Dijital Pazarlama Dünyasına Adım At! | Ücretsiz Pazarlama Eğitimi

Dijital Pazarlama Nedir?

Günden güne gelişen teknolojiyi kullanarak yapılan tanıtım, reklam ve satış çabalarının tümüne verilen genel isim, dijital pazarlamadır. Günümüzde market alışverişi, taksi çağrılması ve çiçek gönderilmesi gibi birçok işlemin bilgisayarlardan ya da telefonlardan yapıldığı bu devirde dijital pazarlama kavramının hayatımızda çok geniş yer tutmasına şaşırmamak gerek.

Dijital pazarlamanın alışılagelmiş pazarlama mantığından ayrılan birçok avantajı vardır. Bunlardan en önemlisi doğru verinin çok hızlı bir şekilde alınabiliyor ve işlenebiliyor olmasıdır. Geleneksel pazarlama yöntemleriyle yapılan bir reklamın veriminin ölçülmesi zaman alabilmekte. Dijital pazarlamayla ise şu an internet üzerinden ya da bir mobil uygulamadan yayına koyulan bir reklamın yüzde kaç verimle kaç kişiye ulaştığını ve ne kadar işlevsel olduğunu kolayca öğrenebiliyoruz. Bu durum hem markaların stratejilerini vakit kaybetmeden değerlendirmesine, gerektiğinde ise hızlıca değiştirebilmesine olanak tanıyor.

İkinci avantajı ise kendinize bir hedef kitle seçebiliyor oluşunuzdur. 2017 verilerine göre dünya nüfusunun yaklaşık %66’sını oluşturan "mobil kullanıcılar” havuzunu filtrelendirmek elbette ki şart. Reklamlarınızı daha etkin kılmak adına tanıtımı yapılmaya çalışılan ürünün ya da hizmetin doğru hedef kitleye ulaşması gerekmektedir. Dijital pazarlama uzmanlarıysa bu sürecin doğru planlanması ve sonucunda analiz edilmesinden sorumludur. Bu kişilerin arama motoru optimizasyonu ve pazarlaması, e-mail ve mobil pazarlama konusunda yetkinlik kazanmış olmaları önemlidir.

En basit anlatım tekniği ile markaya yabancı bir kullanıcının ürünü ya da hizmeti ilk kez internette ya da mobil platformlarda görmesinden potansiyel bir müşteriye dönüşmesine, ardından müşteri haline gelip sürekli olarak memnuniyetinin sağlanması sonucu markaya bağlanması ve başkalarına tavsiye eder oluşu süreçlerinin tümü dijital pazarlamanın konusudur. Özendirme, cezbetme ve alışkanlık edinme temellerine dayanan bu süreç, önümüzdeki yıllarda gelişimini sürdürecek gibi duruyor!


Performans Pazarlaması Nedir?

İncelediğiniz ürünün 10 dakika sonra Instagram'da gezinirken karşınıza çıkmasına şaşıranlardan mısınız? Performans Pazarlaması, dijital pazarlama dünyasında her yıl daha büyük bir iz bırakan bir online reklam stratejisidir. Araştırmalara göre kullanıcılar internetten alışveriş yapmadan önce iki ya da üç web sitesi ziyaret ediyor, bazıları için bu rakam dört ve beşi bile bulabiliyor. Müşteri etkileşimi, erişim oranı gibi kavramların önem kazandığı günümüzde bu veriler de oldukça değerli hale gelmiş durumda. Siz de performans pazarlaması dünyasına adım atmak istiyorsanız kariyerinizde tam olarak doğru noktadasınız!

Aslında adı üzerinde bu kavram, ücretli reklam içeriğinin markanın pazarlama stratejileriyle bir araya gelmesine dayanır. Ödemenin istenen eylem tamamlandığında gerçekleşmesi bu kavramı diğerlerinden farklı kılmaktadır. Reklam verenler işlemin sonunda ödeme yaptıkları için hedef kitlesinin iyi dönüştürüldüğünü görerek yapılan reklama güven duyar. Yeni dünyada ise şimdilik buna benzer yeni bir müşteri edinme stratejisi veya pazarlama fırsatı yok!

Ajansların, medya ve içerik şirketlerinin, yayıncıların verdiği bu hizmet birkaç temel unsura dayanıyor. Yerel reklamcılık, arama motoru (SEO) pazarlamacılığı, sponsorlu reklamcılık, bağlı pazarlama, sosyal medya reklamcılığı bunlara verilecek örnekler arasındadır.


Performans Pazarlama Platformları Hakkında

Çoğu platformun nasıl çalıştığına bir göz atalım. Tüm medya kanallarında olduğu gibi her kanal belli bir kitleye sahiptir. Onlar da bu kitleye ulaşmak için reklam platformları kullanır. Facebook, Instagram ve Google Ads reklam hizmetleri buna verilebilecek en güzel örneklerdir.

Bu reklam hizmetleri, bazen bizim bile gördüğümüzde şaşırdığımız reklamları önümüze çıkardığı gibi herkesle her reklamı buluşturmaz. Peki, bu platformlar hangi reklamı kime göstereceklerini nereden biliyorlar? Buna bağlı faktörlere bir göz atalım!

· Hedef kitle ve segmentasyon: Her reklam platformu, hedef kitlenizi kitle segmentleri şeklinde belirlemeniz için seçenekler sunar.

· Fiyat teklifi: Modern reklamcılık ortamında reklamınızı belirli bir zaman aralığında seçtiğiniz hedef kitleye göstermek için ödemeyi kabul ettiğiniz tutarı hesaplayan araçları sunar. Size de sadece bütçenize uygun seçimi yapmak kalır.

· Kalite ve ilgi düzeyi: Güven, reklamla ilgili olarak insanların en büyük sorunudur. Bu nedenle reklam performans takibi hesaba katılır. Reklamınız çalışmazsa (yani, düşük kalite puanları alırsa ağ, otomatik olarak gösterimini azaltır.


Bu Stratejiler Nasıl Çalışıyor?

Performansa dayalı dijital pazarlama, eylem için ödeme yapmakla ilgili olduğu için internet pazarlamacılığında en sık kullanılan eylemler ölçülendirilir. Bunlardan yaygın olanları: gösterim başına maliyet, tıklanma başına maliyet, satış başına maliyet, olası satış maliyet olarak karşımıza çıkar. Tüm bu seçeneklerin iyi çalışması için yukarıdaki tüm faktörlerin doğru analiz edilmesi ve reklam veren platformların bunları doğru hayata geçirmesi önemlidir. Gelin en yaygın iki kavramı inceleyelim:

Sponsorlu içerik

İçerik dünyasında “sponsor” kavramı özellikle son 3 yılda kendine geniş yer bulan ve kabul gören bir reklamcılık biçimi. Sponsorlu blog yazıları ve makaleler organik trafik akışındaki başarısıyla yüksek oranda hedeflenen kitlenin ilgisini çektiği için doğru yerleştirildiğinde cevap verir. Müşterinin sevdiği bir kalemden güvene dayalı öneri alması, onu ürüne ya da hizmete yönlendirir.

Sosyal medya reklamcılığı

Sosyal medya ağları aracılığıyla organik erişim sağlanan paylaşımlar, başta “influencer marketing” denilen kavram olmak üzere birçok yeniliği hayatımıza getirdi. Başarısının ajanslar ve medya uzmanları tarafından kabul edildiği bu yöntem, günümüzde birçok markanın reklam stratejisinde yatırım payını yüksek kılıyor. Instagram, Twitter, Facebook, YouTube ve hatta günümüzde Tiktok’a kadar uzanan seçenekler, markalara istedikleri hedef kitlenin bulunması için içerik üreticileri açısından geniş seçenekler sunuyor.


Ücretsiz pazarlama eğitim programları ile pazarlama becerilerini geliştirebileceğin en iyi içerikleri senin için derledik.

Bu eğitim içerikleri ile kendini geliştirecek, bakış açını değiştirecek ve iş hayatına girdiğinde ekip yönetme, farklı dijital pazarlama stratejilerini öğrenme ve uygulama ipuçları elde edeceksin.

1. Philip Kotler: Marketing

2. Digital Marketing Training by Neil Patel

3. Digital Marketing for Beginners: 7 Strategies That Work

4. Performance Marketing is About to Explode: What You Need To Know | Topher Grant

Üniversite eğitimine Yıldız Teknik Üniversitesi ve Anadolu Üniversitesi'nde devam etmektedir. Yer aldığı öğrenci kulübünde çeşitli projelerin düzenlenmesinde rol almıştır. 2019 yılından beri Youthall ekibinde yer almaktadır.