21. yüzyıla isim verecek olsak teknoloji çağı demek çok doğru olacaktır. Oda büyüklüğündeki bilgisayarların yerini çantalarımıza sığan laptoplar, ankesörlü telefonların yerini ise cebe sığan dokunmatik akıllı telefonlar aldı. At arabalarından elektrikli arabalara geçişimiz zamanla imkansız denilen hayallerle birçok yatırım ve sıkı çalışmayla gerçekleşti. Peki, o “Jetgiller” dizisini izlerken gelecekte kullanacağımızı düşündüğümüz uçan arabalar nerede? Teknoloji bu kadar ilerlemişken hala bir sürü hatayla karşılaşabiliyoruz.
29 Nisan günü Çin Uzay İstasyonu’ndan “Long March-5B” roketi uzaya fırlatıldı. Fırlatmanın ardından roketin modülü roketten ayrılarak planlanan yörüngesine girdi ama roketin ana gövdesi Dünya’da önceden planlanan noktaya inmedi. Pekin hükümeti roketin akıbeti hakkında bir yorum yapmadı ancak ABD Uzay Kuvvetleri Komutanlığı kontrolden çıkmış uzay roketinin 7-10 Mayıs tarihleri arasında yeryüzüne düşmesini beklediğini açıkladı. Geçmiş yıllarda yörüngeden çıkıp yeryüzüne düşen roketlerin atmosfere girerken yandığı ve yeryüzüne bir zarar vermediği görüldü ancak bu sefer durum aynı değil. Long March-5B roketinin modülü 22 ton ağırlığında ve tam olarak ne zaman, nereye düşeceği bilinmediği için tehlike arz ediyor. Akıllardaki asıl soru şu; uzaya roket gönderebiliyoruz ama nereye düşeceğini öngörebilecek teknolojiye sahip değil miyiz? Apollo 11 görevinin, Ay yüzeyine yapılan insanlı uçuşun, ardından 52 yıl geçti ama Ay’a ya da bir daha başka bir gezegene ziyaret yapılmadı. Elon Musk’ın Mars’ı kolonileştirme projesinden hala ses yok, yakın bir gelecekte Mars’a insan gidecek gibi de gözükmüyor.
Teknoloji Ne Kadar İlerdi?
İnternet, teknoloji hayatımızı her açıdan değiştirdi, geliştirdi fakat yüzyıllardır aradığımız sorulara cevap getiremedi. Mesela okyanusların derinliklerinde neler olduğunu bilmiyoruz, yıllardır atomu parçalayıp duruyoruz. Bu kadar ileri teknoloji cihazlarla tıbbın ilerlemesiyle bir virüsü milyonlarca kayıp vermeden kontrol edemedik. Hala bazı hastalıklara tedavi bulamadık. Yıllar geçiyor, insanlık evrimleşiyor, gelişiyor, değişiyor ama hala Siri’nin cevaplayamadığı sorularımız var. 2021 yılında arama motorundan dünyanın diğer ucundaki bilgiye erişebiliyoruz ama elektrik kesintisi olduğunda ya da internet bağlantısı koptuğunda dünya ile bağımız kopuyor.
Teknoloji gerçekten düşündüğümüz kadar ilerledi mi? Akıllı telefonlar, evler, arabalar gerçekten akıllı mı? İnsanlık gün geçtikçe ilerliyor ama teknoloji ona ayak uyduramıyor gibi gözüküyor. İnsanların makineleri değil makinelerin insanları kontrol edeceği günler gelecek mi?
İlginizi çekebilir: İnfografik CV Nedir? Nasıl Hazırlanır?