Humanspire #11: Aksigorta İnsan Kaynakları Genel Müdür Yardımcısı Ayşegül Gürkale

Humanspire’ın yeni röportajında kariyerine Aksigorta’da başlangıç yapmak isteyenleri heyecanlandıracak bir röportaj ile karşınızdayız. Aksigorta İnsan Kaynakları Genel Müdür Yardımcısı Ayşegül Gürkale’ye merak ettiklerinizi sorduk ve ilham verici cevaplar aldık.

Aksigorta’nın son dönemde geçirdiği süreci, COVID-19 dolayısıyla yaşadığı değişiklikleri ve şirket kültürünün anlatıldığı röportaj için keyifli okumalar dileriz!

1. Röportajın okuyucuları için kariyer yolculuğunuzdan biraz bahsedebilir misiniz?

Kariyerime bankacılık sektöründe ticari bankacılık bölümünde “management trainee” olarak başladım. O zamanların çok köklü bir bankası olan Pamukbank’ı ne yazık ki bugünkü gençlerin çoğu bilmeyecektir. Bankacılık sektörü için zor yıllardı ve kariyerimin ilk yıllarında, bankaların arka arkaya TSMF’ye ( Tasarruf Mevduatı ve Sigorta Fonu) devrolduklarına şahit oldum. Ben ve benim gibi o dönemin yeni mezunları için bankalarda MT olmak şahane bir başlangıçken devamında bir çoğumuz için makas değişikliği gerektirdi.

Benim de Pamukbank’tan ayrılıp o zaman için Türkiye’de düzenlemelerin yeni yapıldığı  bireysel emeklilik sektörüne geçişim aynı zamana denk geliyor. Bankadayken kariyerimdeki değişiklik adımını şirketlerin stratejilerini nasıl oluşturup, uygulama planı yaptıklarını  görüp anlayabileceğim bölümlerinde yapmaya karar vermiştim. Bu fırsatla Garanti Emeklilik’te buluştum. Burada çalıştığım 14 yıl boyunca şirketin çok çeşitli bölümlerinde sorumluluk alma fırsatını yakaladım. Ürün geliştirme ve stratejik planlama departmanından, bireysel pazarlamadaki performans takibine, planlama yöneticiliğine, sonrasında da farklı bölgelerde bölge müdürlüğüne ve devamında insan kaynakları direktörlüğüne uzanan bir çeşitlilikte kariyerim yolculuğum oldu.

Bu çeşitlilik benim hep yeni şeyler öğrenme isteğimle kariyerimde belli bir noktada sıkışıp kalmamın önüne geçti. Bana inanan insanlar, daha önce hiç tecrübem olmayan alanlarda bana yepyeni sorumluluklar vermekten çekinmediler. Bu iş hayatımda beni en çok cesaretlendiren şeylerin başında gelir.

Bugün ise hem edindiğim tecrübe, hem de aslında her şey yepyeniymiş gibi başlangıç zihniyle baktığım iş hayatımın bu döneminde, sektörünün lider şirketi Aksigorta’da İnsan Kaynakları, Satın Alma ve İdari İşler’den Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olarak çalışıyorum.. İş tanımı benzerlik gösterse de şu anda da farklı olarak, emeklilik ve hayat sektöründen sigortacılığın farklı bir bölümü olan elementer sektörün dinamiklerini öğreniyorum, deneyimliyorum.

2. Çalışma hayatınızda benimsediğiniz ilkeler nelerdir?

Ben üç şeye çok inanırım. İlki birlikte çalıştığın insanlar, ikincisi merak, üçüncüsü de inisiyatif almak..

Kariyerde de inancım şudur ki birey olarak mutlaka bir şeyleri başarabilirsiniz tabii ki, ancak “esas başarı ekiple gelendir”. Bu hem kalıcıdır hem de buradaki haz bambaşkadır. Bireysel olarak da, yıldız olmaya çalışmaktansa, hep yıldız bir takımın parçası olmaya arzu ettim. Bugün de bunun benim kişiliğimle ne kadar örtüştüğünü görüyorum.

İkincisi “merak” demiştim. Meraklı olmaya çok inanırım. Sürekli yeni şeyler öğrenmek için heyecan duymak, konunun derinine inip, özünü anlamaya, hem kendini hem de çevrede ne olup bittiğinin farkında olmak bence çok değerli.. Bu merak duygusu, insanı ayağı tökezlediğinde veya düştüğünde, kişiyi  yeniden ayağa kaldıran şey aynı zamanda. Yeniye ve iyi olan merak, kişiyi yılmadan yoluna devam ettiren itici bir güç o.

Üçüncüsü de “sorumluluk almaya, inisiyatif alıp yürümeye istekli olmak”. İşte bu da en önemli kapı açıcı unsurlardan biri bana göre. Siz ilkeli ve kararlı bir şekilde yolda olduğunuz sürece, tüm kapılar da size açılıyor.

3. Kariyerine insan kaynakları departmanı bünyesinde başlamak isteyen veya rotasını insan kaynaklarına çevirecek olan adaylara tavsiyeleriniz neler olur?

İnsan Kaynakları çok yönlü bir fonksiyon. Öncelikle insan kaynaklarında neler yapıldığını iyi araştırmalarını öneririm. Ön yüzde işe alım, maaş ödemesi vb dursa da aslında şirketin stratejisinde nasıl belirleyici bir rolü olduğunu ve tüm plan programını bu stratejisiyle uyumlu şekilde nasıl oluşturduğunu anlamaları iyi olur. İnsan Kaynakları öyle bir iş alanı ki analitik, stratejik ve operasyonel tüm işleri bünyesinde barındırıyor. Mühendislikten, psikolojiye, işletmeden, ekonomiye bir çok farklı disiplinden gelen kişiler için seçim alanı olabilir.

Bu konunun iş tanımı kısmıydı. Ben bir de kişilik özelliği kısmına değinmek istiyorum. İnsan kaynakları alanında çalışacak kişilerin hem bireysel hem de organizasyonel farkındalığı çok yüksek olmalı. Empati duygusu yine çok gerekli bir kişilik özelliği.. Biz program yazmıyoruz, çalıştığımız her kişi birbirinden farklı.. İnsan kaynakları çalışanlarının, başlangıçta herkesin tek ve eşsiz olduğuna ve onların bu haliyle de iyi ve sonsuz bir potansiyeli olduğuna dair inançları tam olmalı. Bu iki konu, işi iyi yapabilmenin en önemli gerekliliklerinden olduğunu düşünüyorum.

4. Bir insan kaynakları profesyoneli olmanın en zor yanı sizce nedir?

Diğer tüm işlerin zorluğundan farklı bir zorluğu olduğunu düşünmüyorum. Her iş zaman zaman zor kararlar, stratejik tercihler ve hemen her gün dünyanın gittiği yeri yakalamakla ilgili hızlı hamleler gerektiriyor.

İnsan Kaynakları için de bu böyle. Burada kritik olan şirketlerimizdeki en değerli varlığımız insan. Bir şirketi değerli kılanın maddi varlıkları olmadığını hepimiz çok iyi biliyoruz. Bu nedenle, İnsan Kaynaklarındaki en zorlayıcı konu, değişimin öncüsü olmak, herkesi aynı amaç etrafında toparlayacak hem duygusal hem de sistemsel gereklilikleri yerine getirebilmek. Herkesin tek kalıptan çıkması değil, herkesin farklılıkları ile amaç birliği içinde olabilmesini sağlayabilmek.

5. Aksigorta’da genç yeteneklere yönelik ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz? Staj, MT işe alım programlarınız ve genç yeteneklere yönelik projeleriniz hakkında kısaca bilgi verir misiniz?

Biz, Aksigorta’da birlikte çalıştığımız her kişinin, özellikle de iş hayatına başlayan tüm gençlerin potansiyellerini keşfetmelerine yönelik bir ortam yaratmayı hedefliyoruz. İlk amacımız, var olan potansiyeli ortaya çıkarabilmek. Bunu cesaretlendiren bir ortam kurmak, programlarımızı tasarlarken ilk amacımız.

Aksigorta’da  genç yeteneklerle  tanışmaya üniversite kampüslerinde  başlıyoruz. Eskiden yüzyüze yaptığımız bu buluşmaları, Pandemi ile birlikte dijital ortamda yapıyoruz.

Aksigorta’yı ve dijital sigortacılığı kariyer günlerinde öğrencilere bire bir anlatıyor, demo mülakatlar yapıyor ve sonucunda mülakat performanslarına göre öğrencilerimize kariyer koçluğu veriyoruz. Ek olarak gerek zorunlu, gerek gönüllü staj taleplerini baştan uca deneyim odaklı şekilde tasarladığımız staj programları ile karşılıyoruz. Hatta geçtiğimiz yıl S.T.A.J. (Super Talent’s Aksigorta Journey) marka adıyla tasarladığımız program kapsamında 30 stajyerimizi kişisel gelişim eğitimleriyle destekledik ve haftalık workshop’lar ile Aksigorta’nın güncel meseleleri hakkında genç yeteneklerin bakış açılarını, çözüm önerilerini öğrenerek onlara kendilerini ifade etme şansı tanıdık. Pandemi nedeniyle bu yıl on-site bir staj programı başlatmadık. Ancak online kariyer günleri etkinliklerine katılarak üniversite öğrencileriyle iletişimde kalmaya çalıştık. Ek olarak bu yıl Eylül ayında üyesi olduğumuz Sabancı Holding çapında gerçekleşecek olan Dijital Staj Programı kapsamında stajyerlerimizi ağırlayacağız. Aksigorta’da şirketimizin genç yetenek havuzunu “Management Trainee” programıyla destekliyoruz. Her yıl yaz aylarında işe alım sürecini başlattığımız MT programı bu yıl Eylül ayında başlayacak ve adaylarımız 8 modül boyunca birbirinden faydalı içeriklerden oluşan bir eğitim yolculuğuna çıkacaklar. Eğitimleri tamamlayan MT’lerimiz Aksigorta’ya ve fonksiyonlarına en iyi katkıyı yapacakları rollerde görevlendiriliyorlar. MT programına başvurmak isteyen genç yetenekler Aksigorta Linked-in hesabını takip edebilirler. Bu yılki programımız, uçtan uca çalışan deneyimini dijital olarak dizayn ettiğimiz “NextPlore Management Trainee” programı olacak.

6. İyi bir yönetici olabilmek için bireysel başarının yanında iyi bir ekiple de çalışmanın önemli olduğunu söyleyebiliriz. Siz ekibinizde çalışacak ideal bir adayın nasıl biri olmasını istiyorsunuz?

Ben cümleyi, “Önemli olduğunu söyleyebiliriz” değil, “kesinlikle en önemli şey” olarak değiştirmeyi tercih ederim. Yukarıda da bahsetmiştim; ekip, başarıda ve/veya kariyerde önemli tek bir şey değil, çok şeydir..

Bugün kişisel kariyerimi değerlendirdiğimde de, büyük bir mutlulukla söylüyorum ki, ben ekip konusunda hep çok şanslıydım. Birlikte çalıştığım kişiler de şu özellikler diye sıralamaktansa aslında herkesin farklı özellikleri ile bir araya gelip birbirlerini tamamladıkları ekiplerle çalıştım. Bir “puzzle”ın farklı parçaları bir araya geldiğinde nasıl ki resmin bütünü anlam kazanıyorsa, benim için de takımlar böyle.

Bir liderin en önemli başarısı da iyi takım kurabilmektedir. Benim de buradaki kırmızı çizgim, yenilikler karşısında heyecan duyan insanlarla bir arada olmak.. yeni bir işe kalkıştığımızda, “nasıl olmaz” değil de “nasıl yaparız” diyerek insanlarla aynı amaca koşmak..

7. Aksigorta olarak pandemi sürecine nasıl hazırlandınız ve bu süreci nasıl yönettiniz?

Her şeyden önce bu dönemde çalışanlarımızla iletişimde kalmayı, onların sağlıkları için her türlü önlemi almayı ve sürekli bilgilendirmeyi prensip edindik.

Daha ilk günlerden itibaren risk yönetimi komitemizi oluşturarak ülkemizde ve dünyada salgının seyrini günü gününe takip ettik, evden çalışma testlerimizi başlattık ve kısa süre içerisinde tüm çalışanlarımızı evden çalışma için yönlendirdik. Güçlü bilişim alt yapımız ve IT donanımımız evden çalışmayı desteklediği için bu geçiş çok rahat oldu.

Laptoplarımızı her akşam çıkarken eve götürdüğümüz gibi, evden çalışmaya karar verdiğimiz günden itibaren, laptoplarımız ertesi sabah ofisten değil, evden açarak iş sürekliliğinde hiçbir sorun yaşamadan hayatımıza devam ettik.

8. Bu süreçte çalışanlarınızı işe bağlı tutmak ve motive etmek adına neler yaptınız?

Bu konuda bizim önceliğimiz çalışanlarımızın ve ailelerinin sağlığıydı. Evden çalışmanın fiziksel ve zihinsel yorgunluğunun hepimiz deneyimledik. İşte bu nedenle, insanları “connected” tutmak için bir sürü yenilik yaptık. Fiziken ve ruhen zinde olabilmek, ayrıca pandeminin getirdiği endişe ile baş edebilmek için mindfulness pratiklerinden sabah sporuna, çeşitli hobi atölyelerinden psikoloji sohbetlerine kadar online mecralardan birçok canlı içerik sunarak çalışanlarımızın bu süreci daha rahat geçirmelerini sağlamaya çalıştık. Ofis mutfaklarında yaptığımız güzel sohbetleri Online Mutfak Sohbetleri markasıyla dijital ortama taşıdık. Üst yönetimin katılımıyla ekip ekip tüm arkadaşlarımızla hayata dair sohbetler gerçekleştirdik. Online eğitimlerde edindiğimiz tecrübe ile e-öğrenmede çıtayı daha da yükselttik, acentelerimizi de kapsayan uzun soluklu eğitim serilerini hayata geçirdik. Pandemi sürecinde sektörde online eğitim programları ve canlı yayın içerikleriyle en çok konuşulan şirketlerin başında Aksigorta’nın geldiğini rahatlıkla söyleyebiliriz

9. Youthall’u takip eden genç yeteneklere kariyer hayatlarında neler tavsiye edersiniz?

Kendilerine ve potansiyellerine inansınlar. Potansiyelin de kendiğinden ortaya çıkmayacağını, bunun için “challenge”dan uzak durmamalarını öneririm. Şu anda öyle bir dönemdeyiz ki bilgiye ulaşmak, vizyon geliştirmek çok kolay. Tek gerekli şey merak etmek. Merak edenin önünde hiçbir engel kalmıyor.

Tüm gençlere kendilerini geliştirdikleri, keyifli, başarılı ve en önemlisi mutlu bir kariyer diliyorum.

Youthall olarak Aksigorta ve Ayşegül Gürkale’ye bu samimi ve faydalı yanıtları için çok teşekkür ediyoruz. Humanspire ile yeni bir röportajda buluşmak dileğiyle, Youthall‘u takipte kalın!

Üniversite eğitimine Yıldız Teknik Üniversitesi ve Anadolu Üniversitesi'nde devam etmektedir. Yer aldığı öğrenci kulübünde çeşitli projelerin düzenlenmesinde rol almıştır. 2019 yılından beri Youthall ekibinde yer almaktadır.