8 Sene ABD Başkanlığı yapan Obama’dan Öğrenebileceğiniz 5 Şey

Amerika Birleşik Devletleri başkanlığı birçok otorite tarafından dünyanın en zor işi kabul edilir. İş tanımınızda her gün üzerinde yaşadığınız gezegenin şu anki ve gelecekteki durumunu belirleyecek kararlar almak olduğunu düşünürseniz çok da yanlış düşünmüyorlar. Bu işi 8 sene boyunca yapan ve bu sürede binlerce kritik karar alan Obama’dan mutlaka alınacak birkaç ders olacaktır. Sizin için Obama’nın yönetim şeklinden öğrenebileceğimiz 5 şeyi derledik:

1-Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur

Obama başkanlık yaptığı 8 sene boyunca her sabah 45 dakika spor yapmış. Koşu veya ağırlık çalışması olarak değişen programı, kafasını boşaltması için ve önündeki zor güne hazırlanması için olanak sağlıyormuş. Yoğun çalışma temposu ve stres insan sağlığını olumsuz bir şekilde etkiliyor. Bunu en iyi dengeleyecek aktivite ise spor yapmak. Amerika başkanı bile spor yapmaya vakit bulabiliyorsa siz de bulabilirsiniz.

2- Küçük kararlara daha az zaman ayırın

Obama’nın başkanlığı boyunca çekilen fotoğraflarına bakarsanız hep birbirine benzeyen takım elbiseler giydiğini fark edeceksiniz. Obama gün içerisinde alacağı ölüm-kalım kararları üzerine daha fazla kafa yormak ve kafasını küçük kararlarla meşgul etmemek için gün içerisinde ne giyeceği, ne yiyeceği gibi şeyler üzerine mümkün olduğu kadar az düşünüyormuş. Bu zihninin önemli bir karar alacağı zaman berrak kalmasını sağlıyormuş.

3- Kendinizin ve diğer insanların nasıl düşündüğünü anlayın

Obama, Nobel Ödüllü bir psikolog olan Daniel Kahneman’ın “Think Fast, and Slow” isimli kitabının mutlaka okunması gerektiğini düşünüyormuş. Bu kitap sayesinde kafanızın nasıl çalıştığını ve başkalarının sizden farklı nasıl düşünebildiğini öğrenebilme şansı yakalayacağınızı umuyormuş.

4- Aynı anda her şeyi düşünmeyin

Obama 2011’de bir kutlama yemeğine gitmeden hemen öne Bin Ladin’in yakalanması ile ilgili çok kritik bir askeri karar vermiş ardından yemeğe gidip konuklarını güler yüzle ve şakalarla karşılamış. Örnekten anlayacağınız üzere yaptığınız işi sadece onu yaptığınız anda düşünmek alacağınız bütün kararları daha verimli almanızı sağlayacaktır. Aldığınız veya alacağınız kararlar üzerine düşünmeniz o anda almanız gereken kararı gölgeleyecek ve yanlış karar almanıza sebep olacaktır.

5- Kendinize zaman ayırın

Obama kendini “gece kuşu” olarak nitelendiriyormuş. Gün içerisinde yaptığı bütün işler ve aldığı bütün kritik kararlardan sonra her akşam mutlaka kendine zaman ayırıp basketbol maçı izler veya oyun oynarmış. Bu onun günün stresinden uzaklaşmasını ve bir diğer güne hazırlanmasını sağlıyormuş.

Dünyanın en zor işini yapsanız bile hayatınızı düzene koymak ve alacağınız kararları en etkin şekilde yönetebilmek mümkün. Bunu ben değil 8 sene bu işi yapan Obama söylüyor 🙂

 

Youthall Fanatiği/Marmara İngilizce İktisat '18/Endeavor Fellow /Economics Club