Başarılı Olmak İçin Yapmaktan Vazgeçmeniz Gereken 6 Şey

Hepimizin hayallerinde kafamızda yarattığımız başarılı insan profiline bir gün ulaşmak vardır. Genellikle başarılı bir insan olmak için kendimize hep bir şeyler katmayı düşünürüz. Fakat, yeri geldiğinde de alışkanlık olarak edindiğimiz bazı davranışlarımızdan vazgeçmemiz gerekebilir.

Bu davranışların bazılarından vazgeçmek çok kolayken, bazılarını aşmak ise bir hayli zaman alabilir. Biz de size bu davranışlardan 6 tanesini derledik.


1) Sağlıksız yaşam tarzından vazgeç.

Hayatta başarılı bir insan olmanın kilit noktası sağlıklı bir insan olmaktır. Sağlıklı bir insan olmak ise iki adımdan geçer. Bunlardan ilki sağlıklı beslenmek ikincisi ise düzenli spor yapmaktır. Yediğimize içtiğimize dikkat edip gün içerisinde yeteri kadar hareket etmek için özen göstermeye başladığımız anda hayatımızın kalitesinin artmaya başladığını yavaş yavaş fark etmeye başlarız.


2) Kısa vadeli düşünmekten vazgeç.

Başarılı insanların kafalarında her zaman uzun vadeli planları ve muhtemel çoğu durum için uygulayabilecekleri belirli senaryoları vardır.  Hatta bu tip insanların kısa vadeli hareketleri bile çoğunlukla uzun vadeli hedeflerine hizmet eder. Belki günü kurtarmak yeri geldiğinde yapması kolay bir eylem olabilir, fakat uzun vadeli hedefler belirlememiz ve buna uygun davranmamız hayatta her zaman bizi 1-0 önde tutar.


3) Bahanelerinden vazgeç.

Yaptığımız bazı şeyleri başaramadığımızda çoğunlukla bahanelerin güçlü kalkanlarının arkasına sığınmayı tercih ederiz. Ancak, bahaneler maalesef elimizdeki sorunu çözmemize hiçbir şekilde yardımcı olmaz. Aksine elimizdeki problemi çözmemize çoğunlukla ket vurur.  Bahaneler, limitlerimizi zorlamamızı engeller ve bize konfor alanımızın içinde durmamıza bir dayanak sağlar. Başarılı olmanın en büyük anahtarlarından biri bu bahanelerden kurtulmak ve konfor alanımızın dışına çıkıp kendimize yeni şeyler katmaktır.


4) Mükemmeliyetçi olmaktan vazgeç.

Bu hayatta hiç kimse ve hiçbir şey mükemmel değildir. Kendimizi ya da yaptığımız işi mükemmelleştirmeye çalışmak çoğunlukla gereksiz bir efor harcamamıza neden olur. Yaptığımız işleri mükemmelleştirmekten ziyade onları optimum düzeyde tutmak enerjimizi daha verimli kullanmamızı ve yapabileceğimiz başka işlere de vakit ayırabilmemizi sağlar.


5) Aynı anda birden fazla iş yapmaktan vazgeç.

Aynı anda birden fazla iş yapmak, yaptığımız her işteki yetkinliğimizin ve verimliliğimizin seviyesini düşürür. Belki de yanı anda iki iş yaparak zamandan tasarruf ettiğimizi düşündüğümüz anlar olabilir. Fakat bu tamamen görevlerimizi karmaşık ve çözülmesi zor bir bulmacaya dönüştürecektir ve bizi daha dergin bir moda sokacaktır. Her işe ayrı ayrı zaman ayırmak hem yaptığımız işteki düzeni ve başarıyı arttırır hem de stres seviyemizi dengede tutar.


6) “Evet” Demekten vazgeç.

Eğer bizden istenen iş yapabileceğimiz bir iş değilse ya da yapmayı hedeflediğimiz işlerle alakalı değilse “Hayır” demekten korkmamıza hiç gerek yoktur. Şunu unutmamalıyız ki karşımızdaki kişi bir işin yapılmasını istiyorsa işin kim tarafından yapıldığının bir önemi yoktur. Aynı zamanda, bir işi yapamayacağımızı söylemek, yapabileceğimizi söyleyip de yapamamaktan daha iyidir. Böylece ne karşımızdakinin zamanını ne de kendi zamanımızı boşa harcarız.

 

Boğaziçi Üniversitesi/ ESTIEM

Bir yanıt yazın