Teknolojinin Dikkat Süremiz Üzerindeki Etkisi

Günümüz dünyasında artık hiç yadırganmayan bir odak problemi söz konusu. Yapılan araştırmalara göre insanların odaklanmış dikkat süresi 8 saniyeye düşmüş durumda. Bu süre Japon balıklarının odak süresinden (9 saniye) daha kısa. Tabi ki bu durumun belirli başlı sebepleri var. Örneğin gelişen teknoloji bu sebepler arasında büyük bir paya sahip. Bu yazımda dikkat sürelerimizi etkileyen faktörleri ve odak problemiyle başa çıkmak için kullanılabilecek yöntemleri ele alacağım.

Teknolojinin Odak Süresi Üzerindeki Etkisi

Gelişen teknoloji mobiliteyi ve mobilite de beraberinde uygulamaları hayatımıza kattı. Bu süreç o kadar hızlı ve akıcı şekilde ilerledi ki toplumlar ve bireyler üzerindeki yansımalarını ancak görebilmeye başladık. Günlük hayatımızın vazgeçilmezleri haline gelen bu  uygulamalar dikkat sürelerimiz günbegün kısalttı. Sosyal medya uygulamaları (Instagram, TikTok vb.) bireylerin içerikleri daha hızlı tüketerek kullanım sürelerini arttırmaya yönelik çalışmalarına başladığında; beraberinde getirdiği olumsuzlukları göz ardı ettiler ve bu toplumu, özellikle de genç nesili oldukça olumsuz etkiledi. Başlarda sadece kısa süreli çekebildiğiniz videoları daha sonraları nasıl oldu da 1 dakikaya varan uzunluklara taşıyabildiniz hiç düşündüz mü? İşte tam bu noktada sosyal medya platformları bireylerin dikkat sürelerini 6 ile 12 saniyeye çekmiş, ilerleyen süreçte de bu sürelerin sadece keyfi bir şekilde belirlendiğini vurgulamak adına süreleri uzatmıştı. Tabi ki bu, bilinçsiz şekilde dikkat sürelerinden feragat eden bireylerin ilgisini dahi çekmedi çünkü sosyal medya platformları tıpkı diğer tüm süreçleri yönettikleri gibi bu duruma da bir kulp bularak  “Yeni güncelleme” adı altında pazarlamaya devam etti.

Odak Süresi Nasıl Uzatılabilir?

Odak sürenizi uzatmanın birden fazla yolu var. Bunlara geçip odak sürenizi arttırmaya çalışmadan önce bu süreyi kısaltan etmenler üzerine durarak sürenin kısalmasını engellemek ilk adım olmalı. Bunun için dikkat eksikliğinizi körükleyen uygulamalardan uzak durarak ya da kullanımlarınızı kısıtlayarak bir adım atabilirsiniz. Gerekli önlemleri aldıktan sonra dikkat sürenizi uzatmak için yeni yolları denemeye başlayabilirsiniz. Çalışma süresince Pomodoro tekniği uygulamak, kitap okuma alışkanlığınız yoksa bu alışkanlığı edinmek ya da arttırmak, tekrardan sağlıklı gündelik bir yaşam elde etmeye çalışmak dikkat sürenizde olumlu etkiler oluşturacaktır. Müziği dikkat dağıtıcı bir unsur olarak görüyorsanız çalışma süresince dinlememeyi, dikkat dağıtıcı bir unsur olarak görmüyorsanız da süreç içerisinde dinlemeyi deneyebilirsiniz. Dikkat sürenizi uzatmakta istikararın önemli olduğunu unutmayın. Metotları denemekten çok bu metotları uzun soluklu uygulamak kritik nokta.

Özet geçecek olursak süreçler ve yöntemler kişiden kişiye değişebilir. Müzik örneğinde olduğu gibi farklı yöntemlere farklı tepkiler verebiliriz. Bu yolda atılacak en doğru adımların kişisel zevk süzgecinizden geçirerek atmanız doğru olur. Teknoloji gibi toplumu ve bireyleri kökten etkileyen önemli unsurların ise  kısıtlandırılması kaçınılmaz olmalıdır. Tüm bunları uygulayıp yine de sonuç alamadığınız noktada ilgili sağlık kurumlarına başvurmaktan ve gerekli tetkileri yaptırmaktan çekinmeyiniz. Kim bilir belki de sadece vitaminleriniz eksiktir.

İlginizi çekebilir: 6 Maddede Odaklanmanızı Değil, Odaklanma Sorununuzu Yok Etmek

Bir yanıt yazın