Son zamanlarda Instagram, TikTok veya YouTube’da gezerken reel veya shorts izlememek neredeyse mümkün değil gibi. Teoride kısa bir süreye bir sürü bilgi sığdırabilen bu içerikler pratik ve eğlenceli olsa da dikkat sürenize ciddi etkileri olduğu kaçınılmaz bir gerçek. Kısa videolara maruz kaldıkça, beyin sürekli dopamin salgılamaya, anında tatmin olmaya şartlanıyor ve sürekli yeni şeyler arıyor. Böylece, sıra odak gerektiren aktiviteleri yapmaya geldiğinde zorlanabiliyorsunuz. Ortalama 15 saniyelik videoların bünyenizde böyle etkilere sahip olabileceğini kabul etmek zor olabilir ama bu sorunu çözmek için ilk adım bu. Bu yüzden, bu yazımızda dikkat sürenizin azaldığını gösteren üç önemli işarete değiniyoruz!
1.Uzun Süreli Odaklanamamak
En bariz örnek, uzun süreli odak gerektiren aktivitelere geçtiğinizde zorlandığınızı hissetmeniz. Kitap okurken veya film izlerken sürekli telefona bakmak istiyorsanız, birini dinlerken sürekli sadede gelmesini rica ediyorsanız, yüksek ihtimal bu sorundan muzdarip olabilirsiniz.
2.Zaman Yönetiminde Sorun Yaşamak
Ekran sürenize baktığınızda gördüğünüz numara sizi şaşırtıyorsa, hep işlerinizde geride kalıyor gibi hissediyorsanız, verimsiz çalıştığınızı düşünüyorsanız ve kendinizi sürekli oyalanırken buluyorsanız zaman yönetiminde sorun yaşıyorsunuz demektir. Günümüzde zaman yönetimi etrafımızdaki dikkat dağıtıcıların artmasıyla gittikçe zorlaştı ve herkesin şikâyet ettiği bir konu haline geldi.
3.Unutkanlık
Kendinizi sürekli eşyalarınızın yerlerini, teslim tarihlerinizi, önemli günleri ve benzeri şeyleri hep unuturken bulmanız, belki de dikkat sürenizin azaldığını gösteren en önemli işaret olabilir. Sürekli etraftaki dikkat dağıtıcılar tarafından stimüle edilen bir beynin, bir yerden sonra küçük detaylar için yer bulmakta zorlanmaya başlamasıyla beraber unutkanlık, modern zamanın yeni salgını oldu.
Üçte Üç Çektiyseniz Ne Yapmalısınız?
Davranışlarınızı dürüstçe gözlemleyin – gerçekten ne kadar süre bir şeye odaklanabiliyorsunuz? Sürekli beyninizi daha fazla stimüle etmek yeni yollar mı arıyorsunuz? Bir şeye başlamayı sürekli oyalıyor musunuz? Sosyal medyada takılırken vaktin nasıl geçtiğini anlamıyor musunuz? Size iyi gelmeyen davranışları saptadığınızda onlardan kurtulmak kolaylaşacaktır.
Bu soruna kendi ihtiyaçlarınıza göre kişisel bir şekilde yaklaşmanız en doğrusu ama yapmanız gerekenleri öncelik sırasına göre sıralayıp ve kendinize uygun bir yapacaklar listesi oluşturmak gün içinde dikkat dağınıklığını azaltmak için iyi bir başlangıç. Bunların yanında, arada dijital detokslar yapmak, kendi kendinize kalmak, egzersiz ve yürüyüş yapmak, telefon bildirimlerinizi olabildiğince azaltmak veya kapatmak ve olabildiğince anın içinde yaşamaya çalışmakta bu sorunu yenmenizde yardımcı olabilir.
Size verimli haftalar diliyoruz!
İlginizi çekebilir: Teknolojinin Dikkat Süremiz Üzerindeki Etkisi
Bir yanıt yazın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.