CV’de Dikkat Etmeniz Gereken 5 Dil Bilgisi Kuralı

İşe alım yöneticileri, başvuru sahiplerinin bilgi ve deneyimleri için CV’lerini incelememektedir. İşe alım uzmanlarının başvurunuzu ikinci bir düşünce olmadan ‘hayır’ yığınına atmalarını sağlamak için ufacık bir küçük yazım hatası yeterlidir.Başka bir deyişle, çalışma geçmişinizi nasıl sunduğunuz, hangi yazı tiplerinin iyi göründüğü ve kaç sayfa kullanmanız gerektiği gibi şeylerin yanı sıra, özgeçmişinizin dilbilgisi ve heceleme konusunda endişelenmeniz gerekir.

CV’nizi “evet” yığınına almanıza yardımcı olmak için, bu 5 temel CV gramer ve yazım kurallarını unutmayın!


1. Kişi Zamirleri Kaldırın

Öncelikle ilk önce bir şeyi açıklığa kavuşturalım: CV’nizin tamamı sizinle ilgilidir. Sonuçta, adınız sayfanın en üstüne yazılmış adınızdan dolayı işverenler deneyiminiz, becerileriniz ve başarılarınız hakkında okuduklarını bilirler.

Tüm birinci şahıs zamirlerini CV’nizden (‘Ben’, ‘ben’, ‘benim’ vb.) çıkarabilir ve bu yerden tasarruf edebileceğiniz anlamına gelir. Örneğin, “5 kişiden oluşan bir takımı yönetdim” demek yerine, “5 kişilik bir takımı yönetti” deyin. Aynı şey anlamına gelir, ancak çok daha kısadır.


2. Zaman Değişimlerine Dikkat Edin

Genel olarak konuşursak, geçmiş zamandaki eski işlerden (örneğin: “10 kişilik küçük bir takımı yönetti”) ve şimdiki zamandaki mevcut işinizden (örneğin: “10 kişilik küçük bir ekibin yönetilmesi”) hakkında konuşmalısınız.

Şu anki işinizde başardığınız bir şeyden söz ettiğinizde olduğu gibi, bu kuralın istisnaları da vardır. Bununla birlikte, anahtar, bir cümlenin ortasındaki zamanlar arasında geçiş yapmamaktır.

Günlük sorumluluklarınız ve mevcut pozisyonunuzdaki başarılarınız hakkında yazıyorsanız, mevcut tüm olayların önce geldiğinden emin olun.


3. Kısaltmaları Açıklayın

Okuyucuların kafasını karıştırmamak için CV’nizdeki kısaltmaları açıklamak iyi bir fikirdir. Bunu, ilk bahsettiğinizden sonra kısaltmayı parantez içine ekleyerek yapabilirsiniz. Ancak, bu kuralın istisnaları vardır. Örneğin, herkesin bildiği bir kısaltmayı yazarak yerinizi boşa harcamanın bir anlamı yoktur. Ayrıca, HTML veya CSS gibi terimlerin işverenler ne anlama geldiklerini biliyorlar, bu yüzden onları açıklamak zorunda değilsiniz!


4. Cümleleri Kısa Tutun

İşverenler, “evet” veya “hayır” yığını içinde olup olmadığına karar vermeden önce CV’nize bakarak 6 ila 30 saniye (kaynağa bağlı olarak) harcarlar. Onları daha uzun süre kalmanın bir yolu? Kısa cümleler yazın. Amerika’da yapılan bir araştırmaya göre;

Okuyucular, cümlelerin 8 kelimeden az olması durumunda okudukları bilgilerin% 100’ünü anladılar.
Cümleler 9 ila 14 kelime arasında olduğunda bu oran % 90’a düştü.
Cümleler 43 kelimeye kadar uzunluktaysa anlama % 10’a düştü.
Bu arada, Oxford Guide to Plain English’in yazarı olan Martin Cutts, ortalama 15-20 kelimelik bir cümle önermektedir. Bundan daha uzun cümleleriniz varsa, onları bölmeye ya da yoğunlaştırmaya çalışın.


5. Kesme İşaretlerine Dikkat Edin

Yanlış yerleştirilmiş kesme işaretleri özensiz, dikkatsiz görünmenizi sağlar ve iş arama başarısı için şansınızı mahvedebilir. Dikkat edilecek diğer noktalama işaretleri arasında ise ünlem işaretleri ve gereksiz virgüller bulunur.

 

Gebze Teknik Üniversitesi, Employer Branding Team Member @Youthall , IEEE GTÜ