”Az aslında çoktur.”
Minimalizm kavramı ortaya ilk çıktığından beri birçok yanlış anlaşılmaya maruz kaldığı için ne anlama geldiğinden ziyade ne anlama gelmediğini bilmek çok daha açıklayıcı olacaktır.
Peki, minimalizm ne değildir?
Minimalizm, bir fedakarlık ölçeği değildir. İhtiyacınız olan her şeyi çöpe atmak değildir. Cimri olmak değildir. Katı kuralları olan sınırlayıcı bir akım değildir. Bomboş bir ev hiç değildir.
Aslında Minimalizm Nedir?
Tüketimin çokça arttığı bu son yüzyılda pandemiyle beraber tanıştığımız bir kavram minimalizm. En temelinde; bir yaşam şeklidir. Kişinin hayatında en çok değer verdiği şeylere bilinçli olarak yer açmasıdır. Bilinçsiz olarak kendi zihnimizde, kendi hayatımızda hatta telefonumuzda birikmiş olan ”fazlalıkları” bilinçli olarak bir kenara bırakmaktır.
Minimalizm, kişinin özgürlük alanını savunur. Reklam panolarında, telefonda hatta metroda gördüğümüz indirim ilanlarına kapılmamamızı istenir. Hiç ihtiyacımız olmayan, bize mutluluk vermeyecek ve yıllarca evin bir köşesinde bekleyecek bir ürünü satın almamızın önüne geçer. Burada karıştırılan nokta; alışveriş yapmamak değil, bilakis bize fayda sağlamayacak bir tüketimin önüne geçmektir. Bilinçsizce hayatımıza dahil ettiğimiz şeyleri kenara bırakmanın bir yoludur aslında.
İşin özünde gerçekten ne isteyip istemediğinizi bilmektir minimalizm. Trendleri takip etmektir, o trendlerin içinde kaybolmak değil.
Dijital Minimalizm
Minimalizm sadece yaşam alanlarımıza değil dijital dünyalarımıza da hitap eder. Yıllardır mail kutunuzda bekleyen mailler, hiç okunmamış mesajlar, sonra bakarım denen ama asla bakılmayan ekran görüntüleri ve daha nicesi… Tüm bunlar yıllardır telefonunuzda veya bilgisayarınızda birikti ve birikmeye devam ediyor.
Her şey gibi teknoloji de fayda sağlamalı. Dijital dünyada biriken her şey tıpkı evinizde hiç kullanmadığınız eşyalar gibi sizi kısıtlar.
Sizin izniniz olmadan gönderilen bir bildirim ya da sosyal medyada bilinçsizce takip ettiğiniz bir hesap bile aslında kullanıcıyı çok etkiler. Tüm o paylaşımlar sizden vaktinizi talep eder, o vakti paylaşımlarını sevdiğiniz bir başka hesaba verebilmek söz konusuyken. Her ne şekilde olursa olsun fazlalık enerji kaybıdır ve sizden hep daha fazlasını talep eder.
Nasıl minimalist olabilirsiniz? Nereden başlanabilir?
- Kulağa çok klasik gelebilir ama giymediğiniz bir kıyafetle başlayabilirsiniz.
- Günlük kullandığınız çantanızı temizleyebilirsiniz.
- Gereksiz dijital cihazlardan kurtulabilirsiniz.
- İletişim kurmadığınız insanları rehberinizden silebilirsiniz.
- Eski kitaplarınızı bağışlayabilirsiniz.
- Birikmiş mailleri veya mesajları çöp kutusuna gönderebilirsiniz.
- Galerinizdeki resimleri silebilirsiniz.
- Sizi mutlu etmeyen hesapları sosyal medyada takip etmeyi bırakabilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Gerçek Minimalizm Bu Değil! 3 Minimalizm Hatası