Yaygın Hitap Şekilleri – Kime Nasıl Hitap Etmelisin?

İlk izlenim her zaman önemlidir. Biriyle tanıştığımız anda ağzımızdan çıkan ilk kelime tanıştığımız kişinin ismi olacaktır. Biliriz ki bu durum ona ismi ile hitap edebileceğimiz anlamına gelmez. Kime nasıl hitap edeceğimizi belirlemeliyiz. Sonrasında, onlarla konuşacağımız konular ister istemez ortaya çıkacaktır. Peki stajınız sırasında kime nasıl hitap etmeniz, kiminle hangi konular hakkında sohbet etmeniz gerektiğini size söyleyen bir rehber olsa güzel olmaz mıydı?

İşte staj yaptığınız süre boyunca karşılaşabileceğiniz 3 insan tipi ve onlara uygun konuşma şekilleri:


1) Çalışma arkadaşı:

Bu grup diğer stajyerleri, sekreterleri, destek ve servis personellerini kapsar. Bahsi geçen kişileri genelde ismi ile çağırabilirsiniz. Eğer bu kişi sizden yaşça büyükse ve sizinle resmi şekilde konuşuyorsa sizin de onunla daha resmi konuşmanız gerekebilir.

Neler Konuşabilirsiniz?
Onlara ailenizden, haftasonlarında ya da tatillerde neler yaptığınızdan, hobileriniz ve ilgi alanlarından bahsetmek güzel bir başlangıç. Ufak bir sır verelim: daha keyifli bir sohbet için sürekli kendinizden bahsetmek yerine onlara sorular yöneltin.


2) Mentör:

Bu kişiye “Hanım / Bey” diyerek resmi bir konuşma üslubu kullanmanız doğru olur. Eğer size aksini belirtiyorsa istediği şekilde hitap edin. Mentörler öğretmenleriniz gibidir, onlara öğretmenlerinize gösterdiğiniz saygıyı gösterin.

Neler Konuşabilirsiniz?
İş ya da görevinizle ilgili sorular sorarak başlayabilirsiniz. Sorularınıza cevap aldıktan sonra tavsiyeleri için teşekkür etmeyi unutmayın. Bunun dışında hava durumu, spor gibi genel konulardan söz edebilirsiniz. Konuşmanızın sakıncalı olacağı konuların başında ise para, din ve siyaset geliyor.


3) Yönetici:

Bir yöneticiyle konuşurken o size aksini belirtmediği sürece ona “Hanım / Bey” demekten vazgeçmeyin. En resmi davranmanız gereken yer şirket yöneticisinin yanı olacaktır.

Neler Konuşabilirsiniz?
Konuşmayı mümkün olduğunca kısa tutmalısınız ve genel bir sohbet olmalı. Farklı bir önerimiz ise şu yönde: şirket büyük bir anlaşma imzaladıysa ya da girdiği bir işte başarıya ulaştıysa bu başarısından dolayı yöneticiyi tebrik edin.

Vereceğiniz ilk izlenim her alanda olduğu gibi stajınız sırasında da çok önemli. İyi bir ilk izlenim için kime nasıl hitap edeceğinizi, nelerden bahsedeceğinizi yukarıdaki önerilerden faydalanarak bulun ve staja 1-0 önde başlayın! 😉

Youthall şirketler ile gençleri bir araya getiren profesyonel ağ ve yeni nesil işveren markası platformudur.

Bir yanıt yazın