Mobbing hakkında bilmeniz gerekenleri sizin için listeledik! Böylece iş yerindeki baskıların farkında olabilir ve çok daha sağlıklı bir süreç geçirebilirsiniz.
“Mobbing”e uğramak” kavramına maalesef ki hepimiz aşinayız. “Bullying, group bullying” olarak da bilinen bu terim, iş yerinde saygınlık hakkınızı baltalayan, tekrarlanan uygunsuz davranışları içeriyor. Yaşanan tek bir olay genellikle zorbalık olarak kabul edilmez, belirli bir süre boyunca devam etmesi halinde gerçekleşir. Mobbing, bir veya daha fazla kişi tarafından yapılabilir; bir bireye veya bir gruba yönelik olabilir. Gelin, hep birlikte iş yerinde yapılan baskılara ve etkilerine daha derinden göz atalım!
Ayrıca iş yerinde her şeye rağmen profesyonelliği bozmadan ilerlemek için öneriler verdiğimiz yazımız dikkatinizi çekebilir.
İş Yerinde Mobbing
İş yerinde olan çatışmalar elbette yeni bir şey değil! Hatta dozunda yaşanan çatışmaların iş yerinde olumlu etkileri olacağına dair düşünceler de mevcut ancak bir çalışan ya da bir patron başka bir çalışana psikolojik baskı uygulamaya başladığında durum oldukça ürkütücü olabiliyor.
Mobbing Türleri
Sözlü şiddet: Karşı tarafa yapılan sözlü saldırıları içermektedir. Saldırgan mağdurla konuşurken, ses tonu kaba olabilir. Aynı zamanda hakaret ve alaycı ifadeler kullanabilir. Sözlü saldırılar cinsel taciz de içerebilmektedir.
Duvar etkisi: Mobbing mağdurları projelerinin, girişimlerinin görmezden gelindiğini fark edebilirler. Geri bildirim talepleri çoğunlukla yanıtsız kalır.
Dışlama: Mobbing mağdurları işyerinde görmezden gelinir ve izole edilir. Bir toplantıya davet edilmemek, e-posta almamak, herhangi bir sosyalleşme içerisinde olmamak gibi durumlar dışlamaya dahil edilebilmektedir.
Dedikodu: “Mobbing”i yapan kişiler asılsız dedikodular yapmaya çalışabilirler. Çoğu zaman bu dedikodular, profesyonellik dışı ve mağdurun kişiseline yönelik olmaktadır.
Fiziksel şiddet: Mobbing bazen fiziksel şiddete dönüşür. İşyerinde zorbalık yapanlar, cezai suçlamalarla karşı karşıya kalmaktan korktukları için nadiren fiziksel saldırganlık kullanırlar ancak bu gerçekleşmesine engel değildir.
“Mobbing”in Etkileri
- İş yeri “mobbing”inin etkileri mağdurlar için yıkıcı olabilir. Bu durum bir işletmenin itibarına ve karlılığına da zarar verebilir.
- Mağdurlar; depresyon, kaygı ile beraber fiziksel bazı semptomlar da gösterebilmektedir. İş performansının düşmesi muhtemeldir. İşten ayrılmak isteyebilir, yaşadığı bu olumsuz durumlar yeni bir iş bulma konusunda kendisini zorlayabilir.
- İş arkadaşları mobbing karşısında sessiz kalıyorlarsa kendilerinin hedef haline gelmesinden korktukları için olabilir. Bu kaygı da ofisin performansını etkileyebilir. Tıpkı mağdur gibi kendileri de yeni bir iş arayışına girebilirler.
- “Mobbing”e ve olumsuz iş koşullarına tolerans gösteren işletmeler sık sık çalışan değiştirmekte, en iyi çalışanlarını kaybetmektedirler.
İş Yerinde Mobbing Önlenmelidir
İş yerinde “mobbing”in etkisi oldukça yıkıcı olabildiğinden, yöneticiler ofis kültürünü ciddiye almalıdır. İnsan kaynakları personeli “mobbing”in şirket adına etkilerinin bilincinde olmalı ve “mobbing”i fark etmelidir. Mobbing ile mücadele politikalarının yanında destek ve korumayı hak eden çalışanların yanında olmak da çözüm seçeneklerinden biri olabilir.
İş hayatına dair faydalı tavsiyeleri ve güncel konuları bulabileceğiniz blog bölümümüzü takip etmeyi unutmayın!
Bir yanıt yazın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.