Mühendislik fakültesi öğrencisi olmak denildiğinde akla gelenler; sayısal derslerle uğraşmak, teknik alanda eğitim almak ve diğer bölümlere kıyasla daha az okuma yapmak gibi anlamlar taşısa da her mühendislik öğrencisinin yetkinlik kazanmak ve bu yetkinlikleri geliştirebilmek adına okumalar yapması önemlidir. Edindiği teknik teorik bilgiyi sosyal hayatına kazandırabilmenin önemli yollarından biri de bu amaçla yazılmış kitapları okumak olur. Ayrıca okunan bu kitaplardan yapılacak çıkarımlar da ileride kariyer yolunda sizi diğerlerinden ayıran yetkinliklerden olacaktır.
Listelediğim kitaplar, kariyer zirvelerinde ve etkinliklerde konuşmacılardan öğrencilere tavsiye edilmiş kitaplar olup size içsel bir motivasyonla kazandırmakla beraber sizi geliştirecek kitaplar. İşinde uzman kişilerden alınan bu kitap tavsiyelerinin çok değerli olduğuna hepimiz hemfikiriz değil mi?
Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı – Stephen Covey
Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı, adından da anlaşılacağı üzere başarılı insanların diğer kesimden farklı olarak yaptıklarını konu almakta. Büyük hedeflere ulaşabilmenin yolunun küçük alışkanlıklardan geçtiğini anlatmakla beraber bu 7 alışkanlığı detaylıca inceliyor. Bu 7 alışkanlığa bakmamız gerekirse; proaktif ol, sonunu düşünerek işe başla, önemli işlere öncelik ver, kazan-kazan, önce anlamaya çalış sonra anlaşılmaya çalış, sinerji yarat ve baltayı bile.
Amaç – Eliyahu M. Goldratt & Jeff Cox
Dünyada en çok satan “iş” kitabının Amaç olduğunu söylesem herkesin dikkatini daha çok çeker diye düşünüyorum. Amaç, kapanmakta olan bir fabrikanın müdürü olan Alex’in müdürlük vazifesinden yola çıkarak bir yöneticinin nasıl davranması gerektiğini ve yöneticiliğin gerektirdiklerini ve istediklerini anlatmakta. Özellikle endüstri mühendislerinin okuması gereken kitaplardan.
Siyah Kuğu – Nassim Nicholas Taleb
“Öğrenmediğimizi öğrenmiyor olduğumuzu kendiliğimizden öğrenmiyoruz.”
Listenin okuması belki de en ağır/zor kitaplarından biri olan Siyah Kuğu, iş ve günlük hayatımızdaki en beklenmedik olayları çözümlemek adına birebir olan bir kitap. Siyah Kuğu anlam olarak finans ve ekonomi dünyasını derinden etkileme potansiyeline sahip, öngörülmesi güç olaylar anlamına gelmektedir. Kitabın da tamamen bu olaylar ve olasılıklar üzerine ilerlediğini söylemek pek de yanlış olmaz. Tek oturuşta okumak yerine okumanızı zamana bölerseniz daha çok verim alırsınız diye düşünüyorum.
Bahse Var Mısın? – Annie Duke
“…bir alternatifi seçtiğimiz anda otomatik olarak diğer tüm olası seçimleri reddetmiş oluruz. Reddettiğimiz tüm bu alternatifler, gelecekte işlerin seçtiğimiz yoldan daha iyi ya da daha kötü bir şekilde gelişebileceği yollardır. Vazgeçtiğimiz her seçim, potansiyel fırsatlar barındırır.”
Bahse Var Mısın?: Belirsizlik Ortamında Doğru Kararlar Vermek, adıyla aslında tüm kitabı özetliyor. Belirsizlik durumlarında ne yapılması gerektiğini siyasetten psikolojik tahlillere kadar yorumluyor.
Karar Kitabı – Mikael Krogerus & Roman Tschappeler
Sadece mühendislik okuyan öğrencilerin değil, her bölümden öğrencinin ilgiyle okuyacağı bu kitap günlük hayattan iş hayatına kadar önümüze çıkan ve bizden karar vermemizi bekleyen her olaya dair modelleri inceliyor. En basit sorudan en karmaşık soruya kadar her sorunun cevabı kitabın içinde bir yerlerde mevcut. Listedeki diğer kitaplara kıyasla okuması hem daha kolay hem de biraz daha ilgi çekici olduğundan öncelik vermenizi tavsiye ederim!
İlginizi çekebilir: İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Öğrencileri İçin Kitap Önerileri
Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma!
Bir yanıt yazın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.