CV’de Yetenekler Ve Yetkinlikler Bölümü Nasıl Hazırlanır?

CV’nizde taşıyıcı sütunlar olan eğitim ve deneyim bölümlerinizin en önemli tamamlayıcılarından birinin yetenekler ve yetkinlikler kısmı olduğunu unutmayın. Ana amacımız yetenek ve yetkinliklerinizi eğitiminiz, deneyimleriniz, aldığınız dersler, katıldığınız kurslar ve sertifika programlarıyla belgeleyerek bütüne bakınca tutarlı bir CV elde etmek. Elbette öğrenciler için yetenek ve yetkinlik kısmını doldurmak belirli çekinceleri beraberinde getiriyor. Öncelikle öğrenciler, yetkinliklerini belirtirken henüz daha uzun süreli profesyonel deneyimleri olmadığı için çalışma hayatlarına atıfta bulunarak yetenek ve yetkinlik belirtemiyorlar. Bu noktada belli başlıklara dikkat etmek gerekiyor:  

Çok yaygın olarak CV’lerde bahsedilen yetenek ve yetkinlikleri yazarken iki defa düşünün.

Analitik düşünebilmek, organize olabilmek ya da iyi bir takım oyuncusu olmak elbette değersiz yetenek ve yetkinlikler değil fakat unutmayın ki biz yetenek ve yetkinlikler kısmıyla tutarlı bir CV elde etmeye gayret ediyoruz. Planlı bir insan olduğunuzdan, sorumluluk duygunuzdan ya da iyi bir takım üyesi olduğunuzdan bahsetmenin güzel bir yolu ise eğitim hayatınızda yer aldığınız grup projelerini ve sunumlarını CV’nizde belirtmekten, üyesi olduğunuz topluluklarda aldığınız görevlerden bahsetmekten ya da stajınızda üstlendiğiniz sorumlulukları göstermekten geçiyor. Bu ve bunun gibi aktivitelerinizi CV’nizde listeliyorsanız elbette yazacağınız bu yetkinlikler de CV’nizle uyum gösterecek ve sizi bir adım öne taşıyacaktır.

Dil yetkinliğinizi belgeleyin.

Akıcı olarak konuştuğunuz ya da seviye fark etmeksizin belirli düzeyde hakim olduğunuz bir dili buraya eklemek çok güvenli bir yol. Yetkin olduğunuz dili nerede öğrendiğinizden bahsetmek ve seviyenizi belgelemek yoluyla yine bütüncül ve tutarlı bir CV elde etmeye gayret ediyoruz. Üniversitede hazırlık okuduysanız bunu belirterek ya da TOEFL, IELTS gibi uluslararası sınavları veya YDS gibi ulusal sınavlardan aldığınız sonuçları CV’nizde barındırarak dil yetkinliğinizi gösterin. Dil yetkinliğinizi belgelemek, arkası dolu bir yetkinliği sergilemek anlamına geliyor ve CV’nizi tam da hedeflenen şekilde güçlendirmenizi sağlıyor.

Bilgisayar yetkinlikleri için kendinize sertifika programları ve eğitim programları arayın. 

Bilgisayar tabanlı yetkinlikler CV’lerin yavaş yavaş olmazsa olmazı haline geliyor. Unutmayın, burada teknik bir beceriyi listeleyeceksiniz. Yani bu alanda bahsettiğiniz yetkinliklerin pratik karşılığını göstermek çok daha kolay. O yüzden tıpkı ilk maddede olduğu gibi bize CV’mizin bütünüyle tutarlı olacak yetenek ve yetkinlikler lazım. CV’mizde yer vermeden evvel emek harcamamız gereken fakat bize güvenli limanlar sunan önemli bir alan olduğu için bir proglama dilini burada listelemek veya veri analizi beceriniz vars bahsetmek sizin CV’nizi öne çıkaracaktır. Yapmanız gereken Coursera, edX gibi uluslararası platformlardan sertifikalı eğtimler almak olabilir. Yine belirtmeye bir diğer platformu da BTK bizlere sunuyor. BTK Akademi üzerinden Türkçe derslere erişerek istediğiniz alanlarda sertifika edinebilirsiniz. Buralarda alacağınız eğitimler ve sertifikalarla artık bilgisayar becerilerinizi listelemek, CV’nizi hedeflediğimiz gibi bütünüyle tutarlı ve güçlü hale getirecektir.

İlginizi çekebilir: CV’nizin İş Deneyimi Bölümünü Düzenlerken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma!

Bir yanıt yazın