Başarı İçin En Gerekli Şey: Motivasyon Nedir?

“Konu işlerin yürütülmesine gelince, motivasyon her şeydir.”

Başarılı olmak nedir? Başarının ölçütü nedir? Başarının anahtarı nedir? Başarı için gerekli olan temel şey nedir? Aslında bunlar ve benzeri soruların, matematik denklemlerinin çözümünde ulaştığımız gibi tek bir cevabı yoktur. Net cevabı olmayan her konuda olduğu gibi başarı konusunda da her insanın inandığı kendi doğruları vardır. Her birey kendine bu doğrular ışığında bir yol çizer ve eğer yolun sonuna erişebilirse kendini başarılı, ulaşamaz ise kendini başarısız sayar.

Ama aslında başarı erişilen sondan ziyade o yolda yürüme isteğiniz; hatta o yola çıkma motivasyonunuz değil midir? Örneğin; tenis oynayan bir sporcu olduğunuzu düşünün. Aylarca hatta yıllarca haftanın yedi günü durmadan antrenmanlar yaparsınız, önceliğiniz tenis olduğu zamana sadece beslenmenizi değil neredeyse tüm hayatınızı tenise göre ayarlarsınız. Sonunda o büyük gün gelir ve tenis turnuvası başlar. Son hazırlıklarınızı tamamlarsınız ve maç saati geldiğinde korta tek başınıza girersiniz. Kortun tüm koşullarını, raketin tüm özelliklerini, rakibin oyun tarzını hatta uzun süredir oynuyorsanız topun sekme açılarını ve sayıyı kazanmak için yapmanız gereken her hamleyi çok iyi bilebilirsiniz. Ama korta girdikten sonra bunların hiçbirini asla düşünemezsiniz. Kafanızın içerisindeki tek düşünce: Ben burada olmaya, kazanmaya ve elimden gelenin en iyisini yapmaya hazır mıyım? Tek başınıza olduğunuz için iki omzunuzun üzerinden iki farklı düşünce balonu belirir. Bunlardan biri, “Çok çalıştın, çok emek verdin ve bunları göstermen lazım” diğeri ise “Kazanmaya hazır değilsin, burada olmamalısın, birçok basit hata yapacaksın ve kaybedeceksin”dir. Tam da o anda aslında, tüm mesele kazanmak veya kaybetmek değildir. Asıl olan sizin ne olursa olsun raketinizi alıp o korta çıkıp en iyi oyununuzu sergileyip sergilemeyeceğinizdir. Bunu yapmanızdaki tek ölçütünüz ise kişisel motivasyonunuzdur. Evet, gün sonunda kimse çabanızı takdir etmez ve her zaman sadece kazananın adı bir üst sıraya yazılır, hatta sadece kazanan hatırlanır bile denebilir. Ama hatırlanmasanız, kimse sizi tebrik etmese bile motivasyonunuz her zaman sizinledir ve ruhunuzdadır. Siz istemezseniz eğer, onu kimse sizden çekip alamaz. Eğer korttan çıktığınızda elinizden gelenin en iyisini yaptığına inanıyorsanız ve içiniz rahatsa birçok kişinin adınızın ilk sırada olmadığını söylemesinin başarısızlık olduğunun hiçbir önemi yoktur. Başarı kazanmak veya başarısızlık kaybetmek demek değildir; başarı sizin korta çıkmanız ve oyununuzu oynamanızdır. Bunu da size yaptırabilecek olan tek şey kişisel motivasyonunuzdur; başka hiçbir şey değildir.

Özelden genele gidecek olursam, başarı için en gerekli şey motivasyondur, gerisi zaten kendiliğinden gelir. Ama motivasyonunuz yoksa tüm şartlar olgunken adınız bir üst sıraya yazılmışken bile başarılı sayılmazsınız.

Ford Motor Company’nin yönetim kurulu başkanı iken girişken ve alışılmadık yöntemleri yüzünden uzaklaştırılan ve daha sonra batmakta olan Chrysler Company’nin başına geçen ve ABD tarihinde özel bir şirkete verilen en yüksek federal mali desteği alan Lee Lacooca’nın dediği gibi “Konu işlerin yürütülmesine gelince, motivasyon her şeydir.”

Şevval Şanslı
Galatasaray Üniversitesi
Endüstri Mühendisliği 3. sınıf

Youthall şirketler ile gençleri bir araya getiren profesyonel ağ ve yeni nesil işveren markası platformudur.