Her geçen gün daha fazla girişimcinin kendi işlerini kurduğunu duyuyor, çok sayıda iyi fikrin hayata geçmesine tanık oluyoruz. Başarı hikayelerinin sahipleri farklılık gösterse de cinsiyet dağılımına bakıldığında eşit olmayan bir oran söz konusu. Örneğin, KAGİDER’in araştırmasına göre, Türkiye’deki kadın girişimci sayısı, yıllar içinde artış göstermekte olsa da, hala daha sadece %8,8. Kadınların yönettiği şirketlerin de aynı şekilde başarılı ve yenilikçi olduğunu gösteren birçok kanıt düşünüldüğünde oldukça merak uyandırıcı olan bu oranın nedenlerine hep birlikte bakalım!
Cinsiyetçi Sosyal Baskılar
Kadınların domestik alandan dışarı çıkıp eğitim fırsatlarına kavuşarak meslek sahibi olmaya başlamaları ne yazık ki yakın bir tarihe dayanıyor. Kadının görevinin ev işi ve çocuk yetiştirmek olduğunu iddia eden ataerkil baskılar, kariyer yolunda ortaya çıkan ilk en büyük engel. Zamanla bu eşitsiz dinamikler etkisini kaybetmeye başlasa da, toplumda hayat bulmuş cinsiyet stereotipleri, kadınlar için iş dünyasını hala daha oldukça zor hale getirmekte. Başta “iş yönetmek” olmak üzere, tüm meslekler “erkek işi” ve “kadın işi” olarak geleneksel açıdan farklı kategorilere ayrılabiliyor. Yıkılması gerekli olan bu sosyal baskılar, kadın girişimciler için kariyer yollarında motivasyonlarının azalmasına sebep olarak başarısızlık korkusunu artıran, dikkat edilmesi gereken bir etken.
Fon Bulma Engeli
Harvard Business Review’da yayınlanan bir araştırmaya göre, kadınlar ve erkekler eşit derece fon bulmakta zorlanıyor ve bunun en büyük nedeni stereotipler. Startuplara, risk sermayedarları tarafından sağlanan 58 milyar doların sadece %2’sinin kadın girişimcilere ayrıldığının altını çizen inceleme, görüşmelerde de kadınlara ve erkeklere sorulan soruların farklılık gösterdiğini belirtiyor. Onlara ayrılacak fonların belirleneceği mülakatlarda erkeklere genelde nasıl daha fazla para kazanacakları sorulurken, kadınlara yatırımcının parasını kaybetmemek için nasıl önlem alacakları soruluyor. Yatırımcıların kullandığı kelimelerin bile girişimcinin cinsiyetine göre değişiklik gösterdiği, bu araştırmada açığa çıkıyor. Erkeklerle konuşurken “umut”, “kazanç”, “başarı” gibi kelimeler kullanılırken; kadınlara kurulan cümleler “kaçınmak”, “dikkat”, ve “kayıp” kelimelerini daha çok içeriyor.
Bu Eşitsizliğe Nasıl Son Verilebilir?
- Kadınlara yöneltilen fonların artırılmasını desteklemek.
- Geleneksel olarak erkek egemenliğinde görülen mesleklerde kadınlar için daha fazla olanak sağlamak
- Girişimciliğe yönelik eğitimler ve danışmanlıkların sayısında bir artışa gitmek
Girişimcilik sektöründe daha güzel ilerlemeler için bir başlangıç olabilir!
İlginizi Çekebilir: İyi Bir Girişimcinin Kişisel Özellikleri Nelerdir?
Youthall’da profilinizi oluşturmak için hemen tıklayın.
Bir yanıt yazın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.