihtiyacınız yok! Sadece ana başlıklarınıza biraz ton veya arka plan rengi katmanız bile biraz fark yaratmanızı sağlayacaktır. Burada önemli olan okuyucunun CV’nizi daha rahat ve dikkatli okuyabilmesini sağlamak. Bundan dolayı, renklendirmelerinizin CV’nizin içeriğinin önüne geçmesine izin vermeyin. 😉


2) Farklı olmayı deneyin!

Geçmişten günümüze CV yazmak denince çoğunlukla “Times New Roman” fontunu kullanmamız önerildi. Times New Roman aslında okuması gayet rahat bir font. Ama tek sıkıntısı maalesef bu fontun herkes tarafından kullanılması. Bu yüzden, CV’mizin dikkat çekmesini istiyorsak kullanacağımız fontlara da dikkat etmeliyiz.

Peki profesyoneller tarafından Times New Roman’la yazılan CV’lerin iş görüşmesine eşofmanla gidilmesiyle bir tutulduğu bir dünyada hangi fontlar öne çıkmamızı sağlar?

Bir tasarımcının yaptığı araştırmaya göre bir CV için en güzel duracak fontlardan bazıları: Gill Sans, Garamond, Helvetica ve Georgia. Bu fontları kullanmanın size işi kapacağınızın garantisini vermiyoruz. Ama en azından diğer CV’lerden farklı duracağınız şüphesiz.


3) Fazlalıklardan kurtulun!

Yazımızın en başında insan kaynakları çalışanlarının CV başına ayırabildikleri zamanın oldukça kısa olduğunu belirtmiştik. Bu her ne kadar yaygın bir bilgi olsa da bu bilgiyi lehimize nasıl değerlendirebileceğimiz konusunda bazı kafa karışıklıkları çıkabilir.

Öncelikle yazdığımız CV’nin bir sayfa olması gerektiği demek aslında 2 sayfaya sığabilecek bilgiyi 8 fontla tek sayfaya sığdırmak anlamına gelmemelidir. Denildiği gibi, CV’ye bakan kişinin sadece 30 saniyesi var. Bundan dolayı CV’nizde yazılanların oldukça rahat ve kolay anlaşılır olması gerekmektedir.

CV’de önemli olan oldukça fazla şey yazmak değil, deneyimlerinizi az ve öz bir şekilde etkili olarak karşı tarafa aktarmayı başarmaktır. Bundan dolayı, CV’nizi yazarken yazdıklarınıza objektif bir bakış açısıyla bakmanız yararınıza olacaktır.


4)Aktif Kelimeler Kullanın!

CV’nizi inceleyen kişiler geçmiş deneyimlerinizde nelerden sorumlu olduğunuzu değil neler yaptığınızı merak ederler. Bundan dolayı “Yıllık raporların oluşturulmasından sorumlu” kalıbı yerine “Yıllık performansın analizinin yapılması ve rapor haline getirilmesi” gibi bir kalıp kullanmanız okuyucu da daha farklı bir his bıraktırır.

Gelecekteki potansiyel işverenleriniz bir işte size iş olarak neler verildiğinden çok sizin aslında neler yaptığınızı, göreviniz boyunca işinize neler kattığınızı ve neleri başardığınızı merak ederler.

 

Boğaziçi Üniversitesi/ ESTIEM