İyi Bir Girişimcinin Kişisel Özellikleri Nelerdir?

Girişimcilik, herkese göre midir? Aslında pek de öyle sayılmaz. Bugüne kadar gelip geçen tüm başarılı girişimcilere baktığımız zaman çeşitli öne çıkan özellikleri olduğunu görüyoruz. Gelin, girişimcilik özelliklerinin yüzde kaçı sizde var ya da doğru girişimcilik kavramı için gerekenler neler bir göz atalım!

Kişisel Özellikler

Vizyon – Girişimciler, sadece büyük resmi görmekle kalmaz, aynı zamanda gördüklerini net bir şekilde ifade edebilirler. Onların vizyonlarının en etkili yanıysa düşüncelerinin etrafına insanları toplayabilme ve ikna edebilme gücüdür.

İyimserlik – Her çaptaki işletmede ya da şirkette olduğu gibi girişimlerde de çıkışlar ve düşüşler yaşanabilir. Bu nedenle belirli oranda iyimser olabilmek, iş dünyasının akışını yakalamak için çok önemlidir.

Girişkenlik – Girişimcilikte başarılı olmak için sizden bağımsız bir motivasyonunuz olmadan bile inisiyatif alabilen, fikirlerini sesli söyleyebilen cesur biri olmalısınız.

Risk toleransı – Girişimin temel taşlarından biriyse risktir. Bu sebele ruhunda risk alabilme fikri olmayan hiç kimse girişimci olamaz. Bu yüzden kendinize şunu sorun: “Başarıya ulaşabileceğiniz belli olmadığında bile zor kararlar verebilir misin?”

Süreklilik – Hedeflerinize ulaşmak için ısrarla, yılmadan çalışmanız gerekebilir.  Enerjik ve kendini motive eden, sürekli yılmadan devam edebilen bir birey olmanız gerekmektedir.

Dayanıklılık – Başarılı girişimciler başarısızlıklarından öğrenecek dersler çıkarır ve neredeyse onlarla büyürler. İşler planlarınıza göre gitmediğinde bile devam edebilecek kapasiteniz var mı?

İletişimsel Beceriler

Girişiminizi hayata geçirebilmek ve başarıya ulaştırmak için insanlarla nasıl ilişki kuracağınızı öğrenmeniz gerekir. Bu insanlar; müşterileriniz, çalışanlarınız, hissedarlarınız, tedarikçileriniz veya yatırımcılarınız olabilir. Gerekli olan kişilerarası becerilerden bazıları şunlardır:

Motivasyon ve liderlik – Hedeflerinize ulaşmak için başkalarının bilgi ve becerilerinden faydalanmanız gerekir. Bu nedenle insanları nasıl yönlendireceğinizi ve motive edeceğinizi öğrenmek çok önemlidir. Bunun liderlikle de doğrudan ilişkisi vardır.

İletişim becerileri – İş dünyası; e-posta, telefon, mesajlaşma ve video konferansın yanı sıra yüz yüze etkileşim yoluyla da iletişimi gerektirir. Girişimci olarak başarılı olmak için ekibinizle, potansiyel müşterilerinizle, yatırımcılarınızla ve tedarikçilerinizle etkili iletişim kurabilmelisiniz. Empati yeteneğinizi geliştirmek ve dinlemeyi öğrenmek önceliğiniz olsun.

Etik – İnsanlarla adalet, doğruluk, dürüstlük ve saygı çerçevesinde ilişki kurabilmeniz çok önemlidir. Tüm işlerinizde güvenilir olmak, aynı şekilde insanların güvenini kazanmanızı sağlar.

Müzakere – Müzakere becerileri, her işin ayrılmaz bir parçasıdır. Müzakere beceriniz sadece anlaşmalarda üstünlük elde etmenizi sağlamakla kalmaz, aynı zamanda insanlar arasındaki anlaşmazlıkları çözmenize de yardımcı olur.

Pratik beceriler

Hedef belirleme – Gerçekçi hedefler belirleyebilir ve bu hedeflere ulaşmak için çalışabilir misiniz?

Planlama ve organize etme – İyi bir girişimci kapsamlı bir iş planı geliştirebilir ve belirlenen hedeflere ulaşmak için insanları koordine edebilir.

 Karar Verme – Girişimciliği başarmak için mevcut bilgileri kullanarak nasıl hızlı karar vereceğinizi öğrenmeniz gerekir.

Yaratıcı ve eleştirel düşünme becerileri

Eleştirel ve yaratıcı düşünme yeteneği girişimcilerin olmazsa olmaz özellikleri arasındadır.

Problem çözme – Karşılaşılan zorluklara ve problemlere soğukkanlı yaklaşabilmek, onları çözmenizde oldukça etkilidir.

Fırsatları belirlemek ve değerlendirmek – Bir girişimci olarak ortaya çıktıklarında fırsatları tespit edebilmeli, iyi değerlendirebilmeli ve onlardan faydalanabilmelisiniz.

Yaratıcı düşünme – Girişimciler, durumları farklı açılardan inceleyebilir ve yaratıcı fikirler üretebilirler. Olaylara çok yönlü bakabilmek ve bu yolda sizin tam tersiniz bile olsa diğer insanların fikirlerini değerlendirebilmek önem taşır.

İlginizi Çekebilir: Stajınızı Nasıl Tam Zamanlı Bir İşe Dönüştürebilirsiniz?

Youthall’da profilinizi oluşturmak için hemen tıklayın.

 

Üniversite eğitimine Yıldız Teknik Üniversitesi ve Anadolu Üniversitesi'nde devam etmektedir. Yer aldığı öğrenci kulübünde çeşitli projelerin düzenlenmesinde rol almıştır. 2019 yılından beri Youthall ekibinde yer almaktadır.