Central Park İklim Araştırma Merkezi Olacak!

İklim araştırma merkezleri, Türkiye ve daha genelde dünya için son derece öneme sahip özel çalışmalara hizmet etmek için arayış içerisinde olan birtakım kuruluşlardır. İklim değişikliği ve etkileri hakkında; global uygulamalı araştırmalar içerisinde olmak, bilimsel araştırmalar için verileri üretmek ve toplamak, araştırmalar için yetkin kurumlarla ilişki içerisinde olmak, kamu ve özel kuruluşlara planlama desteği sunmak ve en önemlisi mevcut küresel sorunlara çözüm üretmek kuruluş amaçları arasında yer almaktadır.

Türkiye’de iklim araştırmaları üzerine çalışmalar yapan üniversiteler, devlete bağlı diğer kamu kuruluşları ve özel kuruluşların var olduğunu söylemek mümkün fakat uluslararası platformlarda bu durumun daha gelişmiş olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Şimdi dilerseniz, güzelliği ile dikkat çeken Central Park’ın iklim araştırma merkezi haline getirilmesi ile ilgili yaptığım araştırmaya kısaca göz atalım!



New York, birçok Amerikalı şehirlinin doğa deneyimini geliştirmek adına, halka açık park sistemiyle başlamakta ve bitmektedir. Şehir parkları, yoğun iş hayatı tempomuzda park yerleri dinlenme alanlarımız haline gelebiliyor fakat şehir parkları, genellikle unutulmuş veya görünmez altyapı olarak tanımlanmaktadır.

İklim değişikliğinin yarattığı zorluklar karşısında bu hayati yeşil alanların yönetimi ve korunmasında şehirlere yardımcı olacak politika önerileri bulunmamaktadır. Bu kritik bilgi boşluğunu kapatmak için Yale Çevre Okulu, Central Park Conservancy ve New York City merkezli Natural Areas Conservancy; iklim değişikliğinin toprak üzerindeki etkilerini incelemek için yeni bir girişim başlattı. Central Park İklim Laboratuvarı’nın hedefi, iklim değişikliğini azaltmak ve buna uyum sağlamak için kentsel park stratejilerini geliştirmek, uygulamak ve bu temel yeşil alanların daha dayanıklı gelecekler yaratmak için nasıl kullanılabileceğini anlamak adına çalışmalara öncülük etmektir.



Araştırma, diğer New York City yeşil alanlarına genişlemeden önce Central Park’ta başlayacak ve ardından ülke çapındaki diğer şehir parkları ile devam edecek. Elde edilen verilerle Laboratuvar, ABD Central Park’taki şehir parklarında iklim azaltma ve adaptasyon protokollerini uygulamak için yeni stratejiler oluşturmaya yardımcı olacak. Tabi ki yapılan tüm çalışmaların ve açık verilerin ABD içerisinde kalmayacağı bilinmektedir. İklim değişikliği krizi küresel bir sorun haline geldiğinden, yapılan çalışmalar diğer ülkeler adına da ufuk açıcı olacaktır.

“Central Park’ta başlayacak olmasına rağmen, Lab daha sonra araştırma ve çalışmayı ilerletmek ve iklim değişikliğinin ülke çapındaki şehirlerdeki etkilerini azaltmak için bilgi paylaşmak ve stratejilerin geliştirilmesini desteklemek için büyük metropol alanlarından oluşan ulusal bir ağ oluşturmak için genişleyecektir.“ (https://www.centralparknyc.org/the-central-park-climate-lab, Aslından Çeviri.)

Yapılacak çalışmaları takip etmek adına şimdiden sabırsızlanıyoruz!


Referanslar:

https://www.centralparknyc.org/the-central-park-climate-lab


İlginizi çekebilir: Günümüzün En Büyük Felaketi: İklim Değişimi Ve Okyanuslara Etkisi

Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma!

Bir yanıt yazın