Başarıyı Yakalamış İnsanlar Tarafından Paylaşılan 5 Büyük Mesleki Hayat Dersi

Hayatta adım attığınız ya da atmak üzere olduğunuz her bir bireysel girişim size kariyer hayatınızın geri kalanında büyük adımları göğüsleyebilme yetisi kazandıracaktır. Aşağıda paylaşılan beş bireysel tavsiye mesleki hayatınızda büyük patlamalar yaratabilmeniz için yol gösterici maddeler olarak karşınıza çıkacaktır.


1) Zorlukları kucaklayın

Başarılı girişimcilerin özellikleri arasında en çok karşımıza çıkan nitelik, risk almaktır. Sınırlarınızı genişletin. İster reddedilme korkusu ister örümcek fobisi olsun, gerçekten korktuğunuz şeyleri maddeler halinde liste haline getirin. Daha sonra tek tek bu korkular ile yüzleşin. Sınırlarınızı zorlamanın ve test etmenin yollarını arıyorsanız korkularınız ile yüzleşmek oldukça önemli.


2) Etrafınızda modunuzu düşürecek insanlar olmasın

Temper Thompson, henüz 17 yaşında olmasına rağmen online pazarlama işinden ayda 30 bin dolar kazanan genç bir girişimci. Çevrenizde size ilham verecek insanların olmasının başarının temel anahtarlarından bir tanesi olacağını söyleyen Thompson, ‘Bu konuda ailemin hakkını yiyemeyeceğim, çünkü onlar da birer girişimci. Bana manevi anlamda destek vermeleri, aslında dolaylı olarak maddi anlamda da destek vermiş oldukları anlamına geliyor. Çevrenizde asla size negatif elektrik veren insanları barındırmayın, kendileriyle birlikte sizi de dibe doğru sürüklerler’ diyor.


3) Mükemmel olmaya çalışmaktan vazgeçin

Mükemmel bir imaj yaratmak için düşünmeyi ve buna zaman harcamayı bırakın. Kendinize gereksiz yüksek standartlar koymak yerine kendinizi tanıyın. Mükemmellik illüzyonunu kırdığınız anda insanlar, sizi olduğunuz gibi kabul edecektir.


4) Öz güveninizi kontrol edin

Kendinize güvenin fakat körü körüne değil, her insan için maalesef bu farklıdır. Bazı insanlar kendine çok güvendiği için kendini geliştirmeyi bir kenara bırakıp öz güveni ile her şeyi yapmaya çalışırlar fakat başaramazlar. Onun için kendinize güvenmeden önce kendinizi tanıyın ve unutmayın az öz güven sahibi olmak da size yeterli başarıyı getirmez.


5) Başarısızlık bir fırsattır

Kalıcı olun başarısızlık sizi yıldırmasın her başarısızlığınız aslında başarıya giden bir yolunuz olduğunu gösterir, kendinizi başarısız olarak tanımlamayın Örn. Edison ampulü bulmak için 10.000 girişimde bulunmuştur her defasında başarısız olmuştur fakat söylediği şudur; ampulü bulamamanın 10.000 farklı yolunu buldum, kendinizi negatif cümlelerden uzak tutun. Bahane bulmayın, birisine ya da bir şeye suç bulmayın her hatanızdan başarısızlığınızdan bir şeyler öğrenin çünkü hatalar öğrenmek için bir fırsattır.

Boğaziçi Üniversitesi/ ESTIEM

Bir yanıt yazın