Geçtiğimiz birkaç yılın en fazla konuşulan konularından biri: yazılım öğrenmek. Yazılım dili biliyor olmak kariyerinizde ilerlemeler kat etmenize yardımcı olacağı gibi tıpkı yeni bir dil öğreniyormuşçasına size yeni kapılar açacaktır. Yeni bir yazılım dili öğrenmenin faydalarına en etkili şekilde ulaşabilmek için ise size en uygun programlama dili seçimini öğrenmenizde fayda var. Haydi, gelin popüler programlama dillerini hep birlikte inceleyelim.
Programlama Dili Nedir?
Yazılım dilinin doğru adlandırılması olan programlama dili, yazılımcının bir algoritmayı ifade etmek amacıyla, bir bilgisayara ne yapmasını istediğini anlatmasının tektipleştirilmiş yoludur. Programlama dilleri, yazılımcının bilgisayara hangi veri üzerinde işlem yapacağını, verinin nasıl depolanıp iletileceğini, hangi koşullarda hangi işlemlerin yapılacağını tam olarak anlatmasını sağlar. Günümüze dek 750’den fazla programlama dili yapılmıştır. Programlama için kullanılan en yaygın diller C, C++, Python, Java’dır. Popüler programlama dillerine kısaca bir göz atalım.
1. JAVA
Java genellikle uygulamaları ve web sitelerini geliştirmek için kullanılır. Android uygulamaları ve bilgisayar uygulamaları oluşturmada sıklıkla Java ile karşılaşabilirsiniz. Hızlı bir uygulama geliştirme aracı olarak Java, kullanıcılarına bir yazılımcı/programcı gibi düşünmeyi öğreterek web/mobil/masaüstü üzerinde de kullanım kolaylığı sunar.
2. Swift
Kodlama hakkındaki basit bilgilerinizi daha çok geliştirmek istiyorsanız Swift tam size göre! Programlama dilinde orta seviyeye yükselmek isteyenlere yardımcı olan Swift, öğrenme kolaylığı ile birlikte özellikle iOS işletim sistemli cihazlarda uygulama geliştirmek için aranan araçlardan biri olarak karşımıza çıkıyor.
3. PHP
Popüler back-end programlama dillerinden olan PHP, aktif web siteleri arasında en çok kullanılan olması sebebiyle web geliştiricileri arasındaki en popüler dillerden biridir. Düşük maliyetli ve geliştirilmesi kolay olması ile ön plana çıkıyor.
4. HTML
HTML ile web sitelerinde gönlünüzce video ve görüntü değişiklikleri yapabilir, sitenizi kendi isteğinize göre dizayn edebilirsiniz. Böylelikle bir programlama dilinden ziyade bir biçimlendirme dili olarak bilinen HTML, göze çarpan web siteleri oluşturmanızda yardımcı oluyor.
5. Python
Kullanım kolaylığı ile dikkat çeken Python, başlangıç seviyesinde kullanabileceğiniz ve yazılım öğrenmeye başlayabileceğiniz en uygun dillerden biridir. Python, genellikle animasyon geliştirmelerinde kullanıldığı gibi, Youtube ve Instagram gibi popüler sosyal medya siteleri tarafından da tercih ediliyor.
6. C++
Simülasyonlardan tutun da bilgisayar oyunlarına kadar her yerde kullanılan C++ en çok kullanılan programlama dillerinden biri olma liderliğini sürdürüyor. Kapsamlı bir kütüphaneye sahip olan bu dil, diğer kodlarla beraber de çalıştırılabiliyor.
7. CSS
Özellikle web siteleri ve tarayıcılar için kullanılan CSS, HTML gibi görüntüyü değiştirme ve düzenleme ile ilgilenir. Hızlı ve etkili olmalı sebebiyle web sitenizdeki fazlalık kodlar ile uğraşmak zorunda kalmazsınız.
8. SQL
Bir veri tabanı yönetim sistemi olarak tanımlanan SQL, büyük veriler üzerinde işlem yapmayı kolaylaştıran dillerden biridir. Aynı zamanda ”yapısal sorgu dili” anlamına gelir ve veri tabanı yöntemlerinde sıklıkla kullanılan dillerden biridir.
9. Ruby
Programlama dili itibariyle yapısı Java’ya benzeyen Ruby, Airbnb, Twitch, SoundCloud gibi uygulamaların temelini oluşturuyor. İyi bir programlama stilini aşılamaya çalışan Ruby, başlangıç seviyesindekiler için ideal olarak biliniyor.
10. R
İstatistiksel yazılım ürünlerinde kullanılmasıyla bilinen R, makine öğrenme ve işletim sistemlerini geliştirmede yardımcı program dillerinden biridir. Üstelik R kullanırken kodlama becerilerinizi daha çok geliştirebileceğiniz bir çevrimiçi geliştirici topluluğuna ulaşabilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Yazılım Nasıl Öğrenilir? Yazılım Nasıl Öğrenilir?
Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma!
Bir yanıt yazın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.