Biz insanlar iletişimimizin %80’ini sözlü olarak gerçekleştirmekteyiz fakat zamanla sözlü olarak hatırladığımız bu oran %20’lere kadar inmektedir. Bunun yanında not almak biz öğrenciler için oldukça önemlidir. Derste, seminerde veya kurslarda akılda kalıcı, etkili notlar almak gelecekteki adımlarımız için birer köprüdür. Zamandan tasarruf ederken bilgilerimizi daha kalıcı hale getirmek artık çok kolay! Günümüzde oldukça popülerleşen cornell metodu tam bu noktada karşımıza çıkmaktadır. Öğrendikten sonra vazgeçilemeyen bu metodu gelin yakından inceleyelim!
Cornell Metodu Nedir?
1940’lı yılların başlarında Amerika’nın Cornell Üniversitesi’nde profesörlük yapan Walter Pauk tarafından geliştirilen bir not tutma yöntemidir. Özel bir kağıda veya bir deftere ihtiyacınız olmadan sadece gerekli adımlarla kolay, hızlı ve akılda kalıcı not tutmayı hedefleyen Walter, biz öğrenciler için gerçekten mükemmel bir metod bulmuştur! Vize ve finallerinizde kullanabileceğiniz gibi herhangi bir seminerde de uygulayabilirsiniz. 6 ana bölüme ayırdığımız bu metodun bölümleri şöyledir;
- Kaydetme
- Kısaltma
- Tekrarlanma
- Yansıtma
- Gözden Geçirme
- Örnekleme
Basit ama bir o kadar da etkili olan bu yöntemin belki de bizim için en önemli avantajı zamandan tasarruf ederken emeğimizin karşılığını almamızdır. Şimdi bu metodun nasıl yapıldığını inceleyelim!
Cornell Metodu Nasıl Uygulanır?
İlk önce sayfamızın üst ve alt kısımlarına yatay ve uzunca bir çizgi çekilir. Bu kısımlar aldığımız dersin veya konunun bilgilerini yazacağımız ve son olarak da özetini yazacağımız yerlerdir. Ardından sayfanın alt kısmına bir çizgi daha eklenir. Bu kısıma da dökümanları veya anahtar kelimeler yazılır. Kalan geniş alan ise asıl notları alacağımız yerdir.
Öncelikli olarak not tutmaya bilgileri yazarak başlanmalıdır. Tarih, dersin adı veya aklınızda kalmasını istediğimiz şekilde doldurmalısınız. Ardından geniş alandaki not tutma yerine eğitim sonuna kadar istediğiniz şekilde not almalısınız. Bu sizin ikinci adımınızı oluşturur. Üçüncü olarak ise anahtar kelime yerini doldurmamız gerekir. Tüm eğitim boyunca en çok tekrarlanan, duyduğunuzda aklınıza gelebilecek anahtar kelimeleri ve bilmiyorsanız da anlamlarını yazabilirsiniz. Son olarak ise dördüncü yani özet kısmında genel birkaç cümle ile sonlandırabilirsiniz.
Ne Sıklıkla Uygulamayız?
Sözlü iletişimin gün içerisinde hafızamızda kalma oranının azaldığını daha önce söylemiştik. Bu yüzden cornell metodunu mümkün olduğunca kısa sürede hatta yapabilirseniz eğitim sırasında uygulamanız sizin için oldukça faydalı olacaktır fakat unutmayın ki bu notları aralıklarla okumazsak veya üzerine bir çalışma eklemezsek metodumuz bir işe yaramaz.
Daha detaylı incelemek isterseniz Barış Özcan’ın videosuna buraya tıklayarak erişebilirsiniz.
İlginizi çekebilir: 5S Metodu Nedir? Çalışma Tarzınıza 5S Metodu Ile Yön Verin!
Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma!
Bir yanıt yazın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.