Keskin zekaları ve yaratıcı fikirleri ile günümüz dünyasının şekillenmesine katkı sağlayan birçok kadın mühendis mevcut fakat ne yazık ki isimleri çoğu meslektaşına kıyasla yeterince bilinmiyor. Dönemlerinde erkek egemen bir endüstri olmasına rağmen mühendis olma arzularının peşini bırakmayan, çeşitli engeller aşarak modern dünyanın stereotiplerini başarılarıyla yıkan, tarihin en ünlü kadın mühendislerini dilerseniz birlikte tanıyalım!
Edith Clarke
1883 yılında doğan Edith Clarke, tarihin ilk kadın mühendisidir. Vefat eden ailesinden ona kalan mirası, çevreden gelen baskıları görmezden gelerek eğitimine harcadı, kendini hem inşaat hem de elektrik mühendisliği alanlarında geliştirdi. İçlerinde İstanbul’un da bulunduğu birçok farklı şehirde öğretmenlik yaptı. İlerleyen zamanlarda ise General Electric şirketinde elektrik mühendisi olarak görev aldı. Amerikan Elektrik Mühendisleri Enstitüsü’nün ilk kadın üyesi olmanın yanı sıra akıllı şebeke teknolojisinin temeli sayılan Clarke hesap makinesinin de yaratıcısıdır.
Ada Lovelace
Zekası ile ileri görüşlülüğün sınırlarını zorlayan Ada Lovelace, bilgisayarın icadından 100 yıl önce yaşamış olmasına rağmen tarihin ilk bilgisayar programcısı sayılmaktadır. Günümüz bilgisayarına az da olsa bir yakınlığı olan “Analitik Motor”, o dönemde Charles Babbage tarafından icat edildi. Kontes Lovelace, bu makine üzerine yazılmış bir makaleyi üzerine kendi düşüncelerini ekleyerek çevirdi ve mucidi tarafından sadece bir hesap makinesi olarak görülen Analitik Motor’un, çok daha fazla iş başarabileceğini keşfetti. Bernoulli sayılarını hesaplamak için motorun nasıl programlanacağını anlatan Kontes, tarihin ilk bilgisayar algoritmasını bu şekilde yazıya döktü. Ayrıca makinenin sadece matematiksel işlem için kullanılmayacağını, bu yol ile müzik bile bestelenebileceğini öngördü.
Lillian Gilbreth
Modern yönetimin annesi olarak anılan Lillian Gilbreth, Amerikan Makine Mühendisleri Birliği’nin ilk kadın üyesidir. Ergonomik tasarımın ortaya çıkmasına verdiği katkı ve General Electric şirketinde sürdürdüğü mutfak dizaynlarını geliştirme göreviyle endüstri mühendisliğinin öncüleri arasındaki yerini aldı. Oğullarının da kaleme aldığı kitapta bahsettiği gibi “Erkeklerin çalışma alanına girmenin tek yolu mutfak kapısıysa o da bu şekilde girdi.” Gilbreth, bugün hala daha dairelerde bulunan, içerisinde fazla adım atmadan her yere ulaşma imkanının olduğu mutfak düzenini planladı ve döneminde “erkek işi” olarak görülen mesleğinde varlığını sürdürüp başarısını kanıtladı.
Hedy Lamarr
1930’ların ünlü oyuncusu Hedy Lamarr, oynadığı filmler ile oldukça tanınıyor fakat o olmasaydı kablosuz internet diye bir teknolojinin de olmayacağını çoğu kişi bilmiyor. Lamarr mühendislik zekasını kullanarak casusların gizli bilgileri dinlemesini önleyecek bir sinyal gizleme metodu buldu ve bu icadını 2. Dünya Savaşı sırasında Amerikan ordusuna sundu. Ne yazık ki günümüzün kilit noktası olan kablosuz iletişimin temellerini atan bu fikir, ciddiye alınmadı ve reddedildi. Değeri fark edildiğinde ise 1950’li yılların sonuna çoktan gelinmişti.
Tıpkı yazımızda bahsettiğimiz başarılarıyla tarihe yön vermiş kadınlar gibi bugünümüzü şekillendirmekte olan kadın mühendisler ile tanışmak, onların kariyer yolculuğunu dinleyip ilham ve motivasyon kazanmak istiyorsan seni de Women in Engineering Career Summit’e bekliyoruz. Unutma, mühendislik alanına dair tüm sorularına yanıt bulacağın bu etkinliğe son başvuru tarihi 14 Mart!
İlginizi çekebilir: 8 Mart’a Özel Başarılı Kadınları Anlatan 8 Film