İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Öğrencileri İçin Kitap Önerileri

Günümüzde artan iktisadi ve idari bilimler fakültesi sayısı, mezun sayısının da gün geçtikçe artmasına neden olmakta ve rekabeti artırmakta. Hal böyle olunca aradan sıyrılmak için kendimizi geliştirmemiz ve bilgi arayışı içinde olmamız gerekiyor. Karşımızda bu durum kapsamına girebilecek büyük bir skala var: stajlar, sürekli bir iletişim halinde olmak, seyahat etmek, yeni çevrelere girmek… En önemli ve en rahatlıkla yapabileceğimiz bir eylem var ki o da kitap okumak. Kimimizin “Ama ben odaklanamıyorum.” kimimizin ise “Onu sürekli yapıyorum.” dediği kısım. Şu var ki, eğer başlamanız gereken yolda yetersiz olduğunuzu ya da geç kalmış hissettiğinizi düşünüyorsanız kitap okumak hem sizi geliştirir hem de sizi biraz o kaygıdan uzaklaştırır. “Peki sadece bu mu?” Tabii ki hayır. Okumakla düzelen diksiyon, tonlamalar, vurgular, bilgi birikim… Belki de ileride başvurduğunuz bir işte mülakata davet edildiğinizde hayat kurtaracak hap bilgiler okuduğunuz kitapların birinde olacak. Bu yazımızda, kendinizi geliştirmeye başlayabileceğiniz hatta türevlerini de kendiniz bulabileceğiniz birkaç kitap önereceğim.

Unutmadan, bu kitaplar akademik kitaplar değil de büyük ihtimalle internette online alışveriş sitelerine göz atarken ya da bir kitapçıda görebileceğiniz kitaplar olacak. Küçük çaplı bir anksiyete atağı istemeyiz. 🙂


Devlet – Platon

 

Nam-ı diğer Eflatun olan, felsefe dünyasında adını sıkça duyduğumuz filozofumuz Platon, “Devlet” kitabında hocası Sokrates’ten etkilenerek ve ondan öğrendikleri ile ideal devlet anlayışını anlatmaktadır.

Sağlıklı ve mutlu bir devlet anlayışını esas alan kitap günümüzde de devlet felsefesi için temel bir kaynak niteliği taşır. Aynı zamanda mutluluk felsefesini ele alan kitapta güzel bir okuma serüvenine katılacağınız düşüncesindeyim. Özellikle siyaset bilimi okuyan öğrenciler için çok faydalı olacaktır.

 


Anne Frank’in Hatıra Defteri – Anne Frank

 

Günlük türünde olan bu kitabımızda Nazilerin Hollanda’yı işgali sürecinde 2 yıl boyunca sığınakta ailesiyle birlikte saklanan bir çocuğun gözünden okuyoruz. Almanya’nın o dönemlerine kaynaklık edecek bir sürü kitap var, hatta büyük ihtimalle şu anda aklınıza hemen Adolf Hitler’in Kavgam’ı geliyor. Ancak dönemin Avrupası’nı ve topluma etkilerini açıkça görebilmek için oldukça samimi bir üslup ve sadelikle yazıldığını söyleyebilirim. Hatta umarım bir gün Hollanda’da bulunan Anne Frank müzesini de görme şansını yakalarsınız. Şayet ne kadar büyük bir kitlenin merak ettiğini ve oraya gittiğini müze sırasını görünce fark edeceksinizdir.

 


Gülün Adı – Umberto Eco

 

İtalyan yazar Umberto Eco’nun 20. yüzyılda yazdığı kitap Orta Çağ’ı apaçık gözler önüne seriyor. Orta Çağ’ın Hristiyan toplumunu ve diğer dini oluşumları konu edinmesinin yanında polisiye ve macerayı içinde bulundurması, kitabı sürükleyici kılmakta.13. yüzyılı bir de bu şekilde görebileceğiniz bir maceraya hazırsanız sizi bu kitaba alalım değerli okurlar.

 

 


Bülbülü Öldürmek – Harper Lee 

                                                                                                                ABD’li yazarımızın 1960’ta yayımlanan bu kitabında 9 yaşındaki Scout Finch’in gözünden Amerika’nın güneyinde bulunan Alabama’da yaşanan ırkçılık anlatılmakta. Bir zencinin haksız yere suçlanması ile gelişen olaylarla yazarımız; önyargı, riyakarlık, sınıf farklılıkları ve çatışması gibi konuları ele almakta. Aynı zamanda 1961’te alınan “Pulitzer Kurgu Ödülü” ve 2007’de alınan “Quill Award for Audio Book” ödülleri de kitabın geniş bir kitleye sahip olduğunun göstergesidir.


Savaş ve Barış – Lev Tolstoy

 

Dünya edebiyatında mihenk taşlarından biri haline gelmiş “Savaş ve Barış” 19. yüzyılda ilk kez yayımlanmıştır. Rusya’nın, Napoleon döneminde Fransa tarafından işgal edilmesi üzerine Çar Rusyası’nın bu durumdan nasıl etkilendiğini okuduğumuz kitapta ülkemizin de ekonomik ilişkilerinin gelişmiş olduğu ülkelerden birinin tarihini incelemek faydalı olacaktır.

 


Gazap Üzümleri – John Steinbeck

 

1929 Dünya Ekonomik Buhranı’nın Amerika halkını nasıl etkilediğini işleyen kitapta insanların kandırılıp iflas etmesi, kuraklık, zorbalık, yoksulluk gibi nedenlerle 3 milyon insanın Kaliforniya’ya göç etmesi anlatılır. Göçün toplumlara etkisini görme konusunda öncü bir kitap olduğunu düşündüğüm kitapta biraz buruk kalacağınız ancak içeriği çok güzel bir okuma seansı geçireceğinizi düşünüyorum.

 


 

Yıldızlarda Yazılı – Aisha Saeed

Amerika’da bir Pakistanlı olarak yaşayan genç bir kızın gelenek ve görenek adı altında ailesi tarafından baskılanması ve zorla davranışlara meylettirmelerini konu alıyor. Eğer ileride küresel çaptaki sivil toplum örgütlerinde çalışmak, yer edinmek isterseniz karşı kalacağınız sorunlardan birini de yalın ve duru bir anlatımla sergileyen kitapta yer yer ağlayacağınız yer yer de ana karakterimiz olan Naila ile umut edeceğiniz bu kitapta topluma ve aileye olan bakışınıza yeni bir açı eklenecektir.

Bugün bahsettiğim kitaplar dışında daha sayamayacağım bir sürü kitap var ancak genel olarak çoğu coğrafya ve konuyu ele alan kitapları yazdım. Umarım beğenir ve zevkle okursunuz. Değerli okuyucular, buraya kadar okuduğunuz için şimdiden teşekkür eder keyifli okumalar dilerim.


İlginizi çekebilir: Kitap Okuma Hızınızı Artıracak Tavsiyeler!

Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma!

Bir yanıt yazın