Sosyal medya uygulamaları hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline geldi. İşte, evde, okulda ve daha birçok yerde kullandığımız bu uygulamalar bazılarımız için eğlence aracı, haber alma aracıyken bazıları için ise meslek işlevi görmektedir. Hayatımızın bir parçası haline gelen bu uygulamalar günden güne yeni özellikler ve değişimler yapıyor. Dünyanın en popüler uygulaması olan Instagram özelliklerini yenileyip geliştirme konusunda oldukça başarılı bir şekilde ileriye gidiyor.
Instagram tarafından yeni eklenen özellikler veya değişmeler kullanıcı tarafından beğenilip kimi zaman da beğenilmediği durumlar olabiliyor. Özellikle Instagram, diğer sosyal medya uygulamalarında olan ve ilgi çeken özellikleri kendi bünyesine ekleyerek talepleri karşılama konusunda kullanıcıları kendisine çekmektedir. Bir dönemler hepimizin telefonunda yer alan ve herkesin her anını çekip paylaştığı, hayatımıza story (hikaye) kelimesini sokan “Snapchat” uygulaması Instagram’ın da kendi uygulamasında “story” kısmı eklemesiyle beraber kullanıcıları kendi tarafına çekmeyi başardı. Hem Instagram hem Snapchat kullanmak yerine kullanıcılar, Instagram’da vakit geçirmeye başladı. Böylece Snapchat kullanıcısı zamanla azalırken değerinin de düşmesine neden oldu.
Instagram bir yandan kendi belirlediği özellikleri kullanıcısının beğenisine sunarken diğer yandan da diğer sosyal medya uygulamalarını özelliklerini kendisine ekliyor. Yeniliklere ve diğer ilgi gören uygulamaların özelliklerini kendisine ekleyen Instagram, böylece kullanıcı sayısını canlı tutarken bir yandan da kullanıcı sayısını büyütmeyi başarıyor. Instagram, bu yaz 500 milyon aktif kullanıcısıyla dünyada ve son dönemde Türkiye’de büyük ses getiren TikTok uygulamasının eğlenceli ve kısa video anlayışının popülerleşmesi sonrası “Reels” adında yeni bir özelliği de bünyesine eklediğini duyurdu. Kimi kullanıcılar tarafından TikTok uygulamasının kopyası olduğu üzerine konuşulsa da kısa sürede kullanıcılar, “influencer”lar ve içerik üreticiler tarafından bu özellik benimsendi. “Influencer”lar iş birliklerini reels kısmıyla çektiği videolarla paylaşmaya başladılar. Her ne kadar kullanıcılar “Reels” kısmını sevmiş olsa da TikTok, Snapchat uygulaması gibi takipçi ve popülerliğini kaybetmek gibi olumsuz bir durumla karşılaşmadı. Aksine kullanıcılar çektikleri videoları TikTok’ta paylaştıktan sonra Instagram’da “Reels” kısmında paylaşır hale geldi.
Clubhouse’dan sonra Instagram da “Live Room” özelliği ekliyor!
Pandemi nedeniyle daha da içli dışlı olduğumuz sosyal medya uygulamalarına bir yenisi daha olan Clubhouse eklendi. Nedir bu Clubhouse? sorusuna kısa bir cevap vermek gerekirse günümüzün bol fotoğraflı bol renkli videolu ve yazılı anlayışı ve düzenine karşın sadece belirli davetiyesi olan kişilerin girebileceği bu uygulamayı yeni nesil radyo olarak da tanımlayabiliriz. Küresel ısınmadan edebiyata ya da güncel sorunlara kadar açtığınız farklı başlıklar adı altında kuracağınız odaya konuşmacıların katıldığı canlı ve sesli iletişimin olduğu bir uygulama. Kısa sürede Türkiye’de de ünlüler, sosyal medya fenomenlerinin uğrak yeri halini almaya başlayınca Instagram yöneticileri tarafından da dikkat çekilmiş olacak ki Instagram da Clubhouse’da yer alan “live room” (canlı oda) özelliğini ekleyeceğini duyurdu. Böylece Instagram’da iki kişiyle yapılabilen canlı yayınlar artık dört kişiyle yapılabilecek.
Aynı zamanda yayıncılar buradan bağış toplayabilecek ve yayıncılar içinde gelir kapısı olacağı kesin. Eklenen bir diğer özellik ise TikTok gibi yer alan rozetin yer alması böylelikle seyirciler rozet alıp yayıncılara destek olabilecek. Rozetlerin Amerika fiyatı belirlendi, Türkiye fiyatı ise daha belli değil. Özelliğin önümüzdeki yeni güncellemeye gelmesi bekleniyor.
Günümüzde aktif rol oynayan sosyal medya uygulamaları ve kullanıcıları bu büyük platformda her gün yeni bir akım ve yeni bir özellikle karşılaşabiliyor. Sosyal medya uygulamalarını da diğer geleneksellikten ayrıştıran en önemli şey ise bu yenileşme ve her gün kendisine bir şey eklemesi. Instagram gibi büyük bir şirket bile diğer uygulamaları taklit ediyorken kendinizin ürettiği içeriklerinizin başka bir yerde görmek bu platformda normal sayılabiliyor. Önemli olan bu değişimde ne kadar güçlü olduğunuz ya da yenilikler karşısında ne kadar ayak uydurabildiğiniz. Instagram, story özelliğini kendine eklediğinde Snapchat’e verdiği zarar gözle görülür şekilde ortada iken Instagram kendisine reels kısmını eklemesine rağmen TikTok hala popülerliğini ve aktif kullanıcı sayısını arttırmakta. Herbert George Wells’ın da dediği gibi “Dünya değişti ve onunla değişmen gerekiyor.” İlerleyen günlerde Instagram ve diğer sosyal medya uygulamaları bizlere ne gibi özellik sunacağı şu anlık bilinmese de Instagram’ın bu konuda kendini geride bırakmayacağı ortada.
İlgini çekebilir: Karbon Nötr Mümkün Mü? İklim Krizine Çözüm Olacak Mı?