İstediğiniz bir iş için başvuru yaptınız. Gergin ve heyecanlı mülakat süreci ardından beklemeye başladınız ve işe alındığınızı öğrendiniz. Peki, ya sonra? Yeni bir ortam, yeni çalışma arkadaşları, liderler, patronlar, şefler… Her ne kadar bu işi isteseniz de ilk iş gününü stresli bir şekilde düşünmeye başladınız. İşte bu noktada devreye oryantasyon süreci girer ve yeni işinize adaptasyonunuzu kolaylaştırmayı sağlar.
İlk izlenim her alanda çok önemlidir. Kariyer dünyasında da hem kurumların çalışanlarına karşı bıraktığı izlenimler hem de çalışanların iş yerinde oluşturduğu fikirler son derece kıymetlidir. Oryantasyon eğitimi sağlamak işveren ve çalışan için avantajlıdır. Oryantasyon, “alıştırma, yönlendirme, yeni bir çevreye alışma’’ anlamlarına gelir. Genel olarak iki hafta ile altı ay süren oryantasyon sürecinde, çalışanların şirkete fiziksel ve düşünsel uyum sağlamasının hızlandırılması, iş pozisyonu ile ilgili bilgileri edinmeleri, çalışma arkadaşlarıyla tanışması amaçlanır.
Oryantasyon Eğitimi Nasıl İşler?
Süreç genellikle yöneticiler ve insan kaynakları tarafından üstlenilir. Etkili bir oryantasyon programı yeni çalışana gereken tüm bilgileri sağlamalıdır. Bu süreç “temel oryantasyon’’ ve “mesleki oryantasyon’’ olarak ikiye ayrılır:
- Temel oryantasyon: Kurumun tarihçesi, misyon ve vizyonu, kuralları, fiziki özellikleri, pozisyonları ve bu pozisyonlardaki çalılşanların bilgileri, maaş bilgileri, çalışma ve ara verme saatleri, izin günleri gibi temel bilgilendirmeler yapılır.
- Mesleki oryantasyon: Çalışanın pozisyonunun uygulamalı gösterilmesi, işin amacı, kurumun kültürü, iş ortamı ve iş yeri alışkanlıkları anlatılır.
İlk haftalarda, insan kaynakları sorumlusu çalışanın adresini ve iletişim bilgilerini almalı, pozisyonu için gerekli alanı sağlamalı ve çalışanı şirkete tanıtmalıdır. Özellikle oryantasyon sürecinin anlatıldığı bir toplantı yapmak, sunum hazırlamak ve doküman oluşturmak önemlidir. Bu gibi eğitimlerin yüz yüze gerçekleşmesi gerekmez, özellikle pandemi süreciyle birlikte ve çalışanın pozisyonunun niteliği gereği çevrimiçi bir şekilde de verilebilir. Adaptasyonun hızlandırılması adına, yeni çalışanın diğer çalışma arkadaşlarıyla tanıştığı bir Zoom toplantısı, ofis etkinliği vb. düzenlenebilir. Süreç tamamen gerçeklere dayanmalı, çok iyimser veya çok sert bir süreç olmamalıdır. Gerek çalışanın beklentilerini ve hedeflerini gerek işverenlerin isteklerini belirttikleri bir süreçtir.
Oryantasyonun Faydaları
Oryantasyon sayesinde çalışanlar kendini kuruma ait hisseder, daha özverili ve mutlu bir şekilde çalışırlar. Bu sayede hem işverenler hem de çalışanlar fayda sağlar. Şirket içerisindeki düzen sağlanır. Olası sorunların önüne geçilir. Bilgili ve özgüvenli çalışanlar sayesinde devamlılık sağlanır. Şirket ise değerini korur.
İlginizi çekebilir: Yeni Bir Alışkanlık Edinmek İçin 4 İpucu