B Planı Her Zaman Bir Çözüm Müdür?

Yapılan araştırmalar ikinci bir alternatif olan yedek planının, yapmaya karar verilen ilk A Planı’na karşı olan eforunuzu sabote edebileceğini tespit etti.

Yedek bir plana sahip olmak genellikle iyi bir şey olarak kabul edilir. Muhtemelen hepimiz herhangi bir işe başlarken “A Planı işe yaramazsa B Planı’nın olduğundan emin ol.” gibi bir tavsiye almışızdır. Bu yaklaşım için bazı bilimsel destekler de var. NYU ve Chicago Üniversitesi’ndeki bilişsel psikologlar, bir ikini plana sahip olmanın belirsizlikle ilişkili psikolojik rahatsızlıkların bir kısmını hafifletebileceğini ve gelecekle ilgili daha iyi hissetmemize yardımcı olabileceğini doğruladı. Ancak, büyük ölçüde, bir yedekleme planına sahip olmak maliyetler ile birlikte gelir.

  • Heyecanınızı Kaybedebilirsiniz

Bir yedekleme planı ana planınız hakkında sizi daha az heyecanlandırabilir. Bazı araştırmacılar kısa bir süre önce alternatif olan B Planı’nı gerçekleştirmenin, hatta bir düşünceye sahip olmanın aslında birincil hedefinize ulaşmak için daha az motive olabileceğini ve bu nedenle performansınızı engellemeye başladığını gösteriyor. Harvard Üniversitesi’nde doktora sonrası araştırmacı olan nörobilimci Benedicte Babayan, “Bir yedek plan göz önüne alındığında, bir başka hedefi daha değerli olarak tanımlamanın bir sonucu olabilir; bu da bizi birincil hedefimizi yeniden değerlendirmemize ve belki de değerini düşürmemize yol açabilir” diyor. “Ve azaltılmış değerin doğal sonucu, başlangıçtaki hedefe ulaşmak için istekliliğin azalması olacaktır.”

  • Motivasyonunuzu Düşürebilir

Bir B Planı motivasyonunuzu da azaltabilir.Başarısızlık korkusu felç edici bir güç olsa da bazen ihtiyacımız olan itmeyi sağlayabilir. Başka bir çalışma da negatif duyguların amacınıza ulaşmaktan çok onu kaybedeceğinize dair düşünceler uyandıracağını tespit etti. Bir yedek plan hazırlayarak istemeden içinizdeki teşvik etme duygunuzu kırabilirsiniz.

  • A Planınıza Tamamen Odaklanırsanız Ona En İyi Şekilde Nasıl Ulaşacağınızı Bilirsiniz

Eğer gerçekten ulaşmak istediğiniz noktaya odaklanırsanız onu kaybetmemek adına önünüze çıkan tüm zorlukları aşmaya çalışacaksınızdır. Eğer vazgeçerseniz yapacak başka bir B Planı’nız yoktur çünkü.- Bu zorlukları aşarken bazı riskler de alabilirsiniz. Hedefinize ulaşmak için çıktığınız bu yolda öncelikle şunu unutmayın: riskli olmak pervasız olmak anlamına gelmez. Plan A’nın peşinden koşmak hayatınızı veya hayat tasarruflarınızı tehlikeye atıyorsa, güvenlik ağına sahip olmak iyi bir şey olabilir. Harekete geçtikçe yolunuzun da gelişeceğini bekleyin ve Plan A’nızı terk etmek ile bunun aksaklıklarını ve zorluklarını araştırmak arasında bir fark olduğuna saygı gösterin.

Yani, bir dahaki sefere bir yedek plana sahip olmamaktan endişe duyduğunuzda, kendinize şu soruyu sorun: A Planı’nızı riske atacak bir B Planı mı yapıyorsunuz?

Senin de İlgini Çekebilir: İşverenler Tarafından Ön Planda Olmanızı Sağlayacak 3 Beceri

Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma.

Youthall şirketler ile gençleri bir araya getiren profesyonel ağ ve yeni nesil işveren markası platformudur.