Birçok üniversite öğrencisinin önemli sıkıntılarından biri de kendilerine uygun firmada yer alabilmek. Bunun için iş başvurusu değerli fakat farklı olabilmek adına üniversite hayatında çalışmak istediğiniz firmaya daha yakın olmanızda etkili olacaktır. Ne kadar tecrübeye sahipseniz o kadar önünüz açık olabilir. Okunulan üniversite, bölüm, ortalamalar, CV’niz vb. faktörler istenilen firmaya girmede etkilidir.
1. Aradığınız İşin/Stajın Size Uygun Olup Olmadığına Dikkat Edin
Öncelikle aradığınız işin kendi karakterinize uygun olması gereklidir. Kariyer hedefiniz doğrultusunda size uygun olarak gördüğünüz şirketlere ve pozisyonlara başvuru yapmalısınız.
2. Mükalat Aşamalarında Kendinizden Emin Olun
Günümüzde online başvurular hem zaman hem doğru iş açısından yüz yüze başvurulardan daha çok tercih edilen bir yöntemdir. Eğer online başvurular arasından bir sonraki aşamaya kalırsanız sizi genelde telefonla mülakat süreci beklemektedir. Bu adım yüzyüze yapılan iş görüşmelerinin bir önceki adımıdır. Yüz yüze yapılan görüşmeler kadar önem taşır. Telefonda konuşurken; kendinizden emin, net bir şekilde, nezih bir ortam olursa uygun bir görüşme sağlamanızda etkili olacaktır.
3. Başvurduğunuz Pozisyona Uygunluk Özelliklerinizi Ön Plana Çıkarın
Başvurduğunuz pozisyonlara uygun beş özelliğinizi sıralayınız. İş görüşmesi yaptığınız kişilerin sizin hakkınızda bir şeyler bilmeleri önemlidir. Çünkü güçlü bir iletişim kurmak kendinizi tanıtma açısından daha etkili olacaktır.
4. Mülakatlara Mutlaka Firma Hakkında Bilgi Sahibi Olarak Gidin
İşveren ile ilk görüşmede öncelikle zorlu bir mülakattan geçeceğiniz aklınızda bulunmalıdır bu yüzden hem kıyafet açısından hemde gideceğiniz firma hakkında edinilebilecek bilgiye sahip olmanız gerekir.
5. Bize Kendinizden Bahseder Misiniz? Gibi Klasik Sorulara Hazırlanın
En yaygın iş görüşmeleri sorularından biri de bize kendinizden bahseder misiniz? Bu soruya hazırlanmak verebileceğiniz cevapla iş vereni etkilemek iş görüşmesinin gidişatı üzerinde çok etkili olacaktır.
6. Başvurularınıza Geri Dönüş Alamıyorsanız Farklı Yollar Deneyin, Kendinizi Geliştirin
Kendi araştırmalarınız ve başvurularınız sonucunda bir geri dönüş alamıyorsanız kariyer koçu, iş arayanlar kulüpleri vb. gruplara katılmanız sizin için verimli olacaktır.
7. CV Hazırlarken, Mülakat Aşamalarında ve İşe Başladıktan Sonra Kendiniz Gibi Davranın
Yerinde konuşmak, atak, dikkatli ve pozitif olmak, yalan söylememek, her zaman hazırlıklı durumda olarak, çalıştığınız şirkete tasarrufta bulunmak şirketlerin çalışanlarında önem verdiği noktalardır. Yaptığınız işlerin üretkenlilikleriniz farkındalığına önem verin, yapmadığınız şeyleri yapıyormuş gibi göstermekten kaçının.
BONUS: Eğer iş ve staj arıyorsanız web sitemizdeki markaların açık ilanlarına göz atarak kariyerinize ilk adımı atın.
Senin de İlgini Çekebilir: Popüler İşveren Markası Trendleri 2020