Asansör Konuşması (Elevator Pitch)

Bir girişim fikrinizi, bir projenizi gerçekleştirmenin en büyük etmenlerinden birisi yatırım bulmaktır. Bunun için bir yatırımcıya kendinizi inandırmanız gerekmektedir. Ve asansör konuşması denilen kavram iş dünyasında çok geçerli olan önemli becerilerden birisidir. Gelin asansör konuşması nedir? Nasıl yapılır? Bunları inceleyelim.

Asansör konuşması isminden geldiği gibi sadece asansörde gerçekleşen konuşmalar değildir. Bu bir metafordur. Aslında içerdiği anlam, önemli bir müşterinize yahut bir yatırımcıya çok kısa bir zamanda aktarmak istediklerinizi öz ve net bir ifade ile paylaşmanız. Peki neden iki üç dakikalık bir konuşma neden iş dünyasında bu kadar önemlidir? Çünkü her zaman bir müşteriyle ya da tanışmak istediğiniz önemli kişiyle randevulaşmak kolay olmayabiliyor. Tanışmak istediğiniz kişiyle bir asansörde ya da bir sempozyumun kahve molasında karşılaştığımızı hayal edelim. Çok kısa bir zamanımız var ve bunu etkili kullanmazsak bu şansı bir daha yakalamak kolay olmayacaktır. İşte tam bu anlarda asansör konuşması dediğimiz beceri devreye giriyor. Önceden hazırladığımız, doğallığını kaybetmemiş bir tanışma konuşması ile müşterinin ya da yatırımcının dikkatini çekebilir ve bir sonraki toplantıyı düzenleyebiliriz. Peki gelelim bir asansör konuşmasında nelere dikkat edilmeli?

asansör konuşması

Asansör Konuşmasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Asansör konuşması için konuşma amacınızı karşı tarafa belirtmeniz gerekir. Bunu söylerken karşı taraf hakkında biraz araştırma yapmış olmanız son derece önemlidir. Girişiminizin hedeflerini ve pazardaki yerini hedef kitlenize veya yatırımcıya sunmanız gerekir. Bunun yanı sıra 30 saniyeniz olduğu için kendinizi tanıtmayı tek bir cümle içerisinde anlatmanız gerekir. Öğrenciyseniz okulunuzu bölümünüzü, iş hayatınızdaysanız departmanınızı söylemeniz gerekir. Kendinizi tanıttıktan sonra sizi farklı kılan özellikleri sıralamalısınız. Bir girişimciyseniz, girişiminizin rakipleri karşısında yaptığınız bir başarıdan bahsedebilirsiniz. Konuşmanın sonlarına yaklaşırken konuşmanın en çarpıcı kısmını amacı söylemeniz gerekir.

Asansör konuşmasında bahsedilmesi gereken kritik konuları kısa bir şekilde özetlemek gerekirse;

  • Senin ne yaptığın / Kurumun ne yaptığı
  • Derman olduğun dert
  • Acıyı nasıl azaltıyorsun / Yarattığın anlam
  • Gelir modeli

Asansör konuşması iş dünyasında önemli girişimlerin kapılarını aralayan ilk adımdır. Bu konuyu daha fazla incelemek isterseniz ziyaret edebileceğiniz bağlantılar bırakıyorum.

https://www.youtube.com/watch?v=hruz03X6zoY

https://www.youtube.com/watch?v=wVYyCUwDFhE

https://www.youtube.com/watch?v=FrIfes1L7NI

 

Bir yanıt yazın