Bu Yazıyı “Yukarı Kaydırın!”: Influencer Marketing

Instagram’da arkadaşlarımızın hikayelerinin arasında, takip ettiğimiz Influencer’ların “hikayemdeki ürünler için yukarı kaydırın!” demesine oldukça alıştık. Kullanıcıların yukarı kaydırarak, linklere tıklayarak hedeflenen ürün ya da hizmetlere yönelmesinin ise pazarlama dünyasında büyüleyici bir kapı açtığını biliyor musunuz? Şimdi hep birlikte etkileme ve özendirme temellerine dayalı, oldukça keyifli bir dünya olan “Influencer Marketing” dünyasına şöyle bir göz atalım.

Markalar, sıradan medya ve reklamcılık kurallarının yıkılmasıyla yeni dünya düzenine en hızlı alışan mekanizmalardan biri haline geldi. Artık sıradan televizyon ya da gazete reklamlarının önemini yitirmesi ise hepimizin kabulü haline geldi. Araba kiralama şirketlerinden teknoloji devlerine kadar sektörü ve hacmi ne olursa olsun her markanın sosyal medya üzerinden reklamlarını görmek mümkün. Üstelik bunları etkili kılmanın güzel bir yolunu da bulmuş durumdalar. Yalnızca kendi hesapları ve profilleri üzerinden Facebook ve dolayısıyla Instagram’ın sunduğu tanıtım hizmetiyle değil; pazarladıkları ürünü ya da hizmeti takip edilen, etkileme yeteneği bulunan viral hesaplar üzerinden hedef kitleleriyle buluşturarak başarıya ulaşıyorlar.

Stratejiler Nasıl Planlanıyor?

Ülkemizde akıllı telefon kullanıcılarının %95’in üzerinde bir oranla kullandığı uygulamalar mevcut. Instagram, YouTube, TikTok veya Twitter başta olmak üzere her mecranın kendine has, takip edilen karakterleri var. Diğer kullanıcıları etkileme gücünden faydalanmayı temel alan bu pazarlama taktiği ile hikayeler ya da gönderiler üzerinden ürün yerleştirmeler yaparak ürün hacmi artırılmaktadır.

Yapılan iş birliklerine dayanan Influencer Marketing stratejileri ve reklam çalışmaları ile ajanslar aracılığıyla yaratılan bu algı, geniş kitlelere ulaşma imkanını markalara sunuyor. İşin en güzel tarafı ise her kitleye hitap edebilecek kitleye sahip hesaplar bulunabiliyor olması. Televizyon reklamları, yalnızca televizyon izleyen kitleye hitap ettiği gibi herhangi bir filtreleme veya istatistik hizmeti sunmadığı için geri bildirim açısından çağın gerisinde kalmış durumda. Eğer teknoloji odaklı bir ürün pazarlamak istiyorsanız bu tarz oyun severlere yönelik hesaplarla çalışabilir, hedef kitlenize birinci ağızdan yönelik bir çalışma gerçekleştirebilirsiniz. Avantajlardan bir diğeri ise sosyal medyada yaratılan her planın istatistiksel olarak geri dönüşünün alınabilir olması. Verimin anlaşılması ve bir sonraki adımın planlanması adına markaların elinde somut ve gerçekçi verilerin olması günden güne pozitif anlamda gelişen bir reklam stratejisi yaratılmasına olanak sağlıyor.

Öylesine Kamera Karşısına Geçmekten Daha Fazlası!

Reklamın çekici kılınması için yapılabilecek en doğru tercih ise işi bilene bırakmak. Planlama yapılırken kendi kitlesinin vereceği etkileşimi öngörebilen bu isimler, iş birlikleri konusunda kampanyalara destek oluyor. Üretilen stratejinin doğru içerikle sunulması için içeriğin yenilikçi, özgün, etkileyici ve olumlu anlamda özendirici olması gerekiyor. Bazen üzerine haftalar düşünülerek planlanan bu çalışmalar beğeni duygusuna hitap etmeli, kullanıcıyı etkilemeli ve markaya istenileni vermeli. Elbette, bu işi yapan ve meslek haline getiren insanların bu işten para kazandığı gerçeğini göz ardı etmek haksızlık sayılır. Yalnızca giyinip süslenerek, kısacası bakımlı gözükerek ön kameradan bir şeyler anlatmaktan daha fazlası olan bu mecrada emek vererek organik bir kitle yaratmak oldukça emek gerektiriyor. Görsel destekli pazarlama içeriği üretmenin oldukça zor olduğu günümüzde havuzun dolmasıyla görülmeyeni görmek ve yeni bir şeyler yapmak ise günden güne zor bir hale gelmekte. Eğer bu mecraya adım atmayı düşünüyorsanız daha da zor hale gelecek gibi gözüküyor.

Siz de alışveriş yaparken bir destek isteyen, tavsiye almaktan mutluluk duyan kullanıcılardan biriyseniz bu dünyanın bir parçası olmaya devam edeceksiniz demektir. Şu anda öngörebildiğimiz tek gerçek Türkiye’de sadece bu iş odaklı ilerleyen ajans ve insanların global başarılara imza atışlarını izliyoruz ve izlemeye de devam edeceğiz. Artık sadece insanların gördüğü ve beğendiği bir içeriği, ürünü ya da hizmeti tek tıkla 5-10 kişiye iletebilme gücüne kulak vermek gerekiyor. Karşılıklı “alışverişe” dayalı Influencer Marketing stratejisinin geleneksel pazarlamayı sollayarak unutturacağı ise artık kaçınılamaz bir gerçek diyebiliriz!

İlgini çekebilir: Dark Marketing Nedir? Neden Tercih Edilir?

Dijital tüm mülakat fırsatları ve daha fazlası için etkinlikler kategorisine göz atmayı unutmayın! Etkinliklerin yanı sıra tüm canlı yayınlar ve duyurular güncel olarak Youthall’un Instagram hesabında sizi bekliyor!

 

 

Üniversite eğitimine Yıldız Teknik Üniversitesi ve Anadolu Üniversitesi'nde devam etmektedir. Yer aldığı öğrenci kulübünde çeşitli projelerin düzenlenmesinde rol almıştır. 2019 yılından beri Youthall ekibinde yer almaktadır.