B2B, BTC, CTC Nelerdir?

Daha önce B2B, BTC veya CTC kavramlarını duymuş muydunuz? Bu yazımızda, tüm bu kavramların anlamlarını örneklerle birlikte inceleyeceğiz!

B2B (Business to Business) Modeli Nedir?

İşletmeler arası (B2B), diğer şirketlere ürün ve hizmet satmaya odaklanan bir iş modeli olan “işletmeden işletmeye” anlamına gelmektedir. B2B modelini ürünleri ve hizmetleri aracılığıyla diğer şirketlerin başarılı olmalarına veya iç potansiyellerini artırmalarına yardımcı olan destekleyici bir şirket olarak düşünebilirsiniz. 

Dolayısıyla, The Office’teki Dunder Mifflin Paper Company gibi ofis mobilyaları, muhasebe programı yazılımı veya ofis kağıtları satıyorsanız, bir B2B şirketi olarak kabul edilirsiniz. 

Bu modelde diğer işletmelere ne kadar satış yapabileceğiniz ile ilgili kafanızda soru işaretleri oluşmuş olabilir. B2B, modern dünyamızda düşündüğümüzden daha yaygın. Dolayısıyla, bir B2B şirketi başarılı olacaksa, güçlü müşteri hizmetleri ve sadakati geliştirmeli ve müşterilerinin işlerinde performanslarını önemli ölçüde artıran anlamlı bir değişiklik yaratmalıdır.


BTC (Business to Consumer, B2C) Modeli Nedir?

Türkçesiyle “Firmadan Tüketiciye” kavramı şirketlerin tüketicilerle direkt olarak kurduğu ticari ilişkiyi açıklamaktadır. B2C modeli, işletmelerin tüketicilerle daha etkili ve ikna edici bir şekilde iletişim kurmasına yardımcı olan bir pazarlama biçimidir. 

B2C pazarlamanın en anlaşılır örneği, tüketici ürünleri için televizyon reklamlarıdır. Bir reklamda özellikle lezzetli görünen bir atıştırmalık yiyecek gördünüz ve bir dahaki sefere süpermarketi ziyaret ettiğinizde denemeye karar verdiniz. Bu ilişki tam olarak BTC modelini yansıtmaktadır. 

CTC (Consumer to Consumer, C2C) Modeli Nedir?

Müşteriden müşteriye, müşterilerin genellikle çevrim içi bir ortamda birbirleriyle ticaret yapabileceği bir iş modelidir.

CTC, bir müşterinin işlemi kolaylaştırmak için üçüncü taraf bir işletme veya platform kullanarak başka bir müşteriden mal satın aldığı bir pazar ortamını temsil eder. CTC şirketleri, e-ticaret teknolojisi ve paylaşım ekonomisi ile ortaya çıkan bir iş modeli türüdür.

Müşteriler, ürünler için rekabet ederler ve genellikle başka yerlerde bulunması zor olan ürünler bu modelde satışa çıkarılır. Gerçek mekanda faaliyet gösteren bir mağazayı ziyaret etmeye gerek olmadığı için CTC siteleri uygundur. Satıcılar ürünlerini çevrim içi olarak listeler ve alıcılar onlara gelir. Tahmin edebileceğiniz gibi tüm dijital marketler ve mağazalar bu sistem içerisinde değerlendirilmektedir.


İlginizi çekebilir: Yeni Asrın İş Modeli: Startup Kültürü

Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma!

Bir yanıt yazın