Büyük Şehirlerde Öğrenci Olmanın Dezavantajları

Bir önceki yazımızda büyük şehirlerde öğrenci olmanın avantajlarından bahsetmiştik. Bu saydığımız maddeler ve belki de daha fazlası büyük şehirlerde okumanın avantajlarıydı ama her güzelin olduğu gibi bu olayında bazı kusurları var. Şimdi bunları da birkaç maddede inceleyelim.

DEZAVANTAJLARI:

1-) YALNIZ YAŞAMANIN VERDİĞİ RAHATLIK (BÜYÜK ŞEHRE DIŞARIDAN GELENLER İÇİN):
Bu su götürmez bir gerçek. Daha önceden yaptığınız her hareket göz önünde, gittiğiniz her yer aileniz tarafından denetimdeydi. Sorumluluklarınız çok daha fazlaydı. Ama şehir dışına okumaya gidildiğinde ilk başta mutlaka bir rahatlama, özgürlük hissine kapılma meydana geliyor. Bu durum sosyal hayatı fazlasıyla etkilediği gibi okul hayatını da olumsuz yönde etkiliyor. Genellikle “Kanka boş ver yarın hallederiz, daha vizelere 1 ay var sonra çalışırız.” gibi masumane bir cümle ile başlayan bu kar tanesi “Kanka vize yarın, zaten çalışsak bile yetişmeyecek” ile biten bir çığa dönüşebilir. Aman dikkat! 🙂

2-) MADDİ ZORLULAR:
Bu madde genellikle hayatı yaşının verdiği heyecanla aktif yaşayanların sıklıkla karşılaştığı bir sorundur. Ek bir işte çalışmayan gencin ailesinin yolladığı parayı 1 hafta içinde harcayıp bir sonraki ayı hasretle beklemesini konu alan IMDB’ den tam not almış dram türü bir filmdir. 🙂

3-) AİLEDEN UZAK KALMANIN GETİRDİKLERİ (BAŞKA BİR İLDEN GELEN VE YALNIZ YAŞAYANLAR İÇİN)
Çoğu öğrencinin sene başında “oh be sonunda özgürüm” dedikten kısa bir süre sonra
“Annem olsa şimdi ne güzel yemekler yapardı.” “Evde olsam hiç parayı sorun etmezdim.” şeklinde dert yanışıdır. Bazı durumlarda içe kapanmaya, kısa süreli depresyona sebep olabilir. Reçetenize (sınav dönemleri hariç) evinize gitmeniz için otobüs bileti ve bolca aile sevgisi yazıyorum. 

4-) KÖTÜ ALIŞKANLIKLAR EDİNMEK:
Bu en önemli alt başlığımız aslında. Büyük şehirlerin büyük sorunları olur. Benden size bir tavsiye bunlara dahil olmayın. Kendinize; sizi değiştirmeyecek, farklı yollara sürüklemeyecek arkadaşlıklar edinin. Çünkü kötü alışkanlıkların kazanılmasında arkadaş çevresinin rolü büyüktür. Unutmayın, siz geleceğinizin teminatı için bir üniversiteye girdiniz ve bunun hakkını vermelisiniz. İster yalnız olun ister ailenizle, uslu durun ve aşırıya kaçmayın. 

Bunlar büyük bir şehirde üniversite okumanın size getireceği dezavantajlar. Bence nerede ve ne koşulda olursa olsun öğrenci olmak ve üniversite okumak çok güzeldir. Sizi şekillendirir, bilginin yanında size farklı düşünmeyi öğretir. Bunların kıymetini bilin ve gelecek adına seçimlerinizi ona göre yapın.

Herkese başarılar.

YAZAN: CEMRE BRİM

Youthall şirketler ile gençleri bir araya getiren profesyonel ağ ve yeni nesil işveren markası platformudur.

Bir yanıt yazın