4 Adımda Hayallerinizi Gerçekleştirmek İçin İlk Planınızı Yapın!

Bir kariyer planınız olmayabilir, hedeflerinizden hala emin olmayabilirsiniz hatta belirsizlikler içinde kaybolduğunuzu düşünebilirsiniz. Ancak sakince, günün telaşına kapılmadan bir kez zamanınızı kendinize ayırırsanız ileriye dönük tüm planlarınızı bir bütün olarak görebilirsiniz. Hayal planlama, içerisinde gelecek ve kariyer planlarını barındırır. Adımları uygulayarak zihninizde var olmadığını sandığınız birtakım düşünceleri ortaya çıkarabilirsiniz.


1) Geleceği Hayal Edin

İlk olarak mülakatlarda da sıkça karşımıza çıkan “5 yıl sonra kendinizi nerede görüyorsunuz?” sorusunu baz alarak kendinize şu soruyu sorun: “3 yıl sonra ne yapıyorum?” Bu sorunun cevabı öyle detaylı olmalı ki hiçbir detay eksik kalmamalı. Örneğin, “Nerede yaşıyorsun? Hala okuyor musun? Çalışıyorsan, nerede? Günlerin nasıl geçiyor, boş zamanlarında ne yapıyorsun?”


2) Somutlaştırın

Bu soruları ve türevlerini cevaplayıp bir metin haline getirebilirsiniz. Yazdığınız metni her zaman yanınızda bulundurup ilham kaynağınız haline dönüştürebilirsiniz. Bunun yanında kendi hedeflerinizi anlattığınız bir video çekebilirsiniz. Böylece motivasyonunuz düştüğünde veya olumsuzlukların art arda geldiği bir günde, hayallerinizi kendi yazınızla/sesinizle hatırlayabileceksiniz.


3) Kategorilere Ayırın

Bu sorularla genel bir çerçeve çizdikten sonra hayalleri/hedefleri kategorileştirmek gerekiyor çünkü amaç yalnızca kariyerinizi değil hayallerinizi planlanmak dolayısıyla hayatınızın her alanı ile ilgili hedef ve değişimlere yer vermelisiniz. 3 sene sonra kişiliğinizde, ruh ve beden sağlığınızda, ilişkilerinizde ve kariyerinizde neleri değiştirmek isterdiniz ayrı ayrı düşünmelisiniz. Gruplama ile her şey daha net ve saydam bir hâl almış olacak.


4) Engeller: Korkularınız ve Endişeleriniz

Sırada hayallerinizin gerçekleşmesini engelleyen korkularınızı listelemek var. Her bir kategori için korku ve endişeleriniz de farklı olabilir ancak bunların kâğıda dökülmesi korkuların küçülmesini ve kişisel farkındalığı sağlar. Korkularınızı önce yazıya döküp sonra onlarla yüzleşmeye başlamalısınız, böylece sizi durduran ne olduğunun farkına varmış olursunuz.

Tüm adımları eksiksizce tamamladıysanız artık hayallerinizin planı kabataslak oluşmuş demektir. Her gün bunlara ekleme/çıkarma yapabilirsiniz; gönlünüzce esnetebilirsiniz. Önemli olan temelini oluşturmak, ancak hala belirsizlik içinde olmaya devam eden varsa; araştırmaya, kendini ve ilgi alanlarını tanımaya, birçok konuda bilgilenmeye, öğrenmeye ve gelişmeye devam etsin; mutlaka bir yerlerde keşfedilmeyi bekleyen tutkularımız vardır.

 

Eda Tavus

Youthall şirketler ile gençleri bir araya getiren profesyonel ağ ve yeni nesil işveren markası platformudur.