“Bizim zamanımızda böyle miydi?” diye başlayan cümleleri işitmemiş genç yoktur. Aslında, yalnızca bu kadar basit bir söylemden dahi yola çıkarak farklı kuşaklar üzerine düşünmeye başlayabiliriz. Gündelik hayatımızda da ister istemez, kendimizden büyük ve küçüklerle aramızdaki farklılıklar üzerine kafa yorarken bulabiliriz kendimizi. Kimi zaman bu farklılıklar teknolojiyi kullanma yönü, gündelik yaşamın basit alışkanlıkları gibi ufak tefek konularda baş gösterirken; kimi zaman da düşünce yapısı ve davranışlar gibi konulara yansıyarak minik anlaşmazlıklar doğurabiliyor.
Anlaşmazlıklarımızı ortadan kaldırmak, anlaşmalarımızı ise çok daha kalıcı hale getirmek için farklı kuşaklar “nasıl düşünüyor” ve “hayatı nasıl görüyor”u öğrenmemizde fayda var. Buyrun gelin, son 100 yılın 5 ayrı kuşağını hep birlikte inceleyelim!
1. Sessiz Kuşak (1920 – 1945)
Bu kuşağa neden sessiz kuşak dendiğini merak ediyor musunuz? Çünkü bu kuşak hayatlarının büyük bir kısmını savaş ve baskı ile geçirmek zorunda kaldı! Onlara öğretilen otoriter rejimlere boyun eğmekti, görüşlerini yine kendi içlerinde saklamaktı… Tüm bu nedenlerden ve zamanın teknolojik gelişmelerine ilk maruz kalan kuşak olmalarından dolayı da aslında daha uyumlulardır. Şu an yaşayan kuşaklar arasında en zor dönemden geçenlerdir.
2. Bebek Patlaması Kuşağı (1945 – 1965)
Kimi zaman ‘’bebek bombardımanı kuşağı’’ olarak da geçen bu ismin gerçekten geçerli bir sebebi var! Dünya savaşı bittiği zaman yaşanan nüfus azalması ve iş gücü kaybının telafisi bu kuşağa yüklenmiş. Burada da ebeveynlik rollerinin getirdiği kuralcılık ve başarı odaklı olma özelliklerini görüyoruz. Aynı zamanda bir önceki kuşakla kıyaslandığında düşüncelerini daha rahat ifade edebilmeye başlayan ilk kuşaklardanlar. Bu sebeple de ideoloji ve fikir kuşağı olarak da bilinirler.
3. X Kuşağı (1965 – 1980)
Burada çok daha bilindik bir tabirle karşılaşıyoruz. Artık, kuşaklara isim vermede harf kullanımlarına geçtik bile! Önceki kuşaklardan sonra huzura eren ilk kuşaktır diyebiliriz. X kuşağı politik olmamasıyla bilinir, onlar için bireysellik daha ön plandadır. Onlar aynı zamanda hayatın çok farklı alanlarında bambaşka değişikliklere şahit olmuşlardır. Ayrıca bu dönemde kadınların iş hayatında bulunma sıklığı önceki dönemlere göre çok daha yüksektir.
4. Y Kuşağı (1980 – 2000)
Bu kuşak, bir önceki döneminin tam aksine bireyselliğe itiraz eder. Sosyalliği yüksek kuşaklardandır; sokak aralarında oyun oynayan son çocukların kuşağıdır belki de. Teknolojiyle direkt ve yakından muhatap olan ilk kuşaklardan biridir. Girişimci ruhlu ve bürokrasiye itiraz edebilen bireyleri doğurmuştur. Sosyal hayat ve iş dengesini sağlayabilen ve bu durumun önemini fark eden ilk kuşaktır.
5. Z Kuşağı (2000 – 2020)
Her yerde Z kuşağını görür ve duyar olduk! Televizyonlarda, internette, dillerde… Peki kimdir bu Z kuşağına doğanlar? Hızlıca tüketmesiyle bilinen bu kuşak aynı zamanda yaratıcı ve sürekli bir anlam arayışında olanlardan oluşur. Bu kuşak, önceki kuşaklara nazaran iş bulmakta çok daha zorlanır, çünkü iş dünyasının beklentileri artık değişmiştir! Teknoloji dünyasının tam ortasına doğmuşlardır ve görsel/işitsel algıları çok yüksektir. Otorite ve bürokrasiye karşı gelebilme özgürlüğü ise Y kuşağından onlara miras kalmıştır.
İlginizi çekebilir: Z Kuşağı Adım Adım Dünyayı Değiştiriyor!