Humanspire #24: Colgate-Palmolive Türkiye&İsrail İnsan Kaynakları Müdürü Şive Yılmaz

Humanspire’ın yeni röportajında kariyerine Colgate-Palmolive’de başlangıç yapmak isteyenleri heyecanlandıracak bir röportaj ile karşınızdayız. Colgate-Palmolive Türkiye&İsrail İnsan Kaynakları Müdürü Şive Yılmaz’a merak ettiklerinizi sorduk ve ilham verici cevaplar aldık.

Colgate-Palmolive’in son dönemde geçirdiği süreci, COVID-19 dolayısıyla yaşadığı değişiklikleri ve şirket kültürünün anlatıldığı röportaj için keyifli okumalar dileriz!

1. Röportajın okuyucuları için kariyer yolculuğundan biraz bahsedebilir misiniz?

İstanbul Bilgi Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Reklam bölümünden mezun olduktan sonra  kariyerime Colgate-Palmolive’de Pazarlama departmanında başladım. 3 yıllık pazarlama ve pazar araştırması tecrübesinin ardından İnsan Kaynaklarına geçiş yaptım. 14 yıldır da İnsan Kaynaklarının Yetenek Yönetimi, Performans Yönetimi, Yönetim, İş Veren Markası, Oryantasyon, İşe Alım, Yönetici Adayı Projesi, Mentorluk, Organizasyonel Yapılandırma, IK İş Ortağı, İç İletişim alanlarında tecrübe edindim

Ayrıca Performans ve Yetenek Yönetimi sistemlerinin, İşe Alım ve Eğitim Süreçlerinin Colgate dünyasında dijitale  dönüşümünde Türkiye Cumhuriyetleri, Afrika, Avrasya, Kuzey Afrika, Orta Doğu, Türkiye ve Fransız adalarını içeren bölgeleri temsil ederek Global ekiplerle çalışma fırsatını buldum.

2. Kariyerinizin en büyük noktası dönüm noktası ne oldu?

Kariyerimin dönüm noktası Pazarlama departmanından İnsan Kaynaklarına geçişi ile birlikte oldu. Bugün hala iyi ki yapmışım dediğim bir dönüşüm benim için.

3. Kariyerine insan kaynakları departmanı bünyesinde başlamak isteyen veya rotasını insan kaynaklarına çevirecek olan adaylara tavsiyeleriniz neler olur?

İnsan Kaynakları oldukça keyifli bir departman, ayni zamanda tüm iş süreçlerine hakim olduğunuz, işe aldığınız kişilerin kariyerlerine yöneticileri ile birlikte yön verebildiğimiz, her gün farklı dinamikler ile yeni deneyimler edebildiğiniz bir departman. İK bünyesinde işe başlamak isteyen adaylara tavsiyem mutlaka öncesinde staj yaparak bu departmanı deneyimlemeleri olacaktır.

4. Colgate-Palmolive’de genç yeteneklere yönelik ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz? Staj, MT işe alım programlarınız ve genç yeteneklere yönelik projeleriniz hakkında kısaca bilgi verir misiniz?

Colgate-Palmolive’de üniversite okuyan ya da mezun olmuş öğrenciler için farklı fırsatlar var.

Staj başvurularını jobs.colgate.com üzerinden alıyoruz.

  • Uzun dönem staj: minimum 6 ay süreli ve minimum haftada 2.5 gün 
  • Kısa dönem staj: yaz dönemi – Haziran’dan Eylül ayına kadar 3 ay boyunca, haftanın 5 günü olacak şekilde bizlerle çalışmanızı bekliyoruz. 

CV’sini olumlu değerlendirdiğimiz kişilerle telefon mülakatı yapıyor ardından oluşturduğumuz ilk kısa liste adayları yüz yüze görüşmeye davet ediyoruz. Zorunlu veya gönüllü staj olması bizler için fark etmiyor.

Bir de Yönetici Adayı (Management Trainee) Programımız var. Bu  program ile hedefimiz yeni mezun kişileri Yönetici Adayı olarak işe alıp 1 yıl içerisinde onları hem kişisel hem de profesyonel anlamda geliştirmek. Geleceğin Yöneticilerini  kendileri için özel hazırlanan oryantasyon programına dahil ediyoruz, atanan “Buddy” ile şirkete ve organizasyona kolay adapte olmalarını sağlıyoruz,  sınıf içi ve online eğitimlere dahil ediyoruz, şirket içi ortak projelere yöneticilik yapmalarını sağlıyoruz ve en önemlisi ticari departmanlar arasında rotasyon gerçekleştiriyoruz. Geleceğin Yöneticisi Programını tamamladıktan sonra bir sonraki görevlerine hazır hale geliyorlar. Management Trainee başvurularını jobs.colgate.com üzerinden alıyoruz. 2021 yılı içerisin ilanlarımızı Ekim itibari ile açmış olacağız. CV üzerinden pozitif değerlendirdiğimiz adaylar ile telefon mülakatı yapıyor ardından görüşmenin olumlu olması durumunda kendilerini değerlendirme merkezi uygulamasına davet ediyoruz. Değerlendirme merkezindeki olumlu adaylar ile yüz yüze görüşmeler oraganize ediyoruz. Bu görüşmeler Departman Müdürü, İnsan Kaynakları, Direktör ve Genel Müdür görüşmeleri şeklinde ilerliyor. Ardından şirket kültürümüze uygun, Colgate’de çalışma motivasyonu yüksek kısa liste adaylarımıza tekliflerini iletiyoruz.

5. İyi bir yönetici olabilmek için bireysel başarının yanında iyi bir ekiple de çalışmanın önemli olduğunu söyleyebiliriz. Siz ekibinizde çalışacak ideal bir adayın nasıl biri olmasını bekliyorsunuz?

Colgate-Palmolive’de biz öncelikle insan gücüne bağlıyız. Dünya çapındaki milyarlarca tüketiciyle yaptığımız her şeyde insan merkezli olmayı ve fırsat eşitliği sağlamayı önemsiyoruz. Temel değerlerimiz olan duyarlılık, global takım çalışması ve sürekli gelişme, özü itibariyle, çaba gösterdiğimiz katılımcı ve çeşitlilik kültüründen bahseder: herkes için daha parlak, daha sağlıklı bir gelecek yaratmaya büyük bir özen gösteren tek yürek olmuş bir kültürün parçasıyız. Ekiplerimizde  çalışacak adaylardan da beklediğimiz belli başlı yetkinlikler takım çalışmasına yatkın, hızlı karar alabilen, iletişimi kuvvetli, dinleme yetisi yüksek, çevik, analiz becerileri kuvvetli ve en önemlisi şirket kültürümüze uyum sağlayabilecek adaylar olması.

6. Colgate-Palmolive olarak pandemi sürecini nasıl yönettiniz? Uzaktan çalışma esnasında süreklilik için nasıl bir yol izlediniz? Aldığınız ilk aksiyonlar nelerdi, pozisyonlara göre hedefler ve iş önceliklerinde değişimler yaşandı mı?

Colgate Palmolive’de pandemi dönemi öncesinde evden çalışma uygulamamız yoktu, 16 Mart itibari ile evden çalışmaya başladık ve tüm takımlar oldukça hızlı adapte oldu. Şirket kültürümüzde hangi pozisyonda olursanız olun herkes kendi işinin yöneticisi bu nedenle çalışanlarımızın sorumluluk bilinci oldukça yüksek, herkes canla başla, büyük bir heves ve ortak akıl ile hareket ederek hedeflerimizi gerçekleştirmek için elinden geleni yapmaya devam ediyor.

7. Sizce şirketlerde insan kaynakları departmanını bundan sonra ne tarz yenilikler bekliyor?

Teknoloji, data yönetimi, sosyal medya, işveren markası, süreçlerin dijitalleşmesi gibi konular giderek IK alanında önem kazanmaktadır. Şirket içerisinde ise yeni durumlara adapte olabilmek, hızlı karar alabilmek, analitik düşünme ve kritik kararlar alabilme, kompleks problem çözme yetisi, müşteri odaklı düşünebilme, organizasyondaki bağlılık, çalışanların motivasyonu, ekip yöneticilerinin ekipleri ile olan ilişkileri, şirket KPI’larını her durumda ekplerine aktarabilmeleri herzaman öncelikli konularımız arasında idi ama yaşadığımız ve içinde bulunduğumuz dönem içerisinde daha da öncelik kazandı. Uzaktan çalışırken bu başlıklarda yeni deneyimler ve öğretiler bizleri bekliyor.

8. Youthall’u takip eden genç yeteneklere kariyer hayatlarında neler tavsiye edersiniz?

Üniversite hayatları boyunca mutlaka staj yapsınlar, özellikle farklı departmanlar ve farklı sektörlerde kazanacakları deneyimler ilerde çalışmak istedikleri sektörü ve alanı seçebilmek adına önem taşıyor. İngilizce bilgiside özellikle global firmalarda kariyer yapmak isteyen adaylar için öncelikler arasında. Kariyer hayatları boyunca meraklı olsunlar, yeniliklere açık olmak, birçok alanda bilgi sahibi olup gerçekten uzmanlaşmak istedikleri alanda da fark yaratacak bilgiye sahip olmaları önemli.

Colgate-Palmolive ve Şive Yılmaz’a bu samimi ve faydalı yanıtları için çok teşekkür ediyoruz. Humanspire ile yeni bir röportajda buluşmak dileğiyle, Youthall‘u takipte kalın!

Üniversite eğitimine Yıldız Teknik Üniversitesi ve Anadolu Üniversitesi'nde devam etmektedir. Yer aldığı öğrenci kulübünde çeşitli projelerin düzenlenmesinde rol almıştır. 2019 yılından beri Youthall ekibinde yer almaktadır.