Bir Staj Gününde Daha Verimli Olmanızı Sağlayacak Tavsiyeler

Öğrenciyken veya stajda çalışırken gün içinde kendimizi bazen yorgun ve bitkin hissederiz, kafamızda yapmayı hedeflediğimiz işleri yaparken ya çok yoruluruz ya da istediğimiz verimlilikte veya hızda yapamayız. Hele de bu yorgunluk ve sıkıntı bizi sınav dönemlerimizde ya da teslim etmemiz gereken kritik çalışmalarda bizi daha çok yorar.

Fakat, gün içindeki enerjimizi ve verimliliğimizi artırabilecek birçok yol var, biz de bunları sizin için derledik:


1) Sabah kalktığınızda kendinizi stres altına sokmayın.

Stresli bir şekilde uyandığımızda, bünyemiz kendini bir çeşit kriz moduna sokar ve bu bize sadece uyandığımız anda değil gün içinde de negatif bir enerji verir. Bunun yerine, uyandığımızda kafamızda ilk on beş dakika veya yarım saatimizde ne yapacağımızla ilgili bir liste oluşturmamız bizi daha sakin tutar. Bu sayede iş yapmaya başlarken daha enerjik ve daha mutlu oluruz. 😉


2) Önemli işlerinizden birini yapmaya başlamak ilk işiniz olsun.

Çalışmaya başladığımızda yapacağımız ilk işin önemli ve bizi motive eden bir iş olması bizi gün içerisinde daha enerjik tutar. Bunun yanında, yapılması gereken kritik işleri ilk sıraya koymamız yapacağımız işleri düzenli bir şekilde ve zamanında yetiştirebilmek için bir ışık tutar.


3) Yapmanız gereken büyük bir işi küçük parçalara bölebilirsiniz.

Yapmamız gereken önemli ve uzun zaman gerektirecek bir iş varsa, bu işi daha planlı bir şekilde bitirmek için onu küçük parçalara bölmek, o iş için olan dikkatimizin dağılmamasını sağlar ve o bizi o işi bitirebilmemiz için daha motive tutar. Bunun yanı sıra, her bitirdiğimiz küçük bir parçanın sonuna kendimize küçük bir ödül koymamız da bizi o işi bitirmek için motive ve enerjik tutar.


4) Kötü veya yorgun hissettiğinizde size iyi gelecek kısa bir aktivite yapın.

Kendimizi bir süre sonrasında bitkin hissettiğimizde kendimizi yapmamız gereken işe odaklamak yerine kısa bir ara verip, kendimizi yeniden zinde ve mutlu hissettirebilecek, en fazla 15-20 dakikamızı alabilecek aktiviteler yapabiliriz. Mesela, kısa bir yürüyüşe çıkmak, bizi mutlu edecek bir yazı veya kitap okumak, sevdiğimiz bir şarkıyı dinlemek ya da size iyi gelecek bir arkadaşınızla konuşmak veya mesajlaşmak zihnimizi tazeler, sakinleştirir ve yapmaya devam edeceğimiz iş için dikkatimizi tekrar toplar.

Boğaziçi Üniversitesi/ ESTIEM