Analitik Düşünme Yeteneğinizi Geliştirmek İçin 5 Basit Yol!

Analitik problem çözme becerileriniz ne kadar güçlü? Merak etmeyin. Düzenli uygulamalarla zamanla güçlendirilebilir ve geliştirilebilirsiniz.

Analitik becerilerinizi ihmal ettiyseniz, yeniden değerlendirmeniz ve geliştirmeniz gerekir. Analitik beceriler aşağıdakiler için oldukça önemlidir:

  • Bilgi toplama ve raporlama
  • Karmaşık problemleri çözme
  • İstatistiksel verilerin özetlenmesi
  • Trendleri belirleme
  • Projeleri etkin bir şekilde yürütmek

 1. Çok okuyun

Daha fazla kitap okuyun. Bu kadar basit olabilir mi, dediğinizi duyar gibiyim. Evet. Bu, okurken okuduğunuz şeyi sorgulamanızı gerektirir. Soru. Soru. Soru. Okuduğunuz gibi sorular sorarak beyninizi daha yüksek düşünmeye çekersiniz. Bir diğer faydalı teknik, yazarın bir konu hakkındaki bakış açısını kendi kendinize sorgular ve karşılaştırırsınız. Okumanın sonucunda yeni fikir ve düşüncelerinizi not alın. Aktif okuma beyninizi uyarır ve genişletir ve yeni yollarla düşünmesini sağlar.


2. Dışarıda yürüyüşe çıkın

Doğada yürüyüş yapmak, analitik becerilerinizi geliştirmenize yardımcı olabilecek başka bir basit aktivitelerden biridir. Bunu, etrafınızda gördüklerinizi dikkatlice gözlemleyerek yapabilirsiniz. Detayları alın. Mümkün olduğu kadar çok duyunuzu kullanmaya çalışın. Ne olduğunu, ne gördüğünüzü sorgulayın. Ne gözlemlediğini hatırlamaya çalışın ve ertesi gün yazın. Ne kadar bilgiyi hatırlarsınız?


3. Matematiksel becerilerinizi uygulayın

Mantık ve analiz becerilerini kullanan Sudoku bulmacaları ve oyunları matematiksel becerilerinizi geliştirmenin basit ve eğlenceli yoludur.


4. Zeka oyunlarınız hobilerinize ekleyin

Satranç, Tavla gibi oyunlar ve stratejik hareketleri içeren zihin geliştirici diğer tahta oyunları, analitik düşünme becerilerini geliştirmenin en eğlenceli yollarıdır. Hazine aramaları,bulmacaları da bu listeye ekleyebilirsiniz. Güzel yönü ise tüm bunların yapılması eğlenceli olduğu için, onları yaparken zaman harcamak için fazladan bir motivasyona ihtiyaç duyulmamasıdır. Bu hobi ailenin tamamı tarafından sevilebilir, böylece büyük bir aile bağı etkinliği olarak da kullanılabilir.


5. Organizasyonlara katılın

Konuşmalar sırasında, insanlara sorular sorun,tanışın ve onlardan yeni bir şeyler öğrenmeye çalışın. Stresle baş etme veya başarılı kariyer geliştirmeleri gibi beyninizi meşgul tutmak için sorular önemlidir. İnsanlarla iletişim becerilerinizi aynı anda geliştirebilir hatta yeni arkadaşlar edinebilirsiniz. Analitik becerilerinizi geliştirerek, tartışmaları ve kavramları kavrayabilir ve değerlendirebilir, karmaşık bilgileri parçalayabilir ve çözüm bulma süreçlerini kolaylaştırabilirsiniz. Bu zihinsel yetenekler, başarılı kariyer sağlayan kritik beceriler listesine dahildir.

Gebze Teknik Üniversitesi, Employer Branding Team Member @Youthall , IEEE GTÜ