Üniversitede Başarılı Bir Öğrenci Profili Sergilemenin 5 Püf Noktası

Günümüz şartlarında üniversite eğitimi her bireyin gelecek ve kariyer planlamasındaki en önemli unsurdur. Hepimiz lisenin sonunda kaderimizi belirleyecek bir sınava girdik ve hayatımızın geri kalanında yapmak istediğimiz meslekleri seçtik. Bazı öğrenciler için üniversitenin adı, bazı öğrenciler için ise okuyacağı bölüm daha önceliklidir. Ama ne olursa olsun, hepimizin istediği tek bir şey var; o da başarılı olmak. Peki, nasıl başarılı olacağız? İşte benden sizlere naçizane bir kaç tavsiye:


1) İlk kural: Derslere mutlak suretle girilmeli

Lisede devamsızlıkla başı dertte olan öğrenciler üniversiteye başladığında tarifsiz bir mutluluk yaşarlar. Çünkü artık çoğu hoca imza almamaktır, hatta sadece dinlemek isteyen öğrencilerin gelmesi düşüncesindedir. Yoklama alınmamasını fırsat bilen öğrenciler enteresan bir şekilde sabahtan okula gelip kafelerde oturmayı, sohbet etmeyi tercih ederler 🙂 Sınav vakti yaklaştığı zaman ise bölümün çalışkan öğrencileri ile bir anda kanka olup not istemeye çalışırlar. Bu şekilde toplama notlarla kimse üniversite de başarılı bir öğrenci olmayı beklememelidir. Eğer gerçekten mezun olduğunuzda alacağınız ünvana yakışmak istiyorsanız derslerinize maximum seviye de katılım göstermelisiniz.


2) Öğrenci topluluklarında aktif rol almak

Üniversitelerde okuduğumuz bölümlerle alakalı, eğlence odaklı ve ya sosyal sorumluluk projeleri ile ilgili pek çok öğrenci toplulukları bulunmaktadır. Derslere devam etmek kadar sosyalleşmek de önemlidir. Kesinlikle üniversite hayatınızı boş geçirmeyin. Sizlere okulunuzun sunduğu tüm imkânlardan faydalanmaya çalışın. Boş zamanlarınızı değerlendirebileceğiniz bir tiyatro ve ya dans kulübü sizce de hoş olmaz mı?  Ya da yine kendinizi alanınızda geliştirebileceğiniz, etkinlikler, geziler düzenleyebileceğiniz bir bölüm topluluğu. Düşünsenize, hem sosyal bir öğrencilik hayatı geçireceksiniz hem de özgeçmişinizde yer alabilecek şık bir referansa sahip olacaksınız.


3) İyi bir staj deneyimi

Bu hayatta parayla satın alınamayacak en önemli şeylerden biridir deneyim. Siz ne kadar çalışkan, ne kadar bilgili olursanız olun o işe yıllarını vermiş bir kişi ile yarışmanız söz konusu bile değildir. İşte öğrencilik hayatında bizim de kendimizi geliştirebileceğimiz, deneyim kazanabileceğimiz tek yer vardır; o da staj. Genelde 2. Ve 3. Sınıfın sonlarında yapılan stajlar ile okulda öğrendiğimiz teorik bilgilerin gerçek hayata nasıl uyarlandığını, nerelerde kullanıldığını görürüz. İşlerin nasıl yürüdüğünü gözlemlemiş oluruz. Stajda öğreneceğimiz bilgilerin önemi kadar staj yapılan yerin de önemi büyüktür. Okulunuzda başarılı bir öğrenciyseniz ve stajınızı alanınızın lider şirketlerinden birinde yaptıysanız üstüne bir de stajda iyi bir projede yer aldıysanız değmeyin keyfinize. 🙂 Ayrıca staj ilanları için Youthall‘a da göz atmayı da unutmayın derim. 😉


4) Ne kadar teorik, o kadar pratik

Özellikle mühendislik öğrencileri için bu madde hayati önem taşır. Çünkü müfredatta yer alan derslerin çoğu laboratuvarlı derslerdir. Teori dersinde gördüğümüz tüm bilgileri, laboratuvarda yaptığımız test ve ölçümlerle desteklemeli ve kendimizi uygulama alanında da geliştirmeliyiz. Özellikle sistem tasarımının büyük önem taşıdığı bölümlerde bunu başarabilen öğrenciler ön plana çıkmaktadır. Ayrıca, derslerin haricinde yapabileceğimiz çalışmalar ve projeler de sizleri gözde bir öğrenci haline getirir.


5) Bu hobiler fark yaratır!

Staj başvurularında, iş başvurularında, mülakatlarda en çok karşımıza gelen sorulardan birisi “Hobileriniz nelerdir “ sorusudur. Bu soruya hepimizin verdiği klasik ama aslında gerçek olmayan cevaplar vardır; kitap okumak, belgesel izlemek, tiyatroya gitmek gibi. Bu cevaplar artık insan kaynakları uzmanları için pek bir önemi olmayan ve sıkıcı cevaplardır. Artık iş yerlerinde akademik başarısının yanı sıra sosyal hayatında da donanımlı elemanlar aranmaktadır. Mesela blog yazmak, yurt dışı gezilerine katılmak, çeşitli spor faaliyetlerinde yer almak sizleri bir adım öne taşır ve başarıya ulaştırır.

Artık üniversite mezunu olmak bir ayrıcalık değil. Ve iyi bir üniversitede de iyi bir bölümü yine iyi bir dereceyle bitirmek. Bunlar için de yukarıda ki maddeleri eksiksiz yerine getirmek gerekir. Eğer bunları dikkate alırsanız, başarı sizin için kaçınılmaz olacaktır 🙂

Youthall şirketler ile gençleri bir araya getiren profesyonel ağ ve yeni nesil işveren markası platformudur.

Bir yanıt yazın