Özellikle yeni mezunlar, mezuniyet hazırlığı yapanlar ya da ilk defa iş görüşmesine katılacak öğrenciler için ‘’Mülakatta Ne Giysem?’’ sorusu her zaman kafa karışıklığı yaratır. Birçok işe alım uzmanının adayla ilgili kararı mülakatın ilk dakikalarında verdiği göz önüne alındığında ise, özenli bir mülakat kıyafeti, diğer adaylar arasından sıyrılmanızı sağlayabilir. O yüzden, mülakata gitmeden önce ne giymeniz gerektiğiyle ilgili aşağıdaki bilgilerin her zaman aklınızda olmasında yarar var:
Öncelikle görüşmeye gideceğiniz pozisyon, sektör ve kurum hakkında bilgi toplayın. Birçok kurum web sitesinde, sosyal medya hesaplarında çalışma ortamı ve çalışanlara dair fotoğraflar paylaşmaktadır. Banka, holding, hukuk bürosu ya da giyim kodu konusunda emin olmadığınız yerlerde daha resmi giyinmek; reklam ajansı, moda atölyesi, medya kuruluşları için daha renkli ve yaratıcı giyinmek gerekebilir. Görüşmeye gideceğiniz gün serbest kıyafet uygulaması varsa, hafta sonuysa, Starbucks gibi ofis dışı bir mekanda görüşme gerçekleşecekse kıyafet seçiminizde bu durumu da göz önünde bulundurmalısınız. Diğer dikkat etmeniz konu başlıkları ise şöyle:
1. Saç:
Kadınlarda tercih edilecek saç modeli abartıdan uzak olmalıdır. Ahenkle dans eden saçlar için uygun bir gün değildir. Kısa ve orta uzunluktaki saçlarda düz, hafif dalgalı fön tercih edilebilir. Saçınız uzunsa mülakatta rahatsızlık vermemesi ve sade olması nedeniyle düzgün bir at kuyruğu ya da balerin topuz düşünülebilir. Özellikle rüzgarlı ya da sıcak havalarda yerinde bir seçimdir. Erkekler de temiz, az jöleli, kısa saçlar ve sakalsız, bıyıksız bir görünümle görüşmeye katılmalıdırlar.
2. Makyaj:
Kesinlikle aşırıya kaçılmamalıdır. Kuyruklu eyelinerınız arkadaşlarınız tarafından övgüyle söz edilirken, insan kaynakları yetkililerince hoş karşılanmayabilir. Simden uzak, hafif ama kalıcı bir göz makyajı, teninize uygun tonda bir pudra ile allık, dudak renginize yakın tonlardaki bir ruj / parlatıcı yeterli olacaktır. Doğallık ön planda olmalıdır. Ojede de nötr renkler tercih edilmelidir. French oje uygun seçimlerden biridir. Parfüm ve erkeklerde traş losyonu dozunda sıkılmalıdır. Mülakatınızı gerçekleştirecek kişi ya da kişilerin yoğun parfüm kokusuna hassasiyeti olabilir. Bunu da düşünerek hafif bir koku tercih etmelisiniz.
3.Takı:
Tek takı kullanılması yeterli olacaktır. Uzun ve sallantılı küpeler mülakat esnasında ses çıkarabilir ya da görüşmeyi yapan kişinin dikkatini dağıtabilir. Sallantılı, parlak ve büyük olmayan bir küpe uygundur. Kolye, yüzük tercih edilecekse onlar da sade modeller olmalıdır. Erkekler tesbih, zincir kolye ve küpeden uzak durmalıdır.
4. Kıyafet:
Gelelim, en önemli ve yazının başlığını oluşturan bölüme. Kadınlar koyu lacivert, füme, siyah tonlarında, ütülü etek-ceket ya da pantolon-ceket giymeyi düşünebilirler. Ceketin önü kapalı olmalıdır. Mülakata gidilecek mevsim kışsa pantolonun daha fazla kirlenme ihtimalinden, çok kısa ya da çok uzun olmayan bir kalem etek ya da elbise tercih edilebilir. Yazın pudra rengi gibi yumuşak tonlar da kullanılabilir. Seçtiğiniz kıyafet, proporsiyonunuza uygun olmalı, çok dar ya da bir rap konserine geldiğiniz izlenimini veren bollukta olmamalıdır. Takım elbiseniz koyuysa açık renk, tam tersi ise koyu renk bluz, gömlek ya da kazak giyilebilir. Derin yırtmaç ve dekoltelerden uzak durulmalıdır. Giyilecek çorap ten rengi ve mat olmalıdır.
Erkekler koyu renk takım elbise ile beyaz, mavi tonlarında açık renk bir gömlek tercih etmeli, yaz aylarında ise havanın durumuna göre ceket kullanmayabilirler. Mülakatta sizi rahatsız edecek kalınlıkta giyerseniz fazla terleyebilir, sıcaktan bunalabilirsiniz. Kıyafetleriniz ütülü ve temiz olmalıdır. Kemer kullanılacaksa dikkat çekici bir model olmamalıdır. Göz yorucu renk ve desende olmayan bir kravat ve kravat kullanılmalıdır.
5. Ayakkabı ve Çanta:
Kadınlar için az topuklu, boyalı, kapalı ve çok açık olmayan renk bir ayakkabı seçilmelidir. Daha önce giymediğiniz bir ayakkabıysa ya da topuklu ayakkabıyla yürümeye alışkın değilseniz evde küçük bir prova yapmanız işinizi kolaylaştıracaktır. Ayakkabı ile uyumlu koyu tonlarda, sade bir çanta mülakatınız için idealdir. Portföy çanta kullanılabilir. Erkekler, kıyafetlerine uygun ve yine aynı şekilde boyalı ve lekesiz, klasik parça bir ayakkabı ile mülakata katılmalıdır. Yanlarında özgeçmişlerini ve kişisel eşyalarını koyacakları bir evrak çantası tercih edebilirler.
Hangi pozisyon için görüşmeye gidecek olursanız olun, kıyafetinize özen gösterin. Stajyer olmak için başvursanız dahi, kot pantolon ya da tişört gibi parçalar seçmeyin. Kumaş bir pantolon, şık bir bluz, gömlek ya da hırka edinin ve bunları tercih edin. Mülakatı ciddiye aldığınızı yansıtın. Doğru renkte seçilecek bir kıyafet, kendinize güveninizi, profesyonelliğinizi, en önemlisi örgüte uygunluğunuzu yansıtır. İstediğiniz firmada katılacağınız iş görüşmesinde kıyafetiniz yüzünden elenmeyin!
Senin de İlgini Çekebilir: Popüler İşveren Markası Trendleri 2020
Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma.
Bir yanıt yazın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.