Yazılım Nedir? Yazılım Nasıl Öğrenilir?

“Yazılım öğren.” belki de son yılların en popüler hayat tavsiyesidir. Günümüzde yaptığınız iş, okuduğunuz bölüm ne olursa olsun, hatta daha lise öğrencisine bile, “Yazılım öğren.” öğüdü verilmektedir. 21. yüzyılın altın bileziği yazılım öğrenmektir. Bu yazımızda yazılım nedir, nasıl yazılım öğrenilir? Tüm bunları anlatacağız.

Yazılım Nedir?

Yazılım, değişik ve çeşitli görevler yapma amaçlı tasarlanmış elektronik aygıtların birbirleriyle haberleşebilmesini ve uyumunu sağlayarak görevlerini ya da kullanılabilirliklerini geliştirmeye yarayan makine komutlarıdır. Tanımından da anlaşıldığı üzere yazılım sadece bilgisayarda kullanılan bir komut değil, beyaz eşyalardan arabalara birçok teknolojik alette var olan bir sistemdir. Teknolojik bir aletin yazılımını tasarlamak için yazılım dili öğrenmek gerekmektedir.

Programlama Dili Nedir?

Yazılım dilinin doğru adlandırılması olan programlama dili, yazılımcının bir algoritmayı ifade etmek amacıyla, bir bilgisayara ne yapmasını istediğini anlatmasının tektipleştirilmiş yoludur. Programlama dilleri, yazılımcının bilgisayara hangi veri üzerinde işlem yapacağını, verinin nasıl depolanıp iletileceğini, hangi koşullarda hangi işlemlerin yapılacağını tam olarak anlatmasını sağlar. Günümüze dek 750’den fazla programlama dili yapılmıştır. Programlama için kullanılan en yaygın diller C, C++, Python, Java’dır. Popüler programlama dillerine kısaca bir göz atalım.

Java Nedir?  

Java sınıf tabanlı, nesne yönelimli bir programlama dilidir. Java, bilgisayarda uygulama oluşturmak için kullanılır. Bilgisayar ve cep telefonlarındaki uygulamaların çoğu Java ile yazılmıştır. Java, aynı amaçla kullanılan programlama dillerine göre yazılması daha kolaydır bu nedenle yaygın olarak kullanılır. 

Python Nedir?

Python, nesne yönelimli, yorumlamalı, birimsel (modüler) ve etkileşimi yüksek seviyeli bir programlama dilidir. Girintilere dayalı basit söz dizimi, dilin öğrenilmesini ve akılda kalmasını kolaylaştırır. Bu da ona söz diziminin ayrıntıları ile vakit yitirmeden programlama yapılmasını sağlayan bir dil olma özelliği kazandırır. Hemen hemen her türlü platformda çalışabilir (Linux, Mac, Windows). Python ile birçok alanda yazılım geliştirebilir.

C++ Nedir?

C++; nesne yönelimli ve yüksek seviyeli, genel maksatlı programlama dilidir. C++, C programlama dilinin bir eklentisi olarak işlev görmektedir. Sürücü yazılımları, oyun, görüntü işleme, işletim sistemleri gibi hızın önemli olduğu yerlerde kullanılır.

Yazılım Nasıl Öğrenilir?

  • Amacınızı Belirlemek

Neden programlamayı öğrenmek istediğinize karar vermelisiniz. Amacınızın ne olduğunu belirledikten sonra hedefinize ulaşmak için neler yapmanız gerekeceğini daha kolay belirlersiniz.

  • Uzmanlaşılacak Alan Tespiti

Öğreneceğiniz programlama dilini gelecekte ne için kullanacağınızı bilmek önemlidir. Alan tespiti, mobil uygulama geliştirme, oyun veya masaüstü yazılım geliştirme, web uygulamaları ve web siteleri, veri analizi ve görselleştirme gibi alanlar arasında yapacağınız seçimdir.

  • Programlama Dili Belirlemek

Kod yazmayı öğrenmeye yeni başlayanlar için Java, C, C++, Python dilleri önerilir. Bu diller yeni başlayanlar için öğrenilmesi daha kolaydır. Bir dili öğrendikten sonra başka programlama dillerinde çalışmak zor değildir. Kendinizi birçok dilde geliştirebilirsiniz.

  • Öğrenme Yöntemine Karar Vermek 

Programlamayı birçok farklı yoldan öğrenebilirsiniz. Bu üniversitede ilgili bölüm olabileceği gibi çevrimiçi kurslar da olabilir. YouTube’da birçok eğitici video bulunmakta, kitap okumaktansa dinleyerek ve izleyerek kod yazmayı öğrenmek daha kolaydır. 

  • Programa Dilini Öğrenmek

Çok alıştırma yapmak ve sürekli kod yazmak gerekir. Birkaç video izleyerek yazılımcı olamazsınız. Sıkı çalışma ve noktalama hatası yüzünden baştan yazmanız gereken kodlar sizi bekliyor.

  • Kod Okumak

Yazılım öğrenmeye yardımcı bir yöntem de başkalarının kodlarının nasıl okunacağını öğrenmektir. Kodu okumayı öğrenerek, bir programın nasıl çalıştığını anlayabilirsiniz. Deneyimli yazılımcıların işlerini görmek size fayda sağlayabilir. 

  • Sürekli Çalışmak

Programlama öğrenmek ömür boyu sürer. Bir yazılım dilinde ustalaştıktan sonra bile her zaman öğrenilecek daha çok şey vardır.

Yazılımcı Olmak İçin Neler Yapılmalıdır?

Yazılımcı olabilmek için üniversitelerin 4 yıllık yazılım mühendisliği bölümünden mezun olmak gerekiyor. Yazılım dilleri İngilizce olduğu için dile hakim olmak büyük önem taşıyor. Lisans eğitimini tamamlayan yazılımcı için eğitim hiçbir zaman bitmiyor. Başarılı bir yazılımcı olmak için programlama becerilerini geliştirmek, teknolojiyi ve yenilikleri takip etmek gerekiyor. Bir programlama dili bilmek ile yetinmeyip birçok dilde kod yazabilmek daha iyi kariyer sahibi olabilmek için büyük önem taşıyor.  

Bu alanda özel bir eğitim almayan ancak özellikle bir yazılım dilinde uzmanlaşan kişiler de bilişim sektöründe görev alabiliyor. Tamamen deneyim yoluyla uzmanlaşanlar da hosting firmaları, bilişim departmanlarında yaygın şekilde iş bulabiliyor. 

İlginizi çekebilir: Kariyer Planlamasında Üniversitenizin Rolü: Kariyer Planlama Ofisleri

Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma!

Bir yanıt yazın