Beyin Fırtınası Nasıl Yapılır?

1. Takviminize Not Alın

En basit haliyle bir beyin fırtınası genellikle bir araya gelen şirketler için çözümler bulmak veya yeni fikirler üretmek için önerilerde bulunan küçük bir gruba denir. Beyin fırtınası, tüm departmanlarda, pazarlamadan satışa, reklam ve insan kaynaklarına kadar kullanılır. Bir beyin fırtınası yapılırken çoğu şirket ve insanların yaptığı iki yaygın hata vardır. Birincisi zamanında duyurmamak ve ikincisi (birincisinin sonucudur) toplantıya gelmemektir. Bu olduğunda yöneticiler, ilk olarak ne yapmaları gerektiğine dair kafa karışıklığı yaşarlar; meslektaşlar fikir aramak için uğraştıkları sırada telefonlarını karıştırırlar. Gerçek bir yapı olmadan, bütün aktivite kaosa dönüşür. Zamanı israf etmekten kaçınmak için, oturumunuzu zamanında belirlediğinizden emin olun, böylece herkes iyi hazırlanmış bir toplantıya katılabilir ve toplantıya gelebilir.


2. Görevinizle İlgili Açık Olun

Çalışanlar için, net bir gündeme sahip olmayan bir beyin fırtınasına davet edilmek zamanı boşa harcamaktan başka bir şey değildir. Çoğu şirket her gün çok sayıda sorunla karşı karşıya kalıyor ve hepsi tek seferde çözülemiyor. Bu nedenle, çalışanların etkili bir çözüm üzerinde yoğunlaşması için işveren, karşılaştığı ve düzeltmeye çalıştığı zorlukları açıkça belirtebilmelidir. Bu nedenle, beyin fırtınası sonucunda ne elde etmek istediğinizi erken belirlemek önemlidir. Amaç ne olursa olsun, her toplantıdan sonra başarmak istediklerinizi, ilgili kişilere özel görevler vererek tanımlamanız gerekir.


3.Atmosferi Ayarlayın

Kesin hedefleriniz bile olsa toplantınızın atmosferinde eğlenceli olmak, yargılayıcı olmamak önemlidir.Amaç fikir üretmekse, oturum her zaman sert ve ciddi olmak zorunda değildir.Takımlar genellikle farklı kişiliklerden oluşur, bazıları utangaç ve çekingen davranırken bazıları gürültülü ve kendinden emindir. Bu nedenle, bir kolaylaştırıcı, herkesin katkıda bulunmaya teşvik edildiğini hissedeceği güvenli ancak eğlenceli bir ortam yarattığından emin olmalıdır. Örneğin, iyi niyetli olmalarına rağmen, diğerlerinin katılımını engelleyebilecek bazı kelimeler var. Ve iş arkadaşlarınızı katılmaları ve hevesli olmaları için caydırmak istemezsiniz.

Daha yenilikçi fikirlerin ortaya çıkmasının yanı sıra, beyin fırtınası oturumları, ilişkileri güçlendirmek ve ekip üyeleri arasında daha iyi iletişimi teşvik etmek içindir. Bunu yapmak için, her toplantıyı doğru tonda ayarlamak önemlidir.


4. Beyaz Tahta Kullanın

Beyin fırtınası ve ekip olarak düşünmeye gelince gün geçtikçe dizüstü bilgisayar ve tablet kullanan insan sayısı artsa da, beyaz tahta hala daha iyi bir iş çıkarmaktadır. İçgüdüsel yazma eylemiyle ilgili fikirleri daha gerçek ve akılda kalıcı hissettiren bir şey var. Ve bu sadece konuşma duygusu değil. Araştırmalar elle yazmanın düşüncelerin daha iyi anlaşılmasını sağlayan bellek tutmayı geliştirdiğini göstermektedir.

Fikirlerinizi not etmek aynı zamanda yarattıklarınızı görselleştirmenin harika bir yoludur. Herkesin katkısı ve her fikrin genel hedefe nasıl entegre olduğu konusunda takipte kalmanın daha etkili bir yolu. Aynı zamanda korkutucu olmayan ve oturuma daha aktif olarak katılmak isteyen herkesin kullanabileceği bir şey. Beyaz tahta her takım üyesinin fikir için sıçrama tahtası olarak kullanabileceği anlamsız bir yazı tahtasıdır. Verimliliği, çalışma alanı için etkili bir araç kılan basit ve korkutucu olmayan tasarımında yatmaktadır.


5. Yanlış Fikir Olmadığı Bilin

1-4 arası adımları uygularsanız, beyin fırtınası sırasında tonlarca fikir bulma ihtimaliniz çok yüksektir. Hepsi harika olmasa bile fikirlerin fazla olması iyi bir şey. Her beyin fırtınasının başlangıcında, her zaman kalite yerine miktar için çaba göstermelisiniz. Yargılamayı ve analizi reddetmek, daha geleneksel ve radikal fikirlerin ortaya çıkmasına izin verecektir. Fikirlerin çoğu, sıradandan çirkinlere kadar değişecek ve sadece seçilmiş bir azınlık ortaya çıkacak. En uygun olanı bulana kadar yaratıcı düşünceler topluluğunu filtrelemek meselesi. Ve bir çözüm bulmak söz konusu olduğunda, daha fazla seçenek arasından seçim yapmak, hiç olmamasından daha iyidir.


6. Takımınızı Motive Edin

Fikirlerinizi filtreleyebildikten sonra, muhtemelen hala çok iyi olan bir avuç seçenekle kalırsınız. Bu olduğunda, ekibin en etkili olduğunu düşündüğü noktalara oy vermesine izin verin. Bunu yapmanın en iyi yolu, en çok sevdikleri kavramın yanına bir nokta yazmalarını veya nokta koymalarını istektir. Tabii ki, bunu el ile de yapabilirsiniz. Gerçekten utangaçlarsa, ekiple etkileşime girdikleri veya tahtaya yazdıkları diğer zamanlar da olabilir. Küçük görünebilir, ancak sadece nokta oylama yapmak, seçimlerini iddia ettikleri gibi hissetmelerini sağlamakla kalmaz, aynı zamanda bir sonraki oturumunuzda daha iyi yapmak için onları motive edecekleri kendilerine ait hissetmelerini sağlar.


7. Fikirleri Saklayın

Başarılı bir beyin fırtınası seansından sonra, birkaç iyi fikirle kalacaksınız. Onları çöp kutusuna koymak yerine, dakikalarınızda not edin ve bir sonraki toplantınızda saklayın. Şimdilik en iyi çözümler olmayabilir, ancak bir dahaki sefere kullanabilmeniz için iyi bir şans. Öte yandan, ilk fikrinizin işe yaramadığını tespit ederseniz, çizim tahtasına geri dönmeniz ve başka bir beyin fırtınası oturumu çağırmanız gerekmez; zaten hepsini depolamış olacaksınız.

İlgini Çekebilir: Dijital Pazarlama Nedir? Dijital Pazarlama Uzmanı Ne İş Yapar?

Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma.

Gebze Teknik Üniversitesi, Employer Branding Team Member @Youthall , IEEE GTÜ